Αρχική Διατροφή Doctor Food Ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός, δενδρολίβανο: Τα μεσογειακά μυρωδικά στη διατροφή

Ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός, δενδρολίβανο: Τα μεσογειακά μυρωδικά στη διατροφή

0
Ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός, δενδρολίβανο: Τα μεσογειακά μυρωδικά στη διατροφή

DOCTOR FOOD | Πολλές είναι οι μελέτες για την ευεργετική δράση των μυρωδικών στον οργανισμό μας. Ας δούμε μερικές.

Μυρωδάτα φύλλα ή κοτσανάκια από διάφορα φυτά, χρησιμοποιούνται σε αφθονία στη μεσογειακή μαγειρική για να δώσουν άρωμα, γεύση και χαρακτήρα στο φαγητό μας. Τα μυρωδικά αξιοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα και η χρήση τους μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας στη μείωση του υπερβολικού αλατιού στο φαγητό, καθώς δίνουν γεύση χωρίς να απειλούν την υγεία.

Τα μυρωδικά περιέχουν αρκετές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, αλλά και άλλες χαρακτηρίζονται και από άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Πολλές είναι οι μελέτες για τη θετική δράση των μυρωδικών στον οργανισμό μας, σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αστερία Σταματάκη.

Ας δούμε συνοπτικά τι προσφέρει η ρίγανη, ο δυόσμος, ο βασιλικός και το δεντρολίβανο, στον οργανισμό μας με βάση όσα αναγράφει η ειδικός σε άρθρο της προς ενημέρωση του καταναλωτή για λογαριασμό του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Μέντα και δυόσμος

Η μέντα στο είδος της οποίας ανήκει και ο δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα δυόσμος με το δροσερό άρωμα χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, αλλά μπορούμε να την καταναλώσουμε και ως ρόφημα. Έχει μακρά ιστορία στην αρωματοθεραπεία και στην παραδοσιακή ιατρική. Αρκετές είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι το μινθέλαιο σχετίζεται με τη βελτίωση των συμπτωμάτων στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, καθώς φαίνεται ότι έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες. Επίσης, φαίνεται πως βοηθάει στη μείωση του κοιλιακού πρηξίματος.

Βασιλικός

O βασιλικός είναι ένα πολύ αγαπημένο μυρωδικό της Ελληνικής γης. Ο βασιλικός περιέχει κάλιο και βιταμίνη C. Επίσης, περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες παρέχουν προστασία σε κυτταρικό επίπεδο. To έλαιο του περιέχει ουσίες όπως η λιναλοόλη, η κινεόλη, το μυρκένιο, και το λιμονένιο, ουσίες με σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Ρίγανη Το φυτό της ρίγανης χρησιμοποιείται για μαγειρικούς σκοπούς, στη βιομηχανία των τροφίμων, στην αρωματοποιία αλλά και για θεραπευτικές χρήσεις. Τα φύλλα και ο μίσχος της ρίγανης διαθέτουν αντισηπτικές, αντισπασμωδικές διεγερτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Ρίγανη

Η ρίγανη έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή δραστηριότητα κατά παθογόνων μικροοργανισμών όπως της Escherichia coli. Η ρίγανη είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως καλίου, ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η περιεκτικότητα της ρίγανης σε φυτικές ίνες είναι πολύ υψηλή. Εκατό γραμμάρια ξηρών φύλλων ρίγανης περιέχουν 42,8 γραμμάρια φυτικών ινών (107% RDA). Το συγκεκριμένο φυτό περιέχει σημαντικά ποσά αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνης Α, καροτενίων, λουτείνης, ζεαξανθίνης και κρυπτοξανθίνης. Οι ιδιότητες των εκχυλισμάτων του φυτού της ρίγανης έχουν μελετηθεί επισταμένως καθώς θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία των τροφίμων και να αντικαταστήσουν συνθετικές πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των τροφίμων. Σημαντική θεωρείται η προσθήκη της ρίγανης σε μαρινάδες που χρησιμοποιούνται για το μαρινάρισμα πριν το ψήσιμο του κρέατος. Μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα δείχνει ότι η προσθήκη ρίγανης μπορεί να μειώσει το σχηματισμό των επικίνδυνων ετεροκυκλικών αμινών (που σχηματίζονται κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες) σε ποσοστό μέχρι και 78%

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο έχει ένα δυνατό και χαρακτηριστικό άρωμα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να δώσει άρωμα και πολύ συχνά είναι συστατικό σε μαρινάδες για ψήσιμο του κρέατος. Το έλαιο του δεντρολίβανου είναι πλούσιο σε φαινολικά συστατικά, όπως τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή. Ένα ενεργό συστατικό του δεντρολίβανου είναι το ροζμαρινικό οξύ. Το ροζμαρινικό οξύ διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και φαίνεται να βοηθά κατά της ρινικής συμφόρησης.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com