Αρχική Ιστορίες Αράζω Σπίτι Ελάτε στην κουζίνα μου

Ελάτε στην κουζίνα μου

0
Ελάτε στην κουζίνα μου

Κάτι θα μαγειρέψεις
(θες δε θες)

«Ελάτε στην κουζίνα μου» είναι ο τίτλος του τελευταίου λευκώματος μαγειρικής του «εθνικού μας μάγειρα» Ηλία Μαμαλάκη, που κυκλοφόρησε λίγο πριν το καλοκαίρι. Ένα α λα Κέρουακ, άρτια αισθητικό λεύκωμα, που ζωντανεύει μνήμες και γεύσεις απ’ τα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας του περιπλανώμενου γευσιγνώστη – μάγειρα.

Με τέτοια πρόσκληση πώς να μη διαβεί κανείς το γνωστό κατώφλι; Πρόκειται για το απόλυτο εγχειρίδιο μαγειρικής για τις βραδιές εκείνες που έχεις κόσμο στο σπίτι και θέλεις απ’ τα πιάτα σου να αναδειχθείς ως η απόλυτη βασίλισσα της κουζίνας μαγεύοντας τα πλήθη. Ναι, πίστεψέ με, διαβάζοντάς το εύκολα θα τα καταφέρεις.

Στο βιβλίο οι συνταγές χωρίζονται ανάλογα με τον τρόπο που θα γευτείς τα φαγητά σ’ ένα εστιατόριο. Πρώτα έρχονται τα μεζεδάκια για το ουζάκι, έπειτα η σούπα (βρήκα επιτέλους πώς γίνεται το καπουτσίνο μανιταριών!), μετά η σαλάτα (δεν είμαστε στη Γαλλία…), τα ζυμαρικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά ή τα κρεατικά (ανάλογα τι θα παραγγείλεις), ένα κεφάλαιο για τις κάθε είδους γαρνιτούρες, γευστικά ντιπάκια, και για το τέλος λιχούδικα γλυκά.

Την πρώτη φορά που το ξεφύλλισα μ’ έπιασε πείνα. Φταίει που έχει μεγάλο σχήμα κι οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τις συνταγές μέγεθος πιάτου. Τη δεύτερη φορά τσάκισα τις σελίδες που θα κάνω τα πρώτα γευστικά πειράματα. Την τρίτη, με το βιβλίο όρθιο δίπλα στο φούρνο, έγινε το θαύμα. Η κουζίνα ξεχείλισε αρώματα και χρειάστηκε να κεράσω σόδες πριν καληνυχτίσω τους φίλους μου. Εκείνο το βράδυ, πριν πάω για ύπνο, είπα από μέσα μου ένα ευχαριστώ στον Ηλία. Ξέρει αυτός γιατί…

Ηλίας Μαμαλάκης
Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, 2007
Σελίδες: 200
Τιμή: 35€

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.