Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Καφές στη Σκάλα Συκαμιάς

Καφές στη Σκάλα Συκαμιάς

0
Καφές στη Σκάλα Συκαμιάς

Λεπτομέρεια από τραπεζάκι καφενείου, Σκάλα Συκαμινέας (Συκαμιάς), Λέσβος. Φωτογράφος: Roberto Meazza. Το παραδοσιακό χωριό με τα γραφικά καλντερίμια, που αγναντεύει το πέλαγος, συνδέεται με τη γοργόνα κατά ένα τρόπο που ξεφεύγει από τo συνηθισμένο ελληνικό μύθο… 

Λεπτομέρεια από τραπεζάκι καφενείου, Σκάλα Συκαμινέας (Συκαμιάς), Λέσβος. Το παραδοσιακό χωριό με τα γραφικά καλντερίμια, που αγναντεύει το πέλαγος, συνδέεται με τη γοργόνα κατά ένα τρόπο που ξεφεύγει από τo συνηθισμένο ελληνικό μύθο…

Για την ιστορία: Το όμορφο χωριουδάκι της Λέσβου έχει για επίνειό του τη Σκάλα Συκαμιάς –ένα ψαροχώρι, που το χαρακτηρίζει με την παρουσία του το άσπρο εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργόνας, γνωστό από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Στράτη Mυριβήλη (1892-1969), του οποίου η Συκαμιά υπήρξε ο τόπος καταγωγής. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1949 και αφηγείται τη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που μετά τον ξεριζωμό αναζητούν την τύχη τους στην Ελλάδα. Κάποιοι φτιάχνουν ένα ψαροχώρι, μια μικρή κοινωνία βιοπαλαιστών, όπου θα εμφανιστεί ένα εξωτικό πλάσμα, ένα πανέμορφο κορίτσι, αναστατώνοντας τη ζωή όλων.

Σημείο αναφοράς του αφηγήματος είναι ένα ξωκλήσι –στον τοίχο του απεικονίζεται η Παναγία με τη μορφή Γοργόνας. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται για το αντιπολεμικό του πνεύμα και –όπως λένε οι ειδικοί– για την ένταξη του παραδοσιακού στοιχείου στον μυθιστορηματικό λόγο της Γενιάς του ’30.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.