Αρχική Ιστορίες Food Stories Φτιάχνοντας παστέλι στην Αμοργό

Φτιάχνοντας παστέλι στην Αμοργό

0
Φτιάχνοντας παστέλι στην Αμοργό

Ο Ηλίας Φουντούλης τρύπωσε στην αγροικία του Γιώργου Βασσάλου, στη Λαγκάδα της Αμοργού, και τον κατέγραψε να φτιάχνει με τα χέρια του το περίφημο αμοργιανό παστέλι με σουσάμι και ντόπιο μέλι δικής του παραγωγής.

Ο Γιώργος Βασσάλος, μελισσοκόμος, αγρότης, παραγωγός αποσταγμάτων, ζει στη Λαγκάδα, στο κέντρο της Αμοργού. Ο Ηλίας Φουντούλης βρέθηκε στο αγρόκτημά του και κατέγραψε σε βίντεο τη διαδικασία της χειροποίητης παρασκευής του περίφημου αμοργιανού παστελιού. Το προϊόν της δουλειάς του δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα www.culinarybackstreets.com

Φωτό εξωφύλλου: Αναστασία Σιώμου

Στο βίντεο βλέπουμε τον Γιώργο Βασσάλο να καθαρίζει τον πάγκο με γλυκό κόκκινο κρασί και να ζυγίζει το σουσάμι και το μέλι, που πρέπει να είναι 1 προς 1. Στη συνέχεια τα ρίχνει στο τσουκάλι και αρχίζει να τα ανακατεύει συνεχώς σε σιγανή φωτιά, ώστε να απελευθερωθούν τα αρώματα και όλη η γεύση του σουσαμιού. «Παλιά βγάζαμε κι εδώ σουσάμι» ακούγεται να λέει η κυρά. Τώρα χρησιμοποιούν ελληνικό σουσάμι απ’ τη Χαλκιδική. Στην περίπου μισή ώρα πεισματικού ανακατέματος ο Γιώργος Βασσάλος βγάζει μια κουταλιά του μείγματος, την περιμένει λίγο να κρυώσει και δοκιμάζει. Μόλις κρίνει ότι το μείγμα είναι έτοιμο το αδειάζει πάνω στο τραπέζι.

Save

Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη, μακρόστενη σανίδα (περασμένη κι αυτή με το ντόπιο γλυκό κρασί) ως πλάστη ο παρασκευαστής χτυπά το σφιχτό πολτό από μέλι και σουσάμι κατ’ επανάληψη, ώστε να τον απλώσει ομοιόμορφα και να δημιουργήσει μια σχετικά λεπτή, ορθογώνια πλάκα. Στη συνέχεια το πασπαλίζει με σπόρους κύμινου –χαρακτηριστικό μοναδικό και ιδιαίτερο του αμοργιανού παστελιού. Αφού κρυώσει εντελώς και κοπεί σε ισομεγέθη, ρομβοειδή κομμάτια (με τη βοήθεια της ίδιας σανίδας που πλέον παίζει το ρόλο χάρακα), το παστέλι τοποθετείται κομμάτι κομμάτι σε φυλλαράκια λεμονιάς, νεραντζιάς ή περγαμόντου και καλύπτεται με διάφανη, πλαστική μεμβράνη.

Δείτε παρακάτω το ενδιαφέρον βίντεο. Οι επεξηγηματικές κάρτες μπορεί να είναι στα αγγλικά, αλλά οι διάλογοι είναι φυσικά στα ελληνικά. Άλλωστε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η εικόνα μιλά από μόνη της.

Save

https://www.youtube.com/watch?v=iEnANwmTKGI

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.