Αρχική Ιστορίες Food Stories Χριστούγεννα από …ζαχαρόπαστα

Χριστούγεννα από …ζαχαρόπαστα

0
Χριστούγεννα από …ζαχαρόπαστα

FOOD STORIES | Σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι θυμίζουν πολλές βιτρίνες ζαχαροπλαστείων το Δεκέμβρη. Σκηνικό που στηρίζεται στη ζαχαροτεχία και τους ζαχαροτέχνες.

Σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι θυμίζουν πολλές βιτρίνες ζαχαροπλαστείων το Δεκέμβρη. Σκηνικό που στηρίζεται στη ζαχαροτεχία και τους ζαχαροτέχνες.

Σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι θυμίζουν οι βιτρίνες ζαχαροπλαστείων και εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής καθώς προχωράμε ολοταχώς προς τις γιορτές. Και στην Ελλάδα, πλάι στα παραδοσιακά γλυκά των ημερών, ξωτικά επιδίδονται σε σκανδαλιές υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ρούντολφ, αγιοβασίληδες ετοιμάζουν σάκους με δώρα και χριστουγεννιάτικες φιγούρες και μοτίβα, συχνά ιδιαίτερα περίτεχνα, σε προκαλούν να τις βάλεις, αν όχι στο …στομάχι του, τουλάχιστον στο σπίτι σου. 

Η διακόσμηση των γλυκών αποτελούσε ανέκαθεν πρόκληση για τους απανταχού ζαχαροπλάστες, που έχοντας κερδίσει το “στοίχημα” με τη γεύση, άρχισαν να δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην εμφάνιση. Όταν, δε, μπήκε στη ζωή τους (και συνεπακόλουθα και στη δική μας) η ζαχαρόπαστα, γεννήθηκε η ζαχαροτεχνία, τα τρισδιάστατα γλυκά-γλυπτά, περίτεχνες ζωγραφιές και μοναδικές δημιουργίες φτιαγμένες εξ ολοκλήρου από βρώσιμα υλικά!

Η ζαχαροτέχνις Κατερίνα Τιχάκοβα, από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί πως η ζαχαροτεχνία διαφέρει από τη ζαχαροπλαστική σε πολλά σημεία και δεν πρέπει να τις συγχέουμε. «Είναι πολλές φορές μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία», διευκρινίζει, «ιδίως δε αν υπάρχουν τρισδιάστατα αντικείμενα από πάνω. Κάποια παρασκευάζονται μέρες πριν, προκειμένου να προλάβουν να στεγνώσουν και η τελική σύνθεση παίρνει συχνά ώρες», συμπληρώνει. Κάποιος που ασχολείται με τη ζαχαροτεχνία για να διακοσμήσει ένα απλό μπισκότο θα χρειαστεί από δυο λεπτά έως και μισή ώρα, σύμφωνα με την Κατερίνα, καθώς ο χρόνος εξαρτάται από το «αν το σχέδιο είναι με βοήθεια κουπάτ ή ζωγραφισμένο με νυστεράκι, το πλήθος των χρωμάτων, το μέγεθος κ.ά».

Και πώς να νιώθεις άραγε όταν βλέπεις τις ζαχαρένιες σου δημιουργίες να γίνονται μια μπουκιά; Η ίδια λέει πως δυσκολεύεται να βλέπει κάποιον να τρώει τις δημιουργίες της, καθώς συνειρμικά τής έρχεται στο μυαλό ο χρόνος που αφιέρωσε στο να τις φτιάξει. Παρ’ όλα αυτά, συμπληρώνει, πως η χαρά της είναι μεγάλη όταν βλέπει τα χαμόγελα να ανθίζουν σε όσους τις αντικρίζουν και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά που ενθουσιάζονται με την πολυχρωμία και τα χαρούμενα σχέδια. 

Κουλουράκια και βασιλόπιτες, διακοσμημένα με διάφορα σχέδια είναι αυτά που ζητούν οι περισσότεροι για τις γιορτές, στηριζόμενοι κυρίως στην πρώτη εντύπωση, που είναι αυτή που κερδίζει κάποιον υποψήφιο αγοραστή,  εξηγεί, από την πλευρά της, η Έφη Κωνσταντινίδου, συνεργάτιδα της Κατερίνας, σημειώνοντας πως στη ζαχαροτεχνία κεντρικό ρόλο παίζει (τι άλλο;) η φαντασία.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com