Αρχική Αράζω Σπίτι Βιβλιοφαγία Νέο βιβλίο από τον Ηλία Μαμαλάκη – Τα τυριά της Ελλάδας

Νέο βιβλίο από τον Ηλία Μαμαλάκη – Τα τυριά της Ελλάδας

0
Νέο βιβλίο από τον Ηλία Μαμαλάκη – Τα τυριά της Ελλάδας

«Θα μου έπαιρνε πάνω από έναν χρόνο και συνεχή ταξίδια για να μπορέσω να καταγράψω όλα τα τυριά της Ελλάδας. Σε αυτό το βιβλίο όμως θα βρείτε κάποια τυροκομεία και αρκετές προσπάθειες που έχουν ξεφύγει από την… περπατημένη και έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα μεγάλα τυριά της Ελλάδας, τα οποία θα δούμε αναλυτικά ένα προς ένα, αλλά και τυριά με περίεργα ονόματα και τυροκομήσεις μικρής παραγωγής. Έκανα μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσω τα πράγματα από τόπο σε τόπο καταγράφοντας όσο περισσότερα τυριά μπόρεσα. Το πιθανότερο είναι ότι δεν έχω βρει όλα τα τυριά της Ελλάδας, αλλά στην ήδη υπάρχουσα καταγραφή του προηγούμενου βιβλίου μου, έχουν προστεθεί τουλάχιστον 100 τυριά. Πιθανότατα μετά από χρόνια ένα καινούργιο βιβλίο από έναν άλλο ερευνητή να μπορέσει να τα συγκεντρώσει όλα. Για την ώρα απολαύστε αυτό το ταξίδι από άκρη σε άκρη της Ελλάδας από έναν άνθρωπο που λατρεύει το τυρί και πολύ αμερόληπτα καταγράφει ό,τι γνωρίζει και ό,τι μπορεί. Μη διστάσετε ποτέ στα ταξίδια σας να αναζητήσετε το τοπικό τυρί και γυρίζοντας στα σπίτια σας να κρατάτε ένα κεφαλάκι που θα σας δώσει γευστική χαρά».

Έκανα μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσω τα πράγματα από τόπο σε τόπο καταγράφοντας όσο περισσότερα τυριά μπόρεσα, αναφέρει ο αγαπητός μάγειρας, συγγραφέας και παρουσιαστής.

Αυτά γράφει ο Ηλίας Μαμαλάκης παρουσιάζοντας την προσπάθειά του αυτή στο οπισθόφυλλο του νέου του βιβλίου. Ενώ στον πρόλογό του αναφέρει: «Υπήρξα ιδιαίτερα τυχερός στη ζωή μου όσον αφορά τη σχέση μου με το τυρί. Έχω δοκιμάσει αριστουργήματα απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Επανειλημμένα υπήρξα κριτής-γευσιγνώστης σε διαγωνισμούς τυριών του Slow Food στην Ιταλία. Στη Γαλλία σεργιάνισα στις μικρές λαϊκές αγορές όπου μικροί παραγωγοί πωλούν τα τυριά τους. Πάντα βέβαια σε ρωτάνε πότε θα το φας και σου δίνουν το ανάλογο τυρί».

Στο τελευταίο του βιβλίο ο αγαπημένος μάγειρας, συγγραφέας και παρουσιαστής αξέχαστων γαστροταξιδιωτικών εκπομπών μας μυεί στην ιστορία του τυριού, τη σχέση του με την ελληνική διατροφή, την παραγωγή και την ταξινόμησή του για να μας ταξιδέψει στον απίθανο πλούτο των τυριών της Ελλάδας, της Κρήτης, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας, του Αργοσαρωνικού, των Κυκλάδων, της Μακεδονίας, της Θράκης, του Βόρειου Αγαίου, των Δωδεκανήσων, για να φτάσει μέχρι την Κύπρο. Ανεβατό και ανθότυρο, αρσενικό Νάξου και γαλοτύρι, οι φημισμένες μας γραβιέρες, το καλαθάκι Λήμνου, η κοπανιστή Κυκλάδων, το κασέρι, το μανούρι, ο μπάτζος, η μυζήθρα και η ξινομυζήθρα είναι μερικά μόνο από τα τυριά που θα βρείτε στις σελίδες αυτής της αξιόλογης και κοπιαστικής εργασίας.

Info

«Τα τυριά της Ελλάδας» του Ηλία Μαμαλάκη

ISBN 139789606155598

Εκδόσεις: ΑΡΜΟΣ

Χρονολογία Έκδοσης: Δεκέμβριος 2022

Αριθμός σελίδων: 200

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com