Αρχική Διατροφή Doctor Food Καλύτερο το σοκολατούχο γάλα από τα αθλητικά ποτά, ισχυρίζεται μελέτη

Καλύτερο το σοκολατούχο γάλα από τα αθλητικά ποτά, ισχυρίζεται μελέτη

0
Καλύτερο το σοκολατούχο γάλα από τα αθλητικά ποτά, ισχυρίζεται μελέτη

DOCTOR FOOD | Για την ανάκαμψη μετά την εκγύμναση.

DOCTOR FOOD | Για την ανάκαμψη μετά την εκγύμναση.

Δε χρειάζεται να ψάχνετε εξειδικευμένα ποτά και αναψυκτικά ανάκαμψης και αποκατάστασης μετά το γυμναστήριο: αρκεί ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται μια νέα έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει ο Guardian. 

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται στην έρευνα του ιρανικού Πανεπιστημίου Shahid Sadoughi, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας το σοκολατούχο γάλα όχι μόνο επιτρέπει στους ασκούμενους να γυμναστούν για έξι λεπτά περισσότερο από το μέσο ποτό ανάκαμψης/αποκατάστασης, αλλά επίσης βελτιώνει τα επίπεδα του καρδιακού παλμού αλλά και του γαλακτικού οξέος, που ευθύνεται για τις ενοχλητικές κράμπες.

Το σοκολατούχο γάλα περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, καθώς και νερό και ηλεκτρολύτες, όλα πολύ σημαντικά για τη γρήγορη αποκατάσταση μετά την άσκηση. Οι ερευνητές ανέλυσαν 12 υπάρχουσες μελέτες στις οποίες 150 συμμετέχοντες κατανάλωναν γάλα σοκολάτας μετά την ολοκλήρωση αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως τρέξιμο ή ποδηλασία. Ακολούθησαν μετρήσεις διαφόρων δεικτών όπως καρδιακός παλμός, επίπεδο γαλακτικού οξέος και βαθμός κόπωση. Διαπιστώθηκε ότι το σοκολατένιο γάλα ήταν είτε περισσότερο ή εξίσου αποτελεσματικό με τα πλασέμπο ροφήματα ή τα ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μελέτες για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

«Το γάλα σοκολάτας περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, φλαβονοειδή, ηλεκτρολύτες και μερικές βιταμίνες που κάνουν αυτό το ποτό μια καλή επιλογή για ανάκαμψη στους αθλητές», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ Amin Salehi-Abargouei. «Το συμπέρασμα είναι πως το σοκολατένιο γάλα είναι μια φθηνή και απολαυστική εναλλακτική ως ρόφημα αποκατάστασης που έχει παρόμοια ή ακόμη και ανώτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα εμπορικά ποτά»

Ωστόσο, το σοκολατένιο γάλα δεν είναι η μόνη επιλογή – ορισμένα smoothies, γάλατα εμπλουτισμένα με δημητριακά και κάποιες σούπες μπορούν να παράσχουν επίσης τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, σημειώνει ο Guardian. Το πόσιμο άφθονο νερό είναι φυσικά απαραίτητο για την αντικατάσταση των υγρών που χάνονται από τον ιδρώτα ωστόσο μόνο του το νερό δεν εξασφαλίζει στο σώμα ό,τι χρειάζεται για τη μυϊκή αποκατάσταση, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.