Αρχική Διατροφή Doctor Food Bιταμίνη D και ασβέστιο δεν αποτρέπουν τα κατάγματα στους ηλικιωμένους

Bιταμίνη D και ασβέστιο δεν αποτρέπουν τα κατάγματα στους ηλικιωμένους

0
Bιταμίνη D και ασβέστιο δεν αποτρέπουν τα κατάγματα στους ηλικιωμένους

DOCTOR FOOD | Σύμφωνα με νέα, μεγάλη έρευνα, τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου δεν προλαμβάνουν τα κατάγματα των οστών σε μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Η βιταμίνη D και τα συμπληρώματα ασβεστίου χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη των καταγμάτων των οστών στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, όμως σύμφωνα με νέα, μεγάλη κινεζική μελέτη στην πραγματικότητα ο κίνδυνος τελικά δεν μειώνεται.

Οι Κινέζοι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία από 33 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) κλινικές δοκιμές, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 51.145 ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Ορισμένες από τις μελέτες συσχέτιζαν ξεχωριστά τη χρήση της βιταμίνης D και του ασβεστίου με τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης, ενώ άλλες τις συνέκριναν από κοινού. Οι ασθενείς των μελετών είχαν παρακολουθηθεί επί τρεις μήνες έως επτά χρόνια ανάλογα με την έρευνα.

Η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στη λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου με τη συχνότητα των κάθε είδους καταγμάτων. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, «τα ευρήματα αυτά δεν συνηγορούν υπέρ της τακτικής χρήσης αυτών των συμπληρωμάτων από τους ηλικιωμένους».

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.