Αρχική Ιστορίες Αφιερώματα Μοναστηριακή κουζίνα – 5 νηστίσιμες, αγιορείτικες συνταγές για ρύζι και πιλάφι

Μοναστηριακή κουζίνα – 5 νηστίσιμες, αγιορείτικες συνταγές για ρύζι και πιλάφι

0
Μοναστηριακή κουζίνα – 5 νηστίσιμες, αγιορείτικες συνταγές για ρύζι και πιλάφι
© Από το βιβλίο Μαγειρική του Άγιου Όρους | Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες

Για το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας πιάτα απλά και νόστιμα του αείμνηστου Γέροντα του Μυλοποτάμου, π. Επιφάνιου [1956-2020]

«Ο χρόνος της παρουσίας κάθε μοναχού είναι μια σταγόνα, ένας κόκκος άμμου. Τίποτα περισσότερο» έλεγε ο μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός [1956-2020] σε σχετικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3. Κι όμως στον δικό του κόκκο άμμου o αείμνηστος αρχιμάγειρας και οινοποιός του Άγιου Όρους μπόρεσε να «αναστήσει» τα αμπέλια  (στο πρώτο Μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας φυτεύτηκε αμπελώνας με παραδοσιακή παραγωγή κρασιών το 973 μ.Χ.) και τον ελαιώνα του σχεδόν ερειπωμένου Μυλοπόταμου και να κάνει τα εκλεκτά δώρα της τραχιάς γης της χερσονήσου του Άθω γνωστά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ακόμη ο χαρισματικός γέροντας πρόλαβε μέσα στο δικό του χρόνο, τη δική του σταγόνα, να συστήσει σε όλον τον κόσμο την αγιορείτικη μαγειρική, με τα λαχανικά της, τα όσπρια και τα θαλασσινά της, το ελαιόλαδο και το κρασί της, βγάζοντας τη μοναστηριακή κουζίνα από τα άδυτά της και χαρίζοντας τις συνταγές της σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η έκδοση «Μαγειρική του Άγιου Όρους του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού» (περίπου 264 σελίδες) που πρωτοκυκλοφόρησε το 2008 από τους Σύγχρονους Ορίζοντες περιέχει 126 συνταγές, από τις πλέον αντιπροσωπευτικές των αγιορειτών μοναχών από τη δίαιτα των οποίων αποκλείονται τα κρέατα, λευκά και κόκκινα. Από το βιβλίο αυτό, που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, είναι αντλημένες οι 5 συνταγές με βάση το χορταστικό ρύζι για όσους και όσες σκοπεύουν να τηρήσουν τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, που δημοσιεύονται στο ethnos.gr. Οι μοναχοί άλλωστε νηστεύουν επί 200 ημέρες τον χρόνο και η κουζίνα τους, επινοητική, γεμάτη μυρωδικά, σχεδόν ταυτίζεται με τη μεσογειακή πτυχή της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

«Τα φαγητά που παρασκεύαζαν και έτρωγαν οι γονείς μας και οι πρόγονοί μας. Αυτή είναι η αγιορείτικη κουζίνα, που έμαθα να μαγειρεύω επί τριάντα τρία χρόνια. Οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν υγιεινή, μεσογειακή, διαιτητική, εγώ δεν ξέρω πώς να την ονομάσω… Εσείς πάλι πείτε την, όπως θέλετε, καλογερική, μοναστηριακή, αγιορείτικη ή και παραδοσιακή. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έχει ως βεβαιωμένο αποτέλεσμα λιγότερα τριγλυκερίδια και χοληστερίνη, συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τα λοιπά επιβλαβή» έλεγε ο αείμνηστος μοναχός, ενώ στο βιβλίο περιλαμβάνονται συνταγές για ψάρια, όσπρια/λαδερά και μαλάκια/οστρακόδερμα, εύκολα υλοποιήσιμες, πηγή έμπνευσης για την καθημερινή υγιεινή κουζίνα.

Κάνοντας κλικ στο ethnos.gr και συγκεκριμένα πατώντας εδώ θα βρείτε:

📌 Συνταγή για σουπιές με ρύζι📌 Συνταγή για τοματόρυζο📌 Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο)📌 Συνταγή για πιλάφι με διάφορα θαλασσινά📌 Συνταγή για πρασόρυζο

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.