Αρχική Αράζω Σπίτι Βιβλιοφαγία Food Waste – Oδηγός Επιβίωσης

Food Waste – Oδηγός Επιβίωσης

0
Food Waste – Oδηγός Επιβίωσης

ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΑ | Η νέα «αναρχική» έκδοση, που δημιουργήθηκε για να ταρακουνήσει συνειδήσεις, να δώσει πρακτικές λύσεις και ιδέες καταπολέμησης της άσκοπης υπερκατανάλωσης αγαθών στις επαγγελματικές και στις οικιακές κουζίνες και να μυήσει τον αναγνώστη στη λογική του «Love food, hate waste».

Πού καταλήγουν τα φαγητά όταν «πεθαίνουν» ή πιο σωστά όταν δεν καταναλώνονται; Σίγουρα δεν πάνε στον παράδεισο κι αυτό κοστίζει σε χρήμα και κυρίως σε ποιότητα ζωής… Σπατάλη τροφίμων στην κουζίνα μας, καθημερινά, αλλά και left overs από μενού εστιατορίων και ξενοδοχείων. Φαγητά και τρόφιμα που πετιούνται στον κάδο σκουπιδιών, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα τον πλανήτη γη, επιβαρύνοντας τη συνείδησή μας, συμπαρασύροντας μαζί τους τον κόπο χιλιάδων επαγγελματιών της εστίασης.

Τόνοι αγαθών παραπεταμένοι χωρίς λόγο! Γνωστό το πρόβλημα και πολλές οι θεωρητικές προσεγγίσεις, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε πρακτικά κι άμεσα για να περιορίσουμε την άσκοπη υπερκατανάλωση και σπατάλη τροφίμων; Ειδικά τώρα, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την Έκθεση UNEP Food Waste Index Report 2021, ετησίως σπαταλούνται ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων και οι ανάγκες σίτισης επιδεινώνονται λόγω πανδημίας.

Σε αυτό ακριβώς έρχεται να απαντήσει το «Food Waste – Oδηγός Επιβίωσης», η νέα έκδοση της Gastronomy Essentials κι ο συγγραφέας της (επαγγελματίας chef), ο Jack Gue Varas (το ψευδώνυμο δεν επιλέχθηκε τυχαία), αποκαλύπτοντας την ανατρεπτική μαγειρική του οπτική σχετικά με το θέμα.

Στις 240 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται απλές, αλλά και πιο περίπλοκες συνταγές, μαζί με εύκολα εφαρμόσιμες συμβουλές, σχετικά με το πώς μπορεί να αναγεννηθεί το φαγητό που δεν καταναλώθηκε. Πώς οι επαγγελματίες chef μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις πρώτες ύλες, μειώνοντας τη σπατάλη και ταυτόχρονα το κόστος στα μενού, χωρίς να υποβιβάζουν την ποιότητα και την παρουσίαση των πιάτων, να δημιουργήσουν από «σκουπίδια» ένα γκουρμέ γεύμα που θα σερβιριστεί σε παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ…

Το 33% με 50% της τροφής που καλλιεργούμε και παράγουμε πηγαίνει στα σκουπίδια! Ναι, είναι και αλήθεια και ντροπή, όταν την ίδια στιγμή 1 στους 9 ανθρώπους παγκοσμίως πηγαίνει για ύπνο πεινασμένος, ενώ το ¼ των τροφών που πετάμε άσκοπα θα αρκούσε για να τους θρέψει. Παράλληλα, τα διατροφικά απορρίμματα επιδεινώνουν το φαινομένου του θερμοκηπίου, οδηγούν σε υπερκατανάλωση νερού και εξάντληση των υδάτινων πόρων, ενώ εμείς συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε αδιανόητο εγωισμό κι αλαζονεία…

«Ας μπούμε στην κουζίνα, χωρίς όρους και κανόνες. Μόνο με την αναρχική και ελεύθερη σκέψη να σώσουμε μερικά φαγητά από τους μπουφέδες, να αξιοποιήσουμε τις πρώτες ύλες που μας περισσεύουν στα ψυγεία, να φτιάξουμε ένα νέο πιάτο από ένα ήδη μαγειρεμένο φαγητό. Ας ξεκινήσεις, έστω και τώρα. Ας παραδεχτείς ότι αυτό είναι άδικο και ας προσέξεις λίγο παραπάνω, αναλαμβάνοντας την κοινωνική ευθύνη που σου αναλογεί. Σταμάτα, να είσαι κριτής σε καλλιστεία τροφίμων». Με μαγειραγωνιστικούς χαιρετισμούς, Jack Gue Varas.

Λέμε όχι στο Food Waste αλλά και στο Forest Waste

Για την εκτύπωση του «Food Waste – Οδηγός Επιβίωσης» επιλέχθηκε ανακυκλώσιμο χαρτί FSC (Forest Stewardship Council – Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών), το οποίο προέρχεται από ελεγχόμενη συγκομιδή και επεξεργασία δέντρων, που τα αντικαθιστούν με νέα κάθε φορά. H έκδοση, δηλαδή, έχει λάβει την Παγκόσμια Πιστοποίηση FSC®, που αναδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευση για την παγκόσμια αειφορία των δασών κι αποτελεί το μόνο εγκεκριμένο σύστημα πιστοποίησης ξυλείας από σημαντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως οι WWF, Greenpeace και The Woodland Trust.

Η ανατρεπτική προσέγγιση της σπατάλης τροφίμων και το «αναρχικό» ύφος της επαγγελματικής και δημοσιογραφικής αυτής έκδοσης, εκτός από το συγγραφικό κομμάτι, επεκτείνεται και στο σχεδιαστικό. Το στιλ είναι minimal και αφαιρετικό, χωρίς σχεδιαστικά standards, από το σχεδιασμό του λογοτύπου, το lay out όλης της ύλης, έως την επιλογή της εξίσου “αναρχικής” βιβλιοδεσίας (εξώραφο με κόκκινες κλωστές).

Το βιβλίο “Food Waste – Οδηγός Επιβίωσης” διατίθεται αποκλειστικά online και  μπορείτε να το αποκτήσετε συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα παραγγελίας, που βρίσκεται στο τέλος της παρουσίασης της νέας έκδοσης στο cucina.gr

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!