Αρχική Διατροφή Doctor Food Επτά κορυφαία τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση

Επτά κορυφαία τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση

0
Επτά κορυφαία τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση
Το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το λεμόνι, το αυγό περιλαμβάνονται στη λίστα με τις κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές | Εικόνα: Pexels

H διεθνής επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης της φλεγμονής δεν βρίσκεται στο συρτάρι με τα φάρμακα, αλλά στο ψυγείο μας.

Πώς σχετίζεται η τροφή με τις φλεγμονές των ιστών και πώς μπορεί η ορθή επιλογή τροφών να συμβάλει στην αντιφλεγμονώδη δράση των μηχανισμών του σώματος; «Σε κάποιες τροφές υπάρχουν συστατικά ικανά να δεσμεύουν και να απομακρύνουν ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που υπάρχουν στον οργανισμό λόγω των φλεγμονών βοηθώντας τον έτσι να λειτουργεί σωστά», εξηγεί η Μαρία Μπισταράκη, επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής, στο ethnos.gr.

Εξηγεί ακόμη τι είναι οι φλεγμονές και ποια προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν, ενώ προτείνει τις κουρυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές περιγράφοντα πώς δρουν προς όφελος ενός υγιούς οργανισμού. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το θέμα πατώντας εδώ. 

Τo Top7 των τροφών που καταπολεμούν τις φλεγμονές

Οι κορυφαίες τροφές που ασκούν έντονη αντιφλεγμονώδη δράση από τις κατηγορίες των λιπαρών, των φρούτων και των λαχανικών, σύμφωνα με την ειδικό είναι:

  1. Το ελαιόλαδο. Το λάδι της ελιάς, η βάση της μεσογειακής διατροφής, είναι πρώτης τάξης επιλογή σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, καθώς έχει πολλές πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Το ωμό λάδι στη σαλάτα μας είναι το καθημερινό μας φάρμακο.
  2. Το αβοκάντο. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές στερόλες και καροτενοειδή, που δρουν κατά των φλεγμονών, ενώ ταυτόχρονα ελέγχουν το ζάχαρο και τη χοληστερόλη.
  3. Τα ψάρια. Σαρδέλες, ρέγκα, σολομός και όλα τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά. Εκτός από αντιφλεγμονώδη δράση, κάνουν καλό και στην καρδιά.
  4. Το αυγό. Καθώς περιέχουν τα καροτενοειδή λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, χολινή τα αυγά συγκαταλέγοντας στις τροφές που αντιμάχονται τις φλεγμονές.
  5. Τα σταυρανθή λαχανικά. Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών συμβάλλουν και αυτά σε υψηλό βαθμό σε μια αντιφλεγμονώδες διαιτολόγιο χάρις την ουσία σουλφοραφάνη, η οποία κατά κάποιον τρόπο εξουδετερώνει τις φλεγμονές, καθώς προωθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης τοξινών από το συκώτι.
  6. Τα εσπεριδοειδή. Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια και λοιπά «ξινά» λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες ασκώντας και αυτά αντιφλεγμονώδη δράση.
  7. Τα μούρα και τα κόκκινα σταφύλια. Καθώς είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες που και αυτές εκτιμάται πως αντιμάχονται τις χρόνιες φλεγμονές.

Tip. Όλα τα μπαχαρικά έχουν αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οπότε λειτουργούν και αυτά με τον τρόπο υπέρ ενός υγιούς οργανισμού.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.