
25η ΜΑΡΤΙΟΥ | Για κάποιους η σκορδαλιά είναι ένας …έμμεσος τρόπος να κρατήσουν τους άλλους σε απόσταση, για μας είναι το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου με κουρκούτι.
Η αλιάδα είναι σκορδαλιά με πατάτα, που συνοδεύει παραδοσιακά τον τηγανητό μπακαλιάρο. Είναι νηστίσιμο πιάτο και πρωταγωνιστεί στο τραπέζι του Ευαγγελισμού. Με βάση το σκόρδο και το ελαιόλαδο, η σκορδαλιά μπορεί να γίνει είτε με πατάτα είτε με ψωμί και κατά περίπτωση να προστεθεί καρύδι.
Σκορδαλιά με πατάτα
Υλικά: 4 πατάτες μέτριες, βρασμένες με τη φλούδα, 3 – 5 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με την ένταση που επιθυμείτε), 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, χυμός από 2 λεμόνια, αλάτι
Εκτέλεση:Πολτοποιείτε στο μπλέντερ το σκόρδο με το λεμόνι. Ξεφλουδίζετε τις πατάτες, τις αλατίζετε και τις λιώνετε με πιρούνι ή στο μπλέντερ με το μισό ελαιόλαδο. Αναμειγνύετε τις λιωμένες πατάτες με το μείγμα σκόρδου-λεμονιού και ανακατεύετε με το σύρμα προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι η σκορδαλιά να αποκτήσει κρεμώδη υφή.