Αρχική Ειδήσεις Πόσο θα πληρώνουμε την πλαστική σακούλα από 01.01.18

Πόσο θα πληρώνουμε την πλαστική σακούλα από 01.01.18

0
Πόσο θα πληρώνουμε την πλαστική σακούλα από 01.01.18

ΑΓΟΡΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Αλλάζει το καθεστώς χρήσης και χρέωσης της πλαστικής σακούλας στην ελληνική αγορά, προκειμένου να μειωθεί η χρήση του επιβλαβούς υλικού.

Αν δεν είμαστε οι πρώτοι, είμαστε μεταξύ των πρώτων χωρών-μελών της ΕΕ σε ευρύτητα χρήσης της πλαστικής σακούλας -της τόσο επιβαρυντικής για το περιβάλλον.

Στατιστικές και αριθμούς που αφορούν τόσο τη χρήση της στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσο και τις τεράστιες συνέπειες από τη χρήση αυτή μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανακοπεί η καταναλωτική συνήθεια που βασανίζει τα θαλάσσια είδη και αλλοιώνει τη σύνθεση των βυθών των θαλασσών, έφτασε η ώρα της δύσκολης, αλλά επιβεβλημένης, αλλαγής στο καθεστώς της διάθεσης της πλαστικής σακούλας.

Τρία λεπτά του ευρώ συν ΦΠΑ 24% θα καλούμαστε να πληρώσουμε από την 1η Ιανουαρίου 2018 για κάθε πλαστική σακούλα που θα παίρνουμε προκειμένου να μεταφέρουμε προϊόντα ή εμπορεύματα. Συνολικά, η επιπλέον επιβάρυνση που θα προκύπτει θα είναι 3,72 λεπτά ανά σακούλα.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, εκτίμησε σε σχετική συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, ότι η αλλαγή «θα είναι δύσκολη» και πως «θα χρειαστεί προσπάθεια από τους πολίτες να προσαρμοστούν στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα, που επιβάλλει μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας για την προστασία του περιβάλλοντος». Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται «για οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση που υποχρέωνε να μειώσουμε την πλαστική σακούλα δραματικά», ενώ αναφέρε πως οι επιλογές σε ό,τι αφορά το κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ελεύθερες και στην περίπτωση της χώρας μας «επιλέχθηκε ήπια προσαρμογή με ένα μικρό αντίτιμο». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι στόχος της τιμολόγησης των πλαστικών σακουλών είναι η πλήρης κατάργηση της χρήσης τους και πως στα μέσα του 2020 θα γίνει η αξιολόγηση αν το μέτρο έχει επιτύχει και αν οι στόχοι της Ε.Ε. έχουν επιτευχθεί. 

Πού θα πηγαίνουν τα χρήματα.  Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης: «Το περιβαλλοντικό αυτό τέλος θα μεταφέρεται μέσω των ΔΟΥ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και (τα ποσά) θα χρησιμοποιούνται για τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Με βάση τον προγραμματισμό, τα πρώτα ποσά ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης θα τα λάβει τον Μάρτιο του 2018 και έτσι στο τέλος του 2018 θα μπορεί να παράγει και να ανταλλάσσει τις τσάντες πολλαπλής χρήσης».

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.