Αρχική Διατροφή Doctor Food Mέλι: 8+1 ιδιότητες του μελιού που δεν γνωρίζαμε

Mέλι: 8+1 ιδιότητες του μελιού που δεν γνωρίζαμε

0
Mέλι: 8+1 ιδιότητες του μελιού που δεν γνωρίζαμε

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού έχουν αναλυθεί από την αρχαιότητα αλλά από τότε, η επιστήμη έχει προοδεύσει και έχει ανακαλύψει πως ακριβώς επιδρά το μέλι στην ζωή και τον οργανισμό μας. Μην ξεχάσετε λοιπόν όσα ξέρατε, αλλά προσθέστε σε αυτά και 9 ακόμα καλά που το μέλι μπορεί να κάνει για εσάς!

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού έχουν αναλυθεί από την αρχαιότητα αλλά από τότε, η επιστήμη έχει προοδεύσει και έχει ανακαλύψει πως ακριβώς επιδρά το μέλι στην ζωή και τον οργανισμό μας. Μην ξεχάσετε λοιπόν όσα ξέρατε, αλλά προσθέστε σε αυτά και 9 ακόμα καλά που το μέλι μπορεί να κάνει για εσάς!

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

1. Δυναμώνει τη μνήμη
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, σε 102 υγιείς γυναίκες σε ηλικία εμμηνόπαυσης προτάθηκε να καταναλώνουν 20 γραμμάρια μελιού την ημέρα ή να πάρουν αγωγή με οιστρογόνα ή να μην κάνουν τίποτα από τα δύο. Υστερα από 4 μήνες, οι γυναίκες που κατανάλωναν μέλι έκαναν επανέλαβαν ένα κουίζ απομνημόνευσης λέξεων που είχαν κάνει και πριν την αγωγή με μέλι και το αποτέλεσμα της βελτίωσης στην απομνημόνευση ήταν σαφές.

2. Απολυμαίνει πληγές
Η αποστειρωτική ικανότητα του μελιού έχει αποδειχθεί σε αρκετές έρευνες. Σε μία από τις τελευταίες που έγινε στη Νορβηγία, το μέλι χρησιμοποιήθηκε σε ανοιχτές πληγές και κατάφερε είτε να διατηρήσει αποστειρωμένη μία ήδη καθαρή πληγή είτε να σκοτώσει όλα τα βακτήρια σε πληγές που ήταν μολυσμένες, μέσα σε μία εβδομάδα! Για την αποστείρωση των πληγών προτείνεται η τοποθέτηση μελιού σε επίδεσμο ο οποίος θα ανανεώνεται δύο φορές την ημέρα.

3. Είναι πολύ θρεπτικό με λίγες θερμίδες
Το μέλι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα στον οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνει όμως με άσκοπες θερμίδες. Μεταξύ αυτών των συστατικών είναι πολλές βιταμίνες και άλατα όπως Νιασίνη, Ροκιφλαβίνη, Χαλκός, Σίδηρος, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο, Φώσφορος, Ποτάσιο κ.ά.

4. Αυξάνει την άμυνα του οργανισμού
Σε μελέτη της διάσημης Κλινικής Mayo έχει αναφερθεί ότι το μέλι αυξάνει τη δημιουργία των λευκών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού. Εκτός από την καθημερινή άμυνα, η μελέτη ανέφερε ότι το μέλι βοήθησε και ασθενείς με καρκίνο που κάνουν χημειοθεραπεία, γνωστή για την αρνητική επίδραση στα λευκά αιμοσφαίρια, να μην παρουσιάσουν λευκοπενία καταναλώνοντας δύο κουταλιές μέλι την ημέρα.

5. Καταπολεμά της αλλεργίες
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το μέλι για να καταπολεμήσουν της εποχικές αλλεργίες. Μπορεί να μην έχει ακόμα σχετική έρευνα αλλά το γεγονός ότι το μέλι έχει μικρές ποσότητες γύρης μπορεί να είναι απόδειξη, καθώς είναι γνωστό ότι η μικρή έκθεση σε κατά τα άλλα επιθετικούς παράγοντες κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι απρόσβλητο από αυτούς.

6. Σκοτώνει τα βακτήρια
Σε μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το μέλι σκοτώνει βακτήρια που βρίσκονται στις τροφές όπως η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο e coli.

7. Μειώνει το hangover
Για όσους έχουν μία τάση προς το αλκοόλ καλό είναι να γνωρίζουν ότι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση μελιού μετά μία κρασοκατάνυξη βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει και να αποβάλει γρηγορότερα το αλκοόλ.

8. Είναι «καύσιμο» για την άσκηση
Οι αθλητές αλλά και όσοι ασκούνται γνωρίζουν ότι χρειάζονται έξτρα «καύσιμο» για να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις του προγράμματός τους. Το μέλι είναι αυτό ακριβώς το καύσιμο που χρειάζεστε και έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα energy ποτά  που είναι «τίγκα» στη ζάχαρη.

9. Μειώνει την πιτυρίδα και βελτιώνει το δέρμα του κεφαλιού
Σε μελέτη που έχει δημοσιευτεί, ασθενείς με δερματικά προβλήματα στο κεφάλι, πιτυρίδα και τριχόπτωση, ανέφεραν ότι η χρήση μελιού διαλυμένου σε νερό κάθε μέρα τους μείωσε την φαγούρα και την πιτυρίδα και εξαφάνισε τα κρακελαρίσματα στο δέρμα της κεφαλής. Κάποιο δήλωσαν ακόμα ότι βελτιώθηκε και η τριχοφυΐα τους.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.