Αρχική Ιστορίες Food Stories «Γαστρονομικές Κοινότητες» – Νέο βιβλίο και ένα πολύ ελπιδoφόρο πρόγραμμα

«Γαστρονομικές Κοινότητες» – Νέο βιβλίο και ένα πολύ ελπιδoφόρο πρόγραμμα

0
«Γαστρονομικές Κοινότητες» – Νέο βιβλίο και ένα πολύ ελπιδoφόρο πρόγραμμα

Την Κυριακή 13.02.2022, ώρα 14:00, στην αίθουσα C2 του Μetropolitan Expo, στο πλαίσιο της Ηoreca 2022, παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Γιώργου Πίττα «Γαστρονομικές Κοινότητες» και το ομώνυμο πρόγραμμα. Εκεί θα είναι και οι πρωταγωνιστές των 11 πρώτων Γαστρονομικών Κοινοτήτων που συμμετέχουν σε ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα.

Κέρκυρα, Αμοργός, Νάουσα, Καλαμάτα, Ρόδος, Ζαγόρι, Σκιάθος, Πήλιο, Άρτα, Κεφαλονιά, Πάρος… Αυτές είναι οι πρώτες 11 γαστρονομικές κοινότητες που εντάχθηκαν στο ομώνυμο πρόγραμμα και παρουσιάζονται στο νέο βιβλίο του Γιώργου Πίττα, η επίσημη παρουσίαση του οποίου έχει προγραμματιστεί για τη δεύτερη Κυριακή του Φλεβάρη.

Μια πολλά υποσχόμενη ιστορία για τον οινογαστρονομικό μας τουρισμό που ξεκίνησε, όταν ο Γιώργος Πίττας -ακούραστος ταξιδευτής ανά την ελληνική επικράτεια και αλιευτής αυθεντικών τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων- βάλθηκε να μπολιάσει τα ξενοδοχεία με την ιδέα του «Ελληνικού Πρωινού». Να εμφυσήσει με άλλα λόγια στους υπευθύνους την αξία της ανάδειξης των τοπικών γεύσεων στα προσφερόμενα πρωινά σε μια εποχή που το English Breakfast -ή κατι σαν αυτό- «φίλευε» τους επισκέπτες της Ελλάδας κορν φλέικς και κρουασάν.

Γυρίζοντας από το 2010 έως το 2018 τη χώρα ολόκληρη προκειμένου μέσα από πραγματική έρευνα πεδίου να εντοπίσει τις ξεχωριστές γεύσεις κάθε τόπου, γνώρισε ανθρώπους με εξαιρετική ευαισθησία γύρω από ζητήματα τοπικότητας/ποιότητας. Από τότε ο γνωστός και για τα βιβλία του ένθερμος υποστηρικτής της ελληνικής γαστρονομίας και ψυχή του greekgastronomyguide.gr φλερτάρει με την ιδέα ότι η οικονομική και τουριστική άνθηση των περιοχών κρίνεται εν πολλοίς και στη συγκρότηση γαστρονομικών κοινοτήτων. Γαστρονομικές κοινότητες που αντιπαρέρχονται αδιέξοδες και κοντόφθαλμες ατομικιστικές πρακτικές με κοινό στόχο την ανάδειξη της ποιοτικής τοπικής γαστρονομίας. Ικανές να συνδέσουν όλους τους κρίκους των εμπλεκομένων με τη γευστική εμπειρία του επισκέπτη -από τον παραγωγό ως τον ξενοδόχο και από τον μεταπράτη ως τον έμπορο, τον καφετζή, τον ζαχαροπλάστη ή τον ταβερνιάρη.

Με το πρόγραμμά του αυτό ο Γιώργος Πίττας επιδιώκει η Ελληνική Γαστρονομία να γίνει μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, εφαλτήριο της τουριστικής της ανάπτυξης, αλλά και να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τόπου. Κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι η οργάνωση των επαγγελματιών του ευρύτερου τομέα της γαστρονομίας (παραγωγή-εστίαση-φιλοξενία) σε διάφορες περιοχές της χώρας, με σκοπό τη σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά από από το ξεκίνημά τους, ο Γιώργος Πίττας εξιστορεί στο βίβλίο του «Γαστρονομικές Κοινότητες» τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα αυτό άρχισε να υλοποιείται και κάνει έναν απολογισμό. «Είναι η αφήγηση της ωρίμανσης της αρχικής ιδέας, μιας πορείας σε αχαρτογράφητα νερά, της σύγκρουσης των οραμάτων με την πραγματικότητα, των επιτυχιών και των απογοητεύσεων. Της προσπάθειας να κερδηθεί η συλλογικότητα και να ξεπεραστούν οι παλιές νοοτροπίες, και τέλος της βαθιάς ικανοποίησης όταν οι σπόροι που ρίχτηκαν φύτρωσαν βλαστάρια, ωρίμασαν καρπούς και έρχεται η συγκομιδή», αναφέρει το δελτίο Τύπου. Και συνεχίζει:

«Στο βιβλίο, που εκδόθηκε πρόσφατα, αναπτύσσονται σε ειδικά κεφάλαια σκέψεις και αναλύσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος «Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy & Wine Tourism» και αφορούν τις δράσεις του, όπως την εκπαίδευση, την καταγραφή των γαστρονομικών πόρων και πρωταγωνιστών κάθε τόπου, τη μεθοδολογία του και τη δημιουργία των υλικού επικοινωνίας και τη στρατηγική προβολής των προορισμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τέλος, τις ωφέλειες που θα προκύψουν στις τοπικές κοινωνίες.

Οι κοινότητες στην Ελλάδα κουβαλούν μια βαριά ιστορία, όπως άλλωστε μάς το υπενθυμίζει και ο Διονύσης Σαββόπουλος: «των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία». Και οι Γαστρονομικές Κοινότητες αυτό ακριβώς θέλουν να επιβεβαιώσουν. Να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία», καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Ένα ελπιδοφόρο εγχείρημα, για το οποίο μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα είτε στην επίσημη παρουσίασή του στο ΜETROPOLITAN EXPO, την Κυριακή 13.02.2022, ώρα 14:00, στην αίθουσα C2 είτε στο [email protected]

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.