Αρχική Ιστορίες Food Stories ΜΕΛΛΗΝ -όπως μέλι, μέλλον και ελληνικότητα

ΜΕΛΛΗΝ -όπως μέλι, μέλλον και ελληνικότητα

ΜΕΛΛΗΝ -όπως μέλι, μέλλον και ελληνικότητα

Εκεί στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών, στις βουνοπλαγιές της Γκιώνας, παράγεται ένα εκλεκτό μέλι σπάνιας φυσικής συνύπαρξης ελάτου με αγριοθύμαρο, καμάρι του γαστρονομικού –και όχι μόνο– πολιτισμού της χώρας, με την …εξωπραγματική τιμή σε δείκτη ποιότητας HMF τα 0,5 (!). Συναντήσαμε τον Κώστα Ρέλλο, τρίτης γενιάς μελισσκόμο και ψυχή της ΜΕΛΛΗΝ, και μιλήσαμε γι’ αυτό, για τον τόπο του, αλλά και για δύο ακόμη ιδιαίτερα μέλια της εταιρείας.

Εκεί στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών, στις βουνοπλαγιές της Γκιώνας, παράγεται ένα εκλεκτό μέλι σπάνιας φυσικής συνύπαρξης ελάτου με αγριοθύμαρο, καμάρι του γαστρονομικού –και όχι μόνο– πολιτισμού της χώρας, με την …εξωπραγματική τιμή σε δείκτη ποιότητας HMF τα 0,5 (!). Συναντήσαμε τον Κώστα Ρέλλο, τρίτης γενιάς μελισσοκόμο και ψυχή της ΜΕΛΛΗΝ, και μιλήσαμε γι’ αυτό, για τον τόπο του, αλλά και για δύο ακόμη ιδιαίτερα μέλια της εταιρείας.

Το περασμένο Σάββατο, σε μια γευστική δοκιμή Χρυσών Ελληνικών Προϊόντων στο πολύ ενημερωμένο σχετικά με τα βιολογικά και φυσικά προϊόντα χαλανδριώτικο «Παν Αγαθόν», ανάμεσα στα βραβευμένα βιολογικά αγαθά του τόπου μας που γνωρίσαμε –και για τα οποία σύντομα θα σας ενημερώσουμε για το καθένα χωριστά– ήταν και ένα πολύ ιδιαίτερο μέλι. O λόγος για το διακριμένο με Χρυσό Αστέρι στα Great Taste Awards 2015 Μέλι Ελάτου με Θυμάρι ΜΕΛΛΗΝ, μια σπάνια φυσική συνύπαρξη ελάτου με άγριο θυμάρι.

«Το άγριο θυμάρι», εξηγεί ο Κώστας Ρέλλος, «φυτρώνει στις πλαγιές της Γκιώνας σε υψόμετρο πάνω από 700 μ., γεγονός που το προικίζει με πολύ ιδιαίτερα αρώματα σε σχέση με τα γνώριμά μας πεδινά, η δε συνύπαρξή του με το έλατο, δίνουν ένα πραγματικά σπάνιο φυσικό προϊόν». 250 κιλά όλα κι όλα αυτού του εκπληκτικού δώρου της ευρύτερης φύσης των Δελφών παράχθηκαν το 2014 και φυλάχθηκαν σε 1.000 αριθμημένα βαζάκια. Η παγκόσμια διάκριση που κέρδισε στα περσινά «Όσκαρ των γεύσεων» -τον διεθνή διαγωνισμό Great Taste Awards- σε τυφλή γευσιγνωσία επιβεβαιώνει αντικειμενικά το αληθές του λόγου του κ. Ρέλλου και δικαιώνει την επιλογή της παραγωγού εταιρείας για αυθεντικό, ελληνικό, βιολογικό μέλι.

Αλλά πώς ξέρουμε ότι ένα μέλι είναι όντως βιολογικό; Προφανώς από την ανάλογη πιστοποίηση, την οποία η ΜΕΛΛΗΝ αποκτάει τώρα, τον Ιούνιο, όμως τι κάνει ο φορέας πιστοποίησης; Κυνηγάει τις μέλισσες από ανθό σε ανθό; «Εκτός από τις αναλύσεις σύστασης, υπάρχει κάτι πολύ πιο …απτό», διευκρινίζει ο κ. Ρέλλος. «Οι μέλισσες έχουν ένα συγκεκριμένο κύκλο πτήσης που φτάνει γύρω στα 7-8 χιλιόμετρα. Το μόνιμο μελισσοκομείο μας βρίσκεται στις Ράχες στους πρόποδες της Γκιώνας στο Δήμο Δελφών. Δε μεταφέρουμε τα μελίσσια μας σε άλλες μακρινές περιοχές, όπως στην Εύβοια ή αλλού που συνηθίζεται, παρά μόνο κάποια απ’ αυτά την άνοιξη πάνε ως το Γαλαξίδι για την παραγωγή του θυμαρίσιου μελιού μας (από πεδινό θυμάρι αυτό). Έτσι είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι μέλισσές μας δεν πρόκειται να συναντήσουν πουθενά καλλιέργειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και ότι θα πετούν σε μία περιοχή όπου δεν υπάρχει ίχνος φυτοφαρμάκου. Αξίζει να σας θυμίσω εδώ, ότι όλη η παράκτια ζώνη μεταξύ Γαλαξιδίου και Ναυπάκτου συγκαταλέγεται στο πανευρωπαϊκό δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας Natura 2000, γεγονός που εξασφαλίζει ακόμη πιο ιδανικές, φυσικές συνθήκες στα μελίσσια μας».

Υπάρχει τρόπος να μετρηθεί αντικειμενικά η ποιότητα ενός μελιού; «Υπάρχει. Είναι η χαμηλή περιεκτικότητά του σε HMF. Ο δείκτης αυτός τυπικά κυμαίνεται σε τιμές από 0-40 με τα μέλια των 40 και άνω να χαρακτηρίζονται «μέλια ζαχαροπλαστικής». Όσο πιο χαμηλός είναι αυτός ο δείκτης τόσο πιο ποιοτικό χαρακτηρίζεται ένα μέλι. Ελληνικά και ευρωπαϊκά μέλια που έχουν διακριθεί και διαφημίζονται για την ποιότητά τους, αρκεί να έχουν ένα HMF μεταξύ 5-15. Στο δικό μας μέλι η τιμή HMF είναι μικρότερη του 0,5 –πράγμα εξαιρετικά σπάνιο». Τι είναι όμως αυτό που κάνει τούτο το σημαντικό για την ποιότητα του μελιού δείκτη να αυξάνεται; «Σίγουρα επηρεάζεται από τις βιοκλιματικές συνθήκες, αλλά παρουσιάζει αύξηση και όταν το μέλι έχει θερμανθεί, έχει υποστεί επεξεργασία ή περιλαμβάνει πρόσθετα σάκχαρα κ.λπ.» 

Στη γλυκιά οικογένεια της ΜΕΛΛΗΝ περιλαμβάνονται και 2 νέα μέλια που απ’ ό,τι φαίνεται θα αγαπηθούν όπως και το πρώτο: το Θυμαρίσο Γαλαξιδίου (από τους θυμαρότοπους του Γαλαξιδίου) και το Μέλι Ελάτης (απ’ τα πυκνά ελατοδάση της Γκιώνας που φτάνει τα 2.508 μ.) που περιέχει πάνω από 90 άγρια βότανα. Όλα διατίθενται σε πολύ ψαγμένες και καλαίσθητες συσκευασίες από ξυλοπολτό, με ασημοτυπίες και ματ πλαστικοποίηση, τις οποίες με πολλή υπομονή επιμελήθηκε για ένα χρόνο προσωπικά ο ίδιος ο κ. Ρέλλος, προκειμένου να αναδείξει όχι μόνο το γαστρονομικό πλούτο του τόπου του, αλλά και την μακραίωνη ιστορία και τον πολιτισμό του. «Ήθελα την απόλυτη φυσική συμμετρία. Όπως οι αρχαίοι Έλληνες, στηρίχθηκα στη χρυσή τομή, τον αριθμό «φ» και την ευκλείδεια γεωμετρία. Καθώς το μέλι μας είναι γέννημα-θρέμμα των Δελφών ήθελα τόσο η συσκευασία του όσο και το όνομά του να αποτυπώνει και την αρχαιοελληνική αφήγηση του τόπου. Ξέρετε, η Πυθία μυθολογικά ήταν 1 από τις 3 ιέρειες-μέλισσες που τρέφονταν με μέλι και προέβλεπαν το μέλλον στο Μαντείο. «Μέλι», «Μέλλον», «Έλλην»! Έτσι γεννήθηκε η ΜΕΛΛΗΝ».

Info: www.mellin.gr

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com