Αρχική Ειδήσεις Δελτία Τύπου «Μίλησαν» πάνω από 200 σεφ: Αυτός είναι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας

«Μίλησαν» πάνω από 200 σεφ: Αυτός είναι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας

0
«Μίλησαν» πάνω από 200 σεφ: Αυτός είναι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας
Κομμάτι φωτογραφίας του Λεωνίδα Τούμπανος/ Αθηνόραμα

Δυο εκατοντάδες από τους καλύτερους σεφ της Ελλάδας ανέδειξαν τον σεφ που τους εμπνέει με αφορμή τα 30 χρόνια από τους Χρυσούς Σκούφους του Αθηνοράματος. Δείτε ποιος είναι, πόσους βαθμούς συγκέντρωσε καθώς και την κορυφαία 10άδα.

Γιορτάζοντας φέτος τα 30 τους χρόνια, οι Χρυσοί Σκούφοι, ο γαστρονομικός θεσμός που αξιολογεί και βαθμολογεί τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, κάλεσαν τους κορυφαίους σεφ της χώρας να ψηφίσουν και να ξεχωρίσουν τον συνάδελφό τους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην εστιατορική πραγματικότητα της χώρας. Και είναι επίσημο, το μαγειρικό τερέν της Ελλάδας έχει γαστρονομικό ηγέτη εστεμμένο για πρώτη φορά από τους ίδιους τους κορυφαίους σεφ της χώρας: τον Έκτορα Μποτρίνι.

Oι Χρυσοί Σκούφοι κάλεσαν τους κορυφαίους σεφ της Ελλάδας να αναδείξουν τον δικό τους πιο επιδραστικό εν ενεργεία σεφ στην τοπική γαστρονομική σκηνή. Να αναδείξουν δηλαδή τον σεφ εκείνο, στον οποίο όλοι στρέφονται για έμπνευση, τον δημιουργό που με τις ιδέες και τη δουλειά του ωθεί πρόσωπα και καταστάσεις, διαμορφώνει σκηνές, ανοίγει νέους δρόμους και επιδρά καταλυτικά στους συναδέλφους του, τους συνεργάτες, και όλο το περιβάλλον στο οποίο δημιουργεί.

Με τον Έκτορα Μποτρίνι στην πρώτη θέση, οι Σωτήρης Ευαγγέλου και Αθηναγόρας Κωστάκος συμπληρώνουν την κορυφαία τριάδα σε ένα top 10 γεμάτο με δυναμικά ονόματα από την αιχμή της εστιατορικής σκηνής της Ελλάδας. Τη λίστα σχημάτισαν περισσότεροι από 200 σεφ εγνωσμένων ικανοτήτων και κύρους, που ανταποκρίθηκαν άμεσα και με μεγάλο ενδιαφέρον στην ψηφοφορία των Χρυσών Σκούφων και του Αθηνοράματος, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τον επαγγελματισμό τους και τα υψηλά στάνταρ τους.

Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός Έλληνας σεφ | Φωτογραφία: Λεωνίδας Τούμπανος/ Αθηνόραμα

Οι 10 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας

1. Έκτορας Μποτρίνι – 316 βαθμοί
2. Σωτήρης Ευαγγέλου – 177 βαθμοί
3. Αθηναγόρας Κωστάκος – 119 βαθμοί
4. Τάσος Μαντής – 102 βαθμοί
5. Λευτέρης Λαζάρου – 100 βαθμοί
6. Γιάννης Μπαξεβάνης – 84 βαθμοί
7. Χριστόφορος Πέσκιας – 78 βαθμοί
8. Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος – 74 βαθμοί
9. Παύλος Κυριάκης – 44 βαθμοί
10. Θάνος Φέσκος – 36 βαθμοί

Herve Pronzato – 36 βαθμοί

Η μεθοδολογία

Τον επιδραστικότερο σεφ της Ελλάδας επέλεξαν σεφ και μόνον σεφ. Σεφ που είναι εν ενεργεία σήμερα, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εθνικότητας, και είτε είναι υποψήφιοι για βράβευση το 2023 για Χρυσό Σκούφο, για Top Notch ή για Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, είτε έχουν βραβευτεί μέσα στα 30 χρόνια του Θεσμού, είτε είναι σεφ που έχουν επηρεάσει με τη δουλειά τους τα γευστικά πράγματα στην Ελλάδα. Πρόκειται, δηλαδή, για την αφρόκρεμα της γαστρονομίας μας, και είναι αυτοί που κλήθηκαν να αποφασίσουν.
Επιπλέον, παρ’ ότι υπήρχε λίστα ψηφοφόρων, δεν υπήρχε λίστα υποψηφίων. Ζητήθηκε από τους σεφ που συμμετείχαν στην ψηφοφορία να επιλέξουν ελεύθερα από ένα έως τρία άτομα σε αξιολογική σειρά, τα οποία θεωρούν, ότι έχουν επηρεάσει τους ίδιους και τους συναδέλφους τους, αλλά και τη γαστρονομική σκηνή της χώρας. Όπως και οι ψηφοφόροι μας έτσι κι οι συνάδελφοι που θα πρότειναν θα έπρεπε να είναι ενεργοί στην Ελλάδα σήμερα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, και στη συνέχεια οι ψήφοι μετατράπηκαν σε πόντους, με σύστημα αυξημένης βαρύτητας – 5 πόντοι για την πρώτη θέση, 3 πόντοι για τη δεύτερη, 1 πόντος για την τρίτη – ώστε να προκύψει η τελική λίστα.
Προφανώς κανείς από τους ψηφοφόρους δεν μπορούσε να ψηφίσει τον εαυτό του.

Ποιοι ψήφισαν

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 206 σεφ. Μπορείτε να τους δείτε αλαφαβητικά πατώντας εδώ.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!