Αρχική Ιστορίες Πρόσφυγας ανοίγει το δικό του ζαχαροπλαστείο με γλυκά απ’ το Ιράν

Πρόσφυγας ανοίγει το δικό του ζαχαροπλαστείο με γλυκά απ’ το Ιράν

0
Πρόσφυγας ανοίγει το δικό του ζαχαροπλαστείο με γλυκά απ’ το Ιράν

ΠΡΟΣΩΠΑ | Ο κουρδικής καταγωγής Λογχμάν Γκασεμί από οικογένεια ζαχαροπλαστών διάλεξε την Ελλάδα αντί για τη Νορβηγία να πραγματοποιήσει το όνειρό του: ένα δικό του μαγαζί με γλυκά και σιροπιαστά που θα δουλεύει όλο το 24ωρο.

ΠΡΟΣΩΠΑ | Ο κουρδικής καταγωγής Λογχμάν Γκασεμί από οικογένεια ζαχαροπλαστών διάλεξε την Ελλάδα αντί για τη Νορβηγία να πραγματοποιήσει το όνειρό του: ένα δικό του μαγαζί με γλυκά και σιροπιαστά που θα δουλεύει όλο το 24ωρο.

Το δικό του ζαχαροπλαστείο με γλυκά από το Ιράν ανοίγει το Σάββατο 14 Δεκεμβίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο κουρδικής καταγωγής πρόσφυγας Λογχμάν Γκασεμί, ο οποίος επέλεξε να επενδύσει στην Ελλάδα αντί για τη Νορβηγία όπου είχε εγκατασταθεί για λίγους μήνες.

Προερχόμενος από οικογένεια ζαχαροπλαστών, και έχοντας ανοίξει άλλα δύο καταστήματα στη χώρα του, πριν αναγκαστεί να ακολουθήσει το δρόμο της προσφυγιάς, ο 39χρονος Λογχμάν βρέθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια από την Τουρκία στη Σάμο και μετά στο Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Μόλις απέκτησε άδεια παραμονής και τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα, μετέβη στη Νορβηγία όπου δούλεψε ως ζαχαροπλάστης για μερικούς μήνες για να αποφασίσει τελικά ότι δεν του ταιριάζει η ζωή εκεί και θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Από το αεροδρόμιο τηλεφώνησα στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής όπου δούλευα στη Θεσσαλονίκη, τους ζήτησα να γυρίσω και το δέχθηκαν» λέει χαμογελώντας ο Λογχμάν από το δικό του πλέον εργαστήρι που έχει στήσει στο πατάρι του καταστήματός του, στην οδό Μ. Γενναδίου 10.

Ωστόσο, μέχρι την ευόδωση του σκοπού του, ο 39χρονος επιχειρηματίας πέρασε από πολλά στάδια. Εχοντας προσφύγει για υποστήριξη στο SolidarityNow, ξεκίνησε να μαθαίνει ελληνικά- ήδη μιλάει και συνεννοείται-και με τη βοήθεια της συμβούλου απασχόλησης της οργάνωσης Μαίρης Ασβεστά, άρχισε να «χτυπά» πόρτες για δουλειά.

«Πρέπει να τύπωσα και να έδωσα περισσότερα από 70 βιογραφικά μέχρι να δεχθεί ένα εργαστήρι να με προσλάβει. Μάλιστα, όταν με κάλεσαν, τους ζήτησα να με δοκιμάσουν αμισθί για δύο μέρες και μετά να αποφασίσουν αν θα με προσλάβουν» εξηγεί. 

Κάτι τέτοιο όμως δεν χρειάστηκε, καθώς η επαγγελματική επάρκεια του κ. Γκασεμί είναι εμφανής, αφού αμέσως έδειξε ότι γνωρίζει να χειρίζεται τα μηχανήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, εξηγεί ο ίδιος, ότι από μικρό παιδάκι θυμάται να τριγυρνάει και να δουλεύει στο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας πριν πάει τελικά για εκπαίδευση σε μια σχολή ζαχαροπλαστικής και μάθει να φτιάχνει 150 είδη γλυκών.

Από τη Νορβηγία όπου βρέθηκε-«δεν μου άρεσε εκεί γιατί όλα ήταν χρήμα» λέει-μέχρι τη Θεσσαλονίκη που επέλεξε να ζήσει και να φτιάξει την επιχείρησή του, ο κ.Γκασεμί ονειρευόταν πάντα το δικό του μαγαζί που θα λειτουργεί επί 24ωρης βάσης. Το «βάφτισε» Λάντε (laadeh), μια κουρδική λέξη που σημαίνει μέρος όπου υπάρχουν πάντα παραδοσιακά και χειροποίητα προϊόντα.  

«Εχω μεγάλα όνειρα, θέλω σε λίγο καιρό να λένε όλοι «πάμε Λάντε για καφέ, γλυκά και σιροπιαστά» και να ανοίξω στη συνέχεια και δεύτερο μαγαζί, σε άλλη πόλη» αναφέρει ο 39χρονος επιχειρηματίας ο οποίος ξεκίνησε το όνειρό του με τη στήριξη του «The People’s Trust», με χρηματοδότηση 10.000 ευρώ αλλά και με ίδιους πόρους. Θεωρεί δε, ιδιαίτερα σημαντικό να δώσει δουλειά και σε άλλους ανθρώπους και ήδη έχει προσλάβει δύο πρόσφυγες από το Ιράν και μία Ελληνίδα. «Θα προσλάβω και άλλα άτομα τα οποία απαιτούνται για να δουλεύει το μαγαζί 24 ώρες» προσθέτει. 

Ως έναν άνθρωπο που «μπορεί να δώσει μαθήματα σε νέους που θέλουν να δημιουργήσουν μία επιχείρηση» περιγράφει τον Λογχμάν Γκασεμί η σύμβουλος απασχόλησης του SolidarityNow Μαίρη Ασβεστά. 

Οι Θεσσαλονικείς που θα ήθελαν να δοκιμάσουν τη ζαχαροπλαστική από το Ιράν έχουν την ευκαιρία στα εγκαίνια, αύριο Σάββατο. Ο Λογχμάν Γκασεμί, από τις 6 το απόγευμα, θα κερνάει γλυκά στο δικό του κατάστημα, στη Μ. Γενναδίου 10, σε ένα πάρτι με ζωντανή μουσική.

ΠΗΓΗ: Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.