Αρχική Βοηθήματα Fitness-tips: Το καστανό ρύζι και άλλα μυστικά της αθλητικής διατροφής

Fitness-tips: Το καστανό ρύζι και άλλα μυστικά της αθλητικής διατροφής

0
Fitness-tips: Το καστανό ρύζι και άλλα μυστικά της αθλητικής διατροφής

Ξεκινήσατε γυμναστήριο και άσκηση για να διώξετε τα περιττά κιλά και να φτιάξετε κορμί; Μην ξεχνάτε πως το σώμα «χτίζεται» κατά 30% στο γυμναστήριο και κατά 70% στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας!

Ξεκινήσατε γυμναστήριο και άσκηση για να διώξετε τα περιττά κιλά και να φτιάξετε κορμί; Μην ξεχνάτε πως το σώμα «χτίζεται» κατά 30% στο γυμναστήριο και κατά 70% στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας!

Την άθληση και τη συστηματική σωματική δραστηριότητα κανονικά δεν πρέπει να τη βγάζουμε ποτέ από τη ζωή μας. Ωστόσο, ενόψει των πρώτων θαλάσσιων μπάνιων, τώρα είναι η εποχή που οι πιο πολλοί παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να γυμναστούν. Όσοι και όσες ονειρεύεστε μια σωστά γραμμωμένη, «καθαρή» και λεπτή σιλουέτα, που ταυτόχρονα σφύζει από υγεία, θα πρέπει -σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ξένο, Κλινικό Διαιτολόγο M.Sc.- να λάβετε παράλληλα κάποια διατροφικά μέτρα, για να μην πάει στράφι ο ιδρώτας!

1. Όχι στα σάκχαρα και τα κορεσμένα λιπαρά. Δεν είναι μόνο μεγάλοι εχθροί της υγείας, είναι και ισχυροί αντίπαλοι στον αγώνα διατήρησης του ιδανικού σωματικού βάρους, βασικό χαρακτηριστικό μιας όμορφης σιλουέτας. Φροντίζουμε παράλληλα με το κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής να προτιμούμε φυσικά τρόφιμα, απαλλαγμένα από σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά, όπως τα πλήρη δημητριακά και το καστανό ρύζι.
2. Όχι στο αλάτι, ναι στο νερό. Αποφεύγουμε το παραπανίσιο αλάτι που κρύβεται στα τυποποιημένα/πολυεπεξεργασμένα σνακ και τρόφιμα, το οποίο εκτός από τις επιβαρυντικές συνέπειες που έχει στην υγεία μας, βλάπτει και το περίγραμμα του σώματος και του προσώπου μας: δημιουργώντας έντονες κατακρατήσεις υγρών αλλοιώνει την εικόνα μας με πρήξιμο, φούσκωμα, βαριά βλέφαρα κ.λπ. Αντιθέτως η σωστή ενυδάτωση του σώματος με άφθονο νερό και φυσικούς, φρεσκοστυμμένους χυμούς, το βοηθάει να κρατάει τα υγρά του σε σωστή για την ομορφιά και την υγεία μας ισορροπία. Το καστανό ρύζι θεωρείται πρώτης τάξης διατροφική επιλογή για αθλητές και ασκούμενους, αφού είναι σούπερ φυσικό προϊόν και δεν περιέχει αλάτι (μόνο αμελητέα ίχνη).
3. Όχι στα τρόφιμα που προσδίδουν «κούφιες» θερμίδες χωρίς να χορταίνουν. Παράλληλα με την άσκηση επιλέγουμε μια «έξυπνη» διατροφή, στηριγμένη σε τροφές που προσδίδουν μέγιστα διατροφικά οφέλη και υψηλό αίσθημα κορεσμού. Σαν το καστανό ρύζι, μια πολύ θρεπτική βάση, για πιάτα πλούσια σε φυτικές ίνες, που μας χορταίνουν για πολλές πολλές ώρες.
4. Ναι στο καστανό ρύζι ακόμη και πριν την άθληση. Αναφορές μεγάλων προπονητών έχουν δείξει πως το καστανό ρύζι προάγει τις αθλητικές επιδόσεις όταν καταναλώνεται πριν την άσκηση. Αυτό συμβαίνει διότι αποτελεί εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων (που απορροφώνται αργά και σταδιακά, παρέχοντας στον οργανισμό ενέργεια σε βάθος χρόνου) και βέβαια βιταμινών του συμπλέγματος Β, που βοηθούν ιδιαίτερα στο μεταβολισμό της τροφής σε ενέργεια. Έτσι το καστανό ρύζι δε αποτελεί μόνο θαυμάσια επιλογή φαγητού για μετά την άσκηση, αλλά και μερικές ώρες πριν απ’ αυτή!

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.