Αρχική Ιστορίες Διατροφή Έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες φαίνεται πως επηρεάζουν και την ψυχική υγεία

Έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες φαίνεται πως επηρεάζουν και την ψυχική υγεία

0
Έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες φαίνεται πως επηρεάζουν και την ψυχική υγεία
Εικόνα: Unsplash

Εκτός από τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει στο σώμα, η υψηλή κατανάλωση τηγανητής πατάτας συνδέεται με αυξημένο άγχος και κατάθλιψη σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης.

Οι τηγανητές πατάτες, τραγανές και μαλακές, με μπόλικο λίπος και άμυλο, συγκαταλέγονται στα πλέον αγαπημένα φαγητά του κόσμου, καθώς μας δίνουν ευχαρίστηση και αγαλλίαση ακόμα και στις πιο δύσκολες ημέρες. Ωστόσο, παρότι είναι τόσο δημοφιλείς, η υπερκατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με επιβλαβείς συνέπειες στη σωματική υγεία -όπως όλα τα τηγανητά άλλωστε. Είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, μεταξύ άλλων, για παχυσαρκία και υψηλή αρτηριακή πίεση. Σα να μην έφτανε αυτό, νέα έρευνα καταδεικνύει πως η λαχτάρα για τηγανητά φαγητά -και ειδικά πατάτες- μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία.

Ερευνητική ομάδα στο Hangzhou της Κίνας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών, ιδίως πατατών, συνδέεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν τηγανητά τρόφιμα. Η σύνδεση ήταν πιο έντονη μεταξύ των ανδρών και νεαρότερων ηλικιών. Τα αποτελέσματα αυτά «ανοίγουν δρόμο στο να δοθεί σημασία στη μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων για καλύτερη ψυχική υγεία», αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό PNAS.

Ωστόσο, οι ειδικοί που μελετούν τα της διατροφή δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και θέλει περαιτέρω μελέτη για να εξακριβωθεί αν τα τηγανητά οδήγησαν σε προβλήματα ψυχικής υγείας ή αν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους στράφηκαν στα τηγανητά, αναφέρει το CNN.

Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα 11,3 ετών. Αφού εξαιρέθηκαν οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη στα δύο πρώτα χρόνια, βρέθηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε όσους κατανάλωναν τηγανητά φαγητά, ενώ ειδικά οι τηγανητές πατάτες συνδέθηκαν με 2% επιπλέον αύξηση του κινδύνου για κατάθλιψης σε σχέση με τηγανητό λευκό κρέας (π.χ. κοτόπουλο).

Διαβάστε όλο το άρθρο στο ethnos.gr πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.