Αρχική Ιστορίες Διαφημίσεις Hellmann’s: «Κόπηκε» στο σλόγκαν η «Ελληνίδα Φιλόλογος, κυρία Κική» της Unilever

Διαφημίσεις Hellmann’s: «Κόπηκε» στο σλόγκαν η «Ελληνίδα Φιλόλογος, κυρία Κική» της Unilever

0
Διαφημίσεις Hellmann’s: «Κόπηκε» στο σλόγκαν η «Ελληνίδα Φιλόλογος, κυρία Κική» της Unilever

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας για τις πολύκροτες διαφημίσεις της Hellmann’s που άναψαν φωτιές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας αποφάσισε την απαγόρευση χρήσης της φράσης «μα όλα ελληνικά πχια» από την πολύκροτη διαφήμιση και την άμεση αντικατάστασή της

Την υπόθεση προσφυγής τριών ελληνικών εταιρειών κατά της Unilever για τις διαφημίσεις της Hellmann’s με την Ελληνίδα Φιλόλογο, κυρία Κική, εξέτασε η Πρωτοβάθμια Επιτροπή του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας, η οποία και αποφάσισε την απαγόρευση χρήσης της φράσης «μα όλα ελληνικά πχια» απαιτώντας την πλήρη αντικατάστασή της.

Η απόφαση ερμηνεύεται ως «μέση λύση» καθώς οι εταιρείες που προσέφυγαν στο Συμβούλιο απαιτούσαν την πλήρη απαγόρευση της προβολής της διαφήμισης.

Σε δελτίο Τύπου που κοινοποίησαν μέσω του δικηγόρου τους, Δημήτρη Μάρκου, οι τρεις ελληνικές εταιρείες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την παραπάνω εξέλιξη, τονίζοντας πως η Επιτροπή του ΣΕΕ δικαίωσε τις θέσεις τους, «κατανοώντας ότι δεν “είναι όλα ελληνικά πια”» και δεν πρέπει να προβάλλονται έτσι προς αγραν πελατών».

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) εναντίον της «Ελαΐς- Unilever» προσέφυγαν οι εταιρείες Παπαδημητρίου, Κύκνος και Mediterranean Foods για τη διαφήμιση της Hellmann’s που αφορά στα προϊόντα με ελληνικές γεύσεις. Οι τρεις ελληνικές εταιρείες, οι οποίες τυγχάνουν και μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, την κατήγγειλαν ως παραπλανητική ζητώντας να σταματήσει άμεσα η προβολή της, λόγω της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων που παρατηρείται μεγάλη καταναλωτική ζήτηση. 

Το σχετικό Δελτίο Τύπου του δικηγόρου που χειρίστηκε την υπόθεση έχει ως εξής:  

Με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια, δηλώνω την άκρατη ικανοποίηση, τόσο προσωπική όσο και για λογαριασμό των εντολέων μου (MEDIFOODS AE, ΚΥΚΝΟΣ ΑΕ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕ), για τις άρτι εκδοθείσες αποφάσεις του ΣΕΕ (5504, 5505, 5506 και 5507/13-12-2019) αναφορικά με την διαφήμιση της HELLMANN’S, νέες ελληνικές γεύσεις. Για ακόμη μια φορά η επιτροπή απέδειξε την αμεροληψία της, το ήθος και το αδιάβλητο του χαρακτήρος της αρχής του ΣΕΕ.

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, γιατί η επιτροπή κατανόησε το αυτονόητο για εμάς! Ε, όχι, δεν «είναι όλα ελληνικά πχια» και δεν πρέπει να προβάλλονται έτσι προς αγραν πελατών. Η επιτροπή εδέχθη τον βασικό πυλώνα των ισχυρισμών μας, ο οποίος έγκειτο στην δυνατότητα παραπλάνησης, δια του αστεϊσμού και της υπερβολής, του μέσου καταναλωτή ως προς την ελληνικότητα των προϊόντων της HELLMANN’S εν γένει.

Και μπορεί τα προϊόντα της Hellmann’s νέες ελληνικές γεύσεις να παρασκευάζονται εν τέλει σε ελληνικό εργοστάσιο, όπως εμπράκτως απεδείχθη, γεγονός μάλιστα που μας χαροποίησε ιδιαιτέρως, αλλά απαγόρευσε την τελευταία μείζονα φράση από τα επίμαχα διαφημιστικά σποτ, αναγνωρίζοντας το βάσιμο και δίκαιο του ισχυρισμού μας περί της αποτύπωσης στο μυαλό του καταναλωτή της ιδέας περί ελληνικότητας όλων των προϊόντων της HELLMANN’S.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών δεν είναι απλά θεμιτός, αλλά αναγκαίος, ώστε άπαντες να γινόμαστε καλύτεροι σε ποιότητα και τιμές.

Εντούτοις, υπάρχουν όρια, τα οποία διασφαλίζουν την υγιή ανταγωνιστικότητα και τους κανόνες του παιχνιδιού. Εμεις το γνωρίζουμε, το ΣΕΕ το αναγνώρισε (και πάλι).

Ως εκ τούτου δεν είναι «όλα ελληνικά πχια» και δεν θα μπορούσαν να είναι! Για να είναι ελληνικά απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εμεις τις πληρούμε στο ακέραιο! Άλλοι όχι!».

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.