Αρχική Διατροφή Doctor Food 7 διατροφικές ελλείψεις που προκαλούν κατάθλιψη

7 διατροφικές ελλείψεις που προκαλούν κατάθλιψη

0
7 διατροφικές ελλείψεις που προκαλούν κατάθλιψη

Η κατάθλιψη δεν οφείλεται μόνο στον τρόπο ζωής ή σε προβλήματα σχέσεων αλλά μπορεί να παίζει ρόλο και η διατροφή. Διατροφικές ελλείψεις έχουν μερίδιο στην πρόκληση ή στην επιδείνωση κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη δεν οφείλεται μόνο στον τρόπο ζωής ή σε προβλήματα σχέσεων αλλά μπορεί να παίζει ρόλο και η διατροφή. Διατροφικές ελλείψεις έχουν μερίδιο στην πρόκληση ή στην επιδείνωση κατάθλιψης.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Ελλείψεις και κατάθλιψη
Η κατάθλιψη και οι διαταραχές διάθεσης είναι συνήθη προβλήματα υγείας στις μέρες μας. Εκτός από τις ψυχολογικές προσεγγίσεις στην αγωγή, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της διάθεσης. Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη και/ ή διαταραχές διάθεσης έχουν έλλειψη σε περισσότερες από μια θρεπτικές ουσίες.

Ακολουθούν θρεπτικές ουσίες, η έλλειψη των οποίων μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Ωμέγα -3 λιπαρά οξέα
Τροφές όπως το ψάρι και ο λιναρόσπορος περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η έλλειψή τους ή η ανισορροπία σε ωμέγα-3 και ωμέγα -6 λιπαρά οξέα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην κατάθλιψη. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία και τη γενική ψυχική υγεία.

Παρέχουν επίσης ανακούφιση από φλεγμονή και πόνο. Σύμφωνα με ερευνητές, άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη έχουν έλλειψη σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι μια από αυτές τις θρεπτικές ουσίες που θα πρέπει να αποτελούν μέρος της τακτικής τους διατροφής.

Αμινοξέα
Τα αμινοξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί αμινοξέα από τις τροφές για να παράξει νευροδιαβιβαστές που χρειάζονται για την καλή εγκεφαλική λειτουργία. Αν δεν λαμβάνετε αρκετά αμινοξέα μπορεί να αισθάνεστε ”πεσμένοι”, με έλλειψη συγκέντρωσης και κατάθλιψη. Στις πλούσιες σε αμινοξέα τροφές περιλαμβάνονται το κρέας, τα αυγά, τα φασόλια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.

Βιταμίνη D
Είναι αναγκαία ουσία για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία των οστών και του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Clinical Nutrition, ψυχικές διαταραχές συνδέονται με έλλειψη βιταμίνης D.

Tα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι άνθρωποι με έλλειψη σε βιταμίνη D έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα κατάθλιψη. Όπως είναι γνωστό, το ηλιακό φως είναι η πιο πλούσια φυσική πηγή της συγκείμενης βιταμίνης. Ωστόσο ούτε η μεγάλη έκθεση είναι καλή για την υγεία

Έλλειψη ιωδίου
Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τον θυρεοειδή αδένα ώστε να λειτουργεί κανονικά. Το χαμηλό περιεχόμενο σιδήρου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του αδένα οδηγώντας σε αισθήματα κατάθλιψης.

Έλλειψη βιταμίνης Β
Ερευνητές έδειξαν ότι έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β συνδέονται με διαταραχές διάθεσης, όπως η κατάθλιψη. Επομένως, να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε αυτές, όπως κρέας, πουλερικά, αυγά ψάρι και γάλα.

Σελήνιο
Όπως το ιώδιο, το σελήνιο είναι αναγκαίο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι οι σπόροι chia, το καστανό ρύζι ,οι ηλιόσποροι, το μπρόκολο, το σπανάκι και το λάχανο.

Φυλλικό οξύ
Χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέως μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών. Για αυτό, οι ψυχίατροι συνταγογραφούν φυλλικό οξύ για την κατάθλιψη. Περιέχεται στα εσπεριδοειδή, στα όσπρια και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.