Αρχική Διατροφή Doctor Food Τέσσερις συνδυασμοί που μεγαλώνουν τη θρεπτική αξία νηστίσιμων και vegan πιάτων

Τέσσερις συνδυασμοί που μεγαλώνουν τη θρεπτική αξία νηστίσιμων και vegan πιάτων

0
Τέσσερις συνδυασμοί που μεγαλώνουν τη θρεπτική αξία νηστίσιμων και vegan πιάτων

DOCTOR FOOD | Κάντε το σωστό mix’n’match στα τρόφιμα για να ωφεληθείτε στο μάξιμουμ.

Τέσσερις κορυφαίοι συνδυασμοί για μεγιστοποίηση του οφέλους από πιάτα που καταναλώνονται σε περίοδο νηστείας και όχι μόνο.

1. Εσπεριδοειδή με σπανάκι και φακές.

Oι φακές και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου, αλλά η χημική του μορφή δεν μπορεί να αφομοιωθεί καλά από τον οργανισμό. Αν όμως βάλετε στο σπανακόρυζο μπόλικο λεμόνι ή στη σαλάτα από σπανάκι βινεγκρέτ με πορτοκάλι, τότε η βιταμίνη C που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά δεν θα αφήσει το σίδηρο να πάει χαμένο, αλλά θα διευκολύνει την απορρόφηση μεγαλύτερου μέρους του από τον οργανισμό. Εκτός από τη βιταμίνη C, άλλα θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλουν στη βέλτιστη απορρόφηση του σιδήρου είναι και το μηλικό οξύ του λευκού κρασιού. Μπορείτε λοιπόν να συνοδεύσετε το σπανάκι ή τις φακές με ένα ποτήρι λευκό κρασί.

2. Καλά λιπαρά με πράσινα λαχανικά.

Συνήθως τις πράσινες σαλάτες τις καταναλώνουμε με ελαιόλαδο και όχι τυχαία. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες όμως απορροφώνται από τον οργανισμό όταν συνοδεύονται από κάτι λιπαρό. Εμπλουτίστε λοιπόν τις πράσινες σαλάτες με ελαιόλαδο και αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς και σπόρους πλούσιους σε Ω3 λιπαρά και βιταμίνη E. Ο συνδυασμός αυτός είναι ιδανικός για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

3. Ρύζι με όσπρια

Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτή του κρέατος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και άκρως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

4. Ταχίνι με όσπρια και ξηρούς καρπούς

Όταν το ταχίνι καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως είναι οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλότατης αξίας για τον οργανισμό (σ.σ. «σα να καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη» αναφέρει η διαιτολόγος σε σχετικό άρθρο της σελίδα του ΟΚΑΑ) γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους νηστείας ή σε διατροφές που αποκλείουν το κρέας. Αν είστε χορτοφάγος ή νηστεύετε το κρέας όλες οι συνταγές που συνδυάζουν το ταχίνι με όσπρια (όπως η κλασική μεσανατολίτικη ρεβιθοσαλάτα χούμους) είναι ιδανικές για σας.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com