Αρχική Διατροφή Doctor Food Ένα φρούτο και κάτι την ημέρα κατά τους εμφράγματος και του εγκεφαλικού

Ένα φρούτο και κάτι την ημέρα κατά τους εμφράγματος και του εγκεφαλικού

0
Ένα φρούτο και κάτι την ημέρα κατά τους εμφράγματος και του εγκεφαλικού

Ενάμιση φρούτο την ημέρα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού έως και 40%, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Ενάμιση φρούτο την ημέρα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού έως και 40%, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
 
 
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν μισό εκατομμύριο εθελοντές, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως 150 γραμμάρια φρούτων την ημέρα (αντιστοιχούν σε περίπου ένα μήλο και μισή μπανάνα) παρέχουν το μεγαλύτερο όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία.
 
Η μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ECS 2014), διήρκησε επτά χρόνια.
 
Οι επιστήμονες με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Χουαϊντόνγκ Ντου, ερευνήτρια στην Μονάδα Κλινικών Μελετών (CTSU) του πανεπιστημίου και την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, κατέγραψαν τη διατροφή και τα καρδιαγγειακά προβλήματα 451.681 εθελοντών από την Κίνα, οι οποίοι κατά την έναρξή της ήσαν υγιείς.
 
Έως το τέλος της μελέτης, είχαν καταγραφεί 19.300 κρούσματα στεφανιαίας νόσου και 19.689 εγκεφαλικά, τα 3.562 εκ των οποίων ήταν αιμορραγικά (οφείλονταν σε ρήξη αγγείου μέσα στον εγκέφαλο) και τα 14.688 ισχαιμικά (οφείλονταν σε διακοπή της ροής αίματος σε αρτηρία του εγκεφάλου).
 
Το 18% των εθελοντών έτρωγαν καθημερινά φρούτα, με την μέση ποσότητα να είναι 1,5 φρούτο ή 150 γραμμάρια. Αντιθέτως, το 6,3% των εθελοντών δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα.
 
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση 1,5 φρούτου μείωνε κατά 15% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, κατά 25% για ισχαιμικό εγκεφαλικό και κατά 40% τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού.
 
Επιπλέον, όσο αυξανόταν η κατανάλωση φρούτων, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.
 
Και μικρότερος κίνδυνος θανάτου
 
Σε μία ξεχωριστή ανάλυση, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 61.000 άλλοι εθελοντές οι οποίοι έπασχαν από καρδιοπάθεια ή υπέρταση, η ίδια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων μειώνει και τον κίνδυνο θανάτου.
 
Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά φρούτα είχαν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια και κατά 40% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από εγκεφαλικό, ενώ η συνολική μείωση του κινδύνου ήταν 32%.
Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.