Wine-Barότσαρκα

0

Εκεί που το κρασί σηκώνεται απ’ το τραπέζι και ανεβαίνει στην μπάρα, περνάμε όμορφα κι εμείς κι η τσέπη μας.

Εκεί που το κρασί σηκώνεται απ’ το τραπέζι και ανεβαίνει στην μπάρα, περνάμε όμορφα κι εμείς κι η τσέπη μας.

Ουκ ολίγα τα εξ Eσπερίας καμώματα που ασπαστήκαμε, τούτο εδώ όμως είναι από τις πιο ελκυστικές και ουσιαστικές τάσεις των τελευταίων δύο χρόνων στη νυχτερινή σκηνή της Αθήνας – κι όχι μόνο. Τα Wine Bar, που ανοίγουν το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο, απαντούν από μια άποψη στις νέες ανάγκες που προκύπτουν λόγω οικονομικής κρίσης, αφού το κρασί είναι σαφώς φτηνότερο από τα σκληρά ποτά, ταυτόχρονα όμως έχουν πολύ περισσότερα να μας προσφέρουν. Κατ’ αρχάς, όντας στην πλειονότητά τους ελληνοκεντρικά, αναδεικνύουν τις σπουδαίες προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αναβάθμιση του ποιοτικού ελληνικού κρασιού, φέρνοντας στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων, μικρούς και ικανούς παραγωγούς και σπάνιες, ξεχασμένες ντόπιες ποικιλίες, όπως το Μαυροτράγανο, το Μπεγλέρι, το Ποταμίσι, το Βοστυλίδι, το Πρεκνάδι, το Πλυτό… Την ίδια στιγμή που προσφέρουν αυτή την αξιόλογη ποικιλία, και μάλιστα σε ποτήρι του οποίου συνήθως η τιμή κυμαίνεται από 2 μέχρι 7 ευρώ, μας δίνουν την ευκαιρία να τσιμπολογήσουμε λιχουδιές, τύπου τάπας, επίσης σε πολύ προσιτές τιμές. Ιδού λοιπόν κάποιοι από τους λόγους που όλη η Αθήνα πίνει κρασί σε κολονάτο και τσιμπολογάει στα όρθια.

Στο τοσοδούλι «Oinoscent» της Βουλής
Μικρό στο μάτι αλλά μεγάλο σε περιεχόμενο. Με όλα κι όλα 4 – 5 τραπεζάκια και μια υποτυπώδη μπάρα στο εσωτερικό του, διαφέρει από τα υπόλοιπα, αφού η βασική του «ιδιότητα» είναι αυτή της κάβας. Δεν ακούγεται κι άσχημα να πίνεις το κρασάκι σου ή ένα σπάνιο malt ανάμεσα σε μπουκάλια από διαλεχτά κρασιά και ποτά, σχεδιάζοντας ενδεχομένως και τις αγορές που θα κάνεις για το σπίτι. Εδώ το ταξίδι δεν περιορίζεται στα εγχώρια εδάφη, αφού η ποικιλία των κρασιών κάνει στάσεις σε διεθνείς προορισμούς. Παράλληλα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Oinoscent οργανώνονται θεματικές παρουσιάσεις σε Έλληνες παραγωγούς –συχνά με την παρουσία των ίδιων– και τότε τα εν λόγω κρασιά προσφέρονται σε ειδικές τιμές, είτε για να τα δοκιμάσουμε επιτόπου είτε για να τα αγοράσουμε για το σπίτι. Η λίστα με τα κρασιά σε ποτήρι είναι αξιόλογη και ανανεώνεται αρκετά συχνά –αριθμεί δε πε- ρισσότερες από 500 ετικέτες. Το ωραίο εδώ είναι πως μπορούμε να ανοίξουμε σε τιμή κάβας όποια από τις ετικέτες επιθυμούμε, με ένα corkage fee (χρέωση επί της τιμής της κάβας) μόλις 8 ευρώ! Στο διόλου αθώο Oinoscent, εκτός από κρασί, μπορούμε ακόμα να δοκιμάσουμε εκλεκτά malts, ελληνικά αποστάγματα, γκράπες, πορτ, επιδόρπια κρασιά και άλλα. Επίσης αξιοζήλευτη είναι η ποικιλία με τις 16 μπίρες, ενώ -αν θέλουμε- μπορούμε να συνδυάσουμε το ποτό μας με πλατό ελληνικών αλλαντικών και τυριών, που κόβονται επιτόπου πίσω από το μικρό μπαρ.
✱ Βουλής 45, Σύνταγμα, 210-3229374

Alternative οινοποσίες στο «Fabrica de vino»
Πάμε down town, σε ένα μαγαζί που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από την Ομόνοια. Και τι μαγαζί! Με ανατρεπτικό, βιομηχανικό ντιζάιν, που θα σας θυμίσει παλιά φάμπρικα. Το βασίλειο του ελληνικού κρασιού, με έμφαση σε μικρούς Έλληνες παραγωγούς και ντόπιες, γνωστές αλλά και δυσεύρετες ελληνικές ποικιλίες. Συμπαθητικά και σε πολύ προσιτές τιμές, τα κρύα ή τα ζεστά μεζεδάκια, που παραπέμπουν σε τάπας , ιδανικά για να συνοδεύσουμε το κρασί μας. Ο «άσος στο μανίκι» του, πέρα από το ατμοσφαιρικό, υπόγειο κελάρι του, είναι οι πάνω από 400 ετικέτες που ξεκουράζονται, αναμένοντας να τις απολαύσουμε επιτόπου ή να τις αγοράσουμε για το σπίτι, σε πολύ καλές τιμές κάβας. Γύρω στις 80 από αυτές τις ετικέτες είναι συνήθως διαθέσιμες για να τις δοκιμάσουμε σε κλασικό ποτήρι, των 150ml, ή σε μικρότερο, των 75ml, στη μισή τιμή. Μια καταπληκτική ευκαιρία, δηλαδή, για να δοκιμάσουμε αρκετές διαφορετικές ετικέτες.
✱ Fabrica de vino, Εμμανουήλ Μπενάκη 3, 210- 3214148

«Wine Point» στου Μακρυγιάννη
Στο Wine Point θα βρούμε μια πλήρη λίστα με ελληνικά κρασιά που αριθμεί περίπου 160 ετικέτες, η οποία αναπροσαρμόζεται τρεις φορές το χρόνο ώστε να συνάδει με την εποχικότητα, ενώ προσφέρει 25 με 30 από αυτές και σε ποτήρι. Η λίστα με τα ποτήρια αλλάζει με τη σειρά της σχεδόν εβδομαδιαίως, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους τακτικούς πελάτες του Wine Point να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και να απολαμβάνουν καινούριες συγκινήσεις. Διάφορες εκδηλώσεις και δρώμενα λαμβάνουν χώρα για να μη ρουτινιάζουμε ποτέ, αφού το Wine Point θέλει να λέγεται εξωστρεφές, έχοντας μότο το «να εκδημοκρατίσουμε το εμφιαλωμένο καλό ελληνικό κρασί». Έτσι, συνεργάζεται κάθε μήνα και με έναν παραγωγό, ώστε να αποκτήσουμε σφαιρικότερη άποψη της δουλειάς του, προσφέροντάς μας όλες τις ετικέτες του και σε ποτήρι. Οι τιμές τόσο των ποτηριών όσο και των φιαλών είναι δελεαστικές. Συγκεκριμένα, προσφέρονται σε τιμή κάβας –με την οποία μπορούμε και να τα αγοράσουμε για το σπίτι– συν τα σερβιριστικά τους, που είναι γύρω στα 10 ευρώ. Μαζί με κάθε ποτήρι κρασί μάς κερνάνε μεζέ με τυράκι και ψωμάκι. Αν είμαστε πεινασμένοι, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε χορταστικές ποικιλίες τυριών κι αλλαντικών. Προσωπικά, τις θεωρώ από τις πιο ενδιαφέρουσες και «ψαγμένες», αφού τα τυριά και τα αλλαντικά που περιέχουν, έχουν ταξιδέψει για να φτάσουν ως εδώ από κάθε γωνιά της Ελλάδας: μανούρα γυλωμένη από τη Σίφνο, χαλουμοτύρι από τη Λέρο, ριγανάτο τυρί από το Μέτσοβο, κομμό Νάξου, μούχτερο Δράμας, σαλάμι της Λευκάδας, καβουρμά από αγριόχοιρο από τον Όλυμπο, καπνιστό νουά βουβαλίσιο και άλλα.
✱ Α. Διάκου και Πορινού 2, Μακρυγιάννη, Σταθμός Μετρό Ακρόπολη, 210-9227050

Σημείο αναφοράς το κρασί στο «Heteroclito»
Αυτό το καθαρόαιμο wine bar είναι το νεότερο της παρέας, που άνοιξε τις πόρτες του φέτος το Σεπτέμβρη. Όμως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα του είδους, αφού… σκίζει τόσο από εμφάνιση όσο και από περιεχόμενο. Ψηφίζω ως ιδανικότερο spot την ευρύχωρη μαρμάρινη μπάρα του στο ισόγειο. Πολύ ενδιαφέρον και το 50’s σαλονάκι του πρώτου ορόφου, ενώ ο υπό διαμόρφωση κάτω χώρος, που προορίζεται για γευσιγνωσίες πλάι στη βιβλιοθήκη με τα κρασιά, μοιάζει να έχει καλές προοπτικές. Το Heteroclito μιλάει ελληνικά. Οι περίπου 120 ετικέτες του γεννήθηκαν σε ντόπιους αμπελώνες κι είναι όλες τους καρποί Ελλήνων παραγωγών, ενώ γύρω στις 16 σερβίρονται και σε ποτήρι. Δώστε βάση στα «Ετερόκλητα ποτήρια», που αλλάζουν τακτικά και αποτελούν μια αλληλουχία 4 σπάνιων ελληνικών ποικιλιών, σε ποτήρια των 75ml στην τιμή των 12 ευρώ! Μαζί με το κρασί θα μας τρατάρουν παξιμαδάκια, ελίτσες και τυράκια, ενώ -αν θέλουμε- μπορούμε να τους παραγγείλουμε μια ποικιλία με τυριά ή με αλλαντικά, όλα τους ντόπια. Σερβίρουν επίσης κάποιες πίτες, τάρτες και μικρές σαλάτες. Παρεμπιπτόντως, σε πολύ καλές τιμές επίσης προσφέρονται τα κρασιά τους για να τα ψωνίσουμε για το σπίτι.
✱ Φωκίωνος 2 και Πετράκη 30, 210-3239406

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.