Αρχική Food Stories Hungry Editor’s Choice Αγορά κεφίρ για παραγωγή ροφήματος στο σπίτι

Αγορά κεφίρ για παραγωγή ροφήματος στο σπίτι

0
Αγορά κεφίρ για παραγωγή ροφήματος στο σπίτι

HUNGRY EDITOR’S CHOICE | Πωλείται μύκητας κεφίρ ή πάει μόνο από χέρι σε χέρι;

Πωλείται μύκητας κεφίρ ή πάει μόνο από χέρι σε χέρι;

Πριν από λίγους μήνες, όταν δημοσιεύσαμε το άρθρο με τις ιδιότητες του κεφίρ, πολλοί αναγνώστες και αναγνώστριες μάς ρωτούσαν πού μπορούν να αγοράσουν μύκητα κεφίρ για να φτιάξουν το δικό τους ρόφημα. 

Και η αλήθεια είναι πως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο και το κεφίρ πιο πολύ χαρίζεται, πηγαίνοντας  από χέρι σε χέρι και από γνωστό σε γνωστό, παρά πωλείται. Δε μιλάμε βέβαια για το έτοιμο κεφίρ που μπορείτε να βρείτε εύκολα τυποποιημένο στην αγορά. Μιλάμε για τους ίδιους τους μύκητες με τους οποίους παρασκευάζετε το δικό σας ρόφημα στο σπίτι.

Η δυσκολία της εμπορίας φαίνεται πως έχει, μεταξύ άλλων, να κάνει και με το νόμο καθώς το κεφίρ είναι ιδιάζουσα περίπτωση προϊόντος: δεν είναι τρόφιμο ή ποτό, αλλά μύκητας. Ρωτώντας υπεύθυνη καταστήματος με βιολογικά προϊόντα και γενικά πολύ επιλεγμένα είδη υγιεινής διατροφής, γιατί δεν διαθέτει κεφίρ εφόσον η ίδια φτιάχνει για ατομική χρήση, μας απάντησε: «γιατί δεν το καλύπτει η άδεια του καταστήματος».

Ωστόσο υπάρχει ένα προϊόν που διακινείται μέσω εμπορίου: πρόκειται για μια βάση κεφίρ που έχει υποστεί κρυοξήρανση και με την οποία μπορείς να φτιάξεις κεφίρ ο ίδιος. Η εκδοχή που βρήκαμε εμείς ήταν εισαγόμενη από την Ιταλία, βιολογικό προϊόν, και κάθε κουτί περιείχε 4 φακελάκια, ενώ κάθε φακελάκι αντιστοιχούσε σε 1 λίτρο γάλακτος. 

Πώς το φτιάχνεις; Αδειάζεις σε γυάλινο (ποτέ σε μεταλλικό) δοχείο 1 λίτρο φρέσκο γάλα ή φυτικό ρόφημα της επιλογής σου σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτεις το περιεχόμενο του φακέλου και ανακατεύεις ώσπου να ενσωματωθεί στο γάλα. Σκεπάζεις το μείγμα με μια πετσέτα, ώστε να αναπνέει. Το αφήνεις να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 24 ώρες (ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το γάλα που θα χρησιμοποιήσεις). Ανακατεύεις απαλά με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει. Ξαναβάζεις το έτοιμο κεφίρ περίπου για 2 ώρες στο ψυγείο πριν το καταναλώσεις, αφού το σουρώσεις (σε πλαστικό σουρωτήρι). Τα υπόλοιπα του μύκητα και 3 κουταλιές της σούπας από το κεφίρ ρόφημα που ετοίμασες, τα χρησιμοποιείς για το επόμενο μείγμα (φυλαγμένα σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο).

Στα υπόψιν: αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και όποιος το δοκιμάζει σύντομα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να χαρίζει.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.