
Την απίθανη ζαχαροπλαστική ιστορία της Σύρου μαζί με τα έξοχα παραδσιακά της γλυκά, ανακαλύψαμε και δοκιμάσαμε όσες και όσοι επισκεφτήκαμε την ξεχωριστή γιορτή γεύσης και μνήμης που διοργάνωσε η Λέσχη Γαστρονομίας Σύρου με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση της Ερμούπολης και της γαστρονομικής της διαδρομής.
Ένα pastry festival με τα όλα του, που μας ταξίδεψε στο χθες και το σήμερα των γλυκισμάτων και των δημιουργών του νησιού. Ο λουλουδιασμένος, μπουφές με τα γλυκίσματα που δέσποζε στον κέντρο του εμβληματικού χώρου του Θερινού Κινηματογράφου Παλλάς (η πάλαι ποτέ δημοτική αγορά τροφίμων της Ερμούπολης), όπου πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ, περιλάμβανε από γλυκά στηριγμένα σε τετράδια συνταγών του 19ο αιώνα και αναγνωρίσιμα γλυκίσματα των πλέον ιστορικών ζαχαροπλαστείων της Σύρου μέχρι νέες δημιουργίες γνωστών και πολύ αγαπητών pastry chefs με έμπνευση από τις συριανές παραδόσεις.
Η ξεχωριστή γιορτή γεύσης και μνήμης διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων ζαχαροπλαστικής ιστορίας της πρωτεύουσας του από τη Λέσχη Γαστρονομίας Σύρου και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, ενώ αγκαλιάστηκε και υποστηρίχτηκε από όλο το νησί με τη συμμετοχή 30 διακεκριμένων ζαχαροπλαστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στην ερμουπολη γεννήθηκε μια ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα, όπου οι μπακλαβάδες και τα σερμπέτια συνυπήρχαν αρμονικά με τη σαντιγί, τισ νουγκατίνες και τα σορμπέ.
Αναβίωση της ζαχαροπλαστικής ταυτότητας της Σύρου
Το γλυκό αυτό αφιέρωμα ήταν μια αναβίωση της ζαχαροπλαστικής ταυτότητας της Σύρου — ένα ταξίδι στον χρόνο που ξεκίνησε από το 1822, όταν οι πρόσφυγες από τη Χίο και τα Ψαρά έφεραν μαζί τους το εμπορικό τους δαιμόνιο, την κουλτούρα της ευζωίας και λίγες χούφτες από δάκρυα του σχίνου: τη μαστίχα, πολύτιμο στοιχείο που καθόρισε τη γεύση των συριανών γλυκών. Το 1834 καταγράφονται στο δημοτολόγιο του Δήμου Ερμούπολης ο πρώτος ζαχαροπώλης, ο Λήμνιος Ιωάννης Ευαγγελιάδης, και ο πρώτος ζαχαροποιός, ο Χιώτης Γεώργιος Αρφάνης.
Από τότε και μέχρι σήμερα, η Σύρος δεν σταμάτησε να δημιουργεί, να εξελίσσει και να τιμά τη γλυκιά της τέχνη. Στα μέσα του 19ου αιώνα, μέσα από το μεγάλο λιμάνι της Ερμούπολης, περνούσαν σπάνιες πρώτες ύλες – ζάχαρη, μπαχαρικά, αμύγδαλα – που γέννησαν νέες γεύσεις. Οι Ευρωπαίοι σεφ και ζαχαροπλάστες που εγκαταστάθηκαν στο νησί, έφεραν μαζί τους τις παραδόσεις της δύσης, από τη Γαλλία και την Ιταλία. Έτσι, γεννήθηκε μια ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα, όπου οι μπακλαβάδες και τα σερμπέτια συνυπήρχαν αρμονικά με σαντιγί, νουγκατίνες και σορμπέ.
Από τον εκμαυλιστικό μπουφέ παρέλασαν γλυκά-συνταγές του 19ο αιώνα μέχρι δημιουργίες των θρυλικών ζαχαροπλαστείων του νησιού της δεκαετίας του ’80, αλλά και new age γλυκά που ετοίμασαν οι pastry chefs, εμπνευσμένοι από το ζαχαροπλαστικό παρελθόν του νησιού, όπως: η νέα Φραγκοτυρόπιτα, η Κουβανέζα Celia, τα Μαστιχάκια με μους μαστίχας, τα Ροδίνια με κρέμα diplomat, και άλλες καινούριες γεύσεις ποτισμένες με αναμνήσεις από το παρελθόν.



Στο event γιορτάστηκαν και τα γενέθλια δύο σημαντικών επιχειρήσεων του νησιού, του παγωτατζίδικου Django που έκλεισε τα 20 χρόνια λειτουργίας, και του cocktail bar Theosis που έσβησε 4 κεράκια.

Για τις υπέροχες γεύσεις και τις γλυκές δημιουργίες του φεστιβάλ, παραδοσιακές και της νέας εποχής, μερίμνησαν τα ντόπια ζαχαροπλαστεία και λουκουμοποιεία των Κανακάρη, Κεχαγιά, Ελληνικόν, Σταύρο, Μελίκρατον, Το σπιτικό της Αγνής, Λειβαδάρα, Συκουτρή, Κορρέ, Ντάνο, Ιωσηφίνα Πρίντεζη, Garnish by Αντουανέτα Αλτουβά, αλλά και τους καλεσμένους pastry chefs, τζελατιέρηδες, ζαχαροπλάστισσες και σοκολατοποιούς Στέλιο Παρλιάρο, Θανάση Τσαγκλιώτη, Μανώλη Στήθο, Δήμητρα Μακρή, Μίνα Αποστολίδη, Φάνια Ανδρεάδη, Ρένα Οροκλού, Εύη Παπαδοπούλου, Γιάννη Νύκταρη, Ιωάννα Σταμούλου, Λουίζο Συμεωνίδη και Alessandro Cessari.