Αρχική Διατροφή Doctor Food Όσπρια εναντίον “κακής” χοληστερόλης

Όσπρια εναντίον “κακής” χοληστερόλης

0
Όσπρια εναντίον “κακής” χοληστερόλης

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν καναδοί ερευνητές  στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων μπορεί να μειώσει την LDL («κακή») χοληστερόλη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν καναδοί ερευνητές  στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων μπορεί να μειώσει την LDL («κακή») χοληστερόλη.

Ωστόσο, τα όσπρια δεν είναι ικανά να προκαλέσουν οποιαδήποτε μεταβολή της HDL («καλής») χοληστερόλης. 
 
Ως γνωστόν, τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες. 
 
Οι επιστήμονες του Νοσοκομείου St. Michael’s στο Τορόντο, με επικεφαλής τον Δρ Τζον Σιβενπάιπερ, υποστηρίζουν ότι τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, ο αρακάς και άλλα όσπρια μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αρκεί να καταναλώνονται σε τακτική βάση. 
 
Το συμπέρασμα προέκυψε από την επανεξέταση 26 τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών που είχαν πραγματοποιηθεί σε ΗΠΑ και Καναδά, στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 1.037 άτομα. 
 
Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, η κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων (περίπου 130 γραμμάρια) την ημέρα συντελεί σε μείωση κατά 5% της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα. Μάλιστα, το είδος του οσπρίου δεν φάνηκε να παίζει σημαντικό ρόλο. 
 
Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι, τα όσπρια είχαν εμφανέστερη επίδραση στην μείωση της LDL χοληστερόλης των ανδρών, συγκριτικά με τις γυναίκες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι άνδρες γενικά κάνουν χειρότερης ποιότητας διατροφή από τις γυναίκες και ως εκ τούτου έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης. 
 
Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κυριότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ειδικά όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες. 
 
Η κατανάλωση οσπρίων στις δυτικές κοινωνίες παραμένει χαμηλή και η μελέτη ενδεχομένως να δώσει το έναυσμα για την αύξησή της. 
 
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση οσπρίων πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς ενοχοποιούνται για φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και εντερικά αέρια. Οι παρενέργειες αυτές όμως μειώνονται όσο τακτικότερα καταναλώνει κανείς όσπρια. 
 
ΠΗΓΗ: health.in.gr 
Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!