Αρχική Ιστορίες Αράζω Σπίτι Δύο αιώνες ζαχαροπλαστεία – Το πιο γλυκό στόρι της Αθήνας

Δύο αιώνες ζαχαροπλαστεία – Το πιο γλυκό στόρι της Αθήνας

0
Δύο αιώνες ζαχαροπλαστεία – Το πιο γλυκό στόρι της Αθήνας

SWEET TV | Ένα οδοιπορικό στη γλυκιά πλευρά της πόλης και την ιστορία της, αλλά και στα ζαχαροπλαστεία εποχής που επιβιώνουν ως τις μέρες μας, μέσα από το φακό της σειράς  ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ – Ιστορίες της πόλης… Την Κυριακή 13 Ιουνίου στις 7.00 μ.μ. στην ΕΡΤ2.

SWEET TV | Ένα οδοιπορικό στη γλυκιά πλευρά της πόλης και την ιστορία της, αλλά και στα ζαχαροπλαστεία εποχής που επιβιώνουν ως τις μέρες μας, μέσα από το φακό της σειράς  ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ – Ιστορίες της πόλης… Την Κυριακή 13 Ιουνίου στις 7.00 μ.μ. στην ΕΡΤ2.

Αναρωτιέστε πότε άρχισαν όλα; Λοιπόν, ήδη στην Αθήνα από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, θαμώνες ζαχαροπλαστείων, καθισμένοι στις καρέκλες απολαμβάνουν τον ζεστό ήλιο και γεύονται τα γλυκά παιχνίδια της ζάχαρης με το γάλα, το βούτυρο, το αλεύρι: λουκούμια, μπακλαβάδες, γαλακτομπούρεκα, σαραγλί, ραβανί, πάστες, εκλέρ, προφιτερόλ, παγωτά… Μυρωδιές, χρώματα και αχνός ζεστού καφέ. Η ελληνική πρωτεύουσαπροσπαθεί να υιοθετήσει συνήθειες και τρόπους ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων κι έτσι δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους τα «δυτικότροπα» ζαχαροπλαστεία, που συχνά μνημονεύονται ως «αληθινά στολίδια» της πόλης.  

Χώροι πολυσύχναστοι που έφερναν σε επικοινωνία διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, χώροι συνάντησης, κουβέντας, πολιτικής συζήτησης, ζυμώσεων, νέων ιδεών και βεβαίως γνωριμιών, τα ζαχαροπλαστεία υπήρξαν μια ολόκληρη εποχή για την Αθήνα κάτι παραπάνω από το μέρος που θα γευτείς ένα λαχταριστό γλύκισμα. Ήταν τόποι «πολλαπλών εμπειριών», το «ζωντανό κύτταρο της πόλης», «μικρές βουλές» και «μικρές ακαδημίες πολιτισμού». 

Στο επεισόδιο «Τα ζαχαροπλαστεία – Οδοιπορικό στη γλυκιά Αθήνα» το Κλεινόν Άστυ – Ιστορίες της πόλης ταξιδεύει το κοινό από το πρώτο ζαχαροπλαστείο, στην οδό Αιόλου, του Λερίου, στα χρόνια του Όθωνα και τα εμβληματικα γλυκισματοπωλεία του Ζαχαράτου, του Ζαγορίτη, του Παυλίδη, του Τσίτα έως τα ιστορικά ζαχαροπλαστεία που επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας με τις πατροπαράδοτες συνταγές τους και την πατίνα του χρόνου γοητευτική τους προίκα.

 

Τηλεθεατές και τηλεθεάτριες θα ταξιδέψουν σε εποχές που το delivery των γαλακτοκομικών και γλυκισμάτων γινόταν με μόνιππο, με ποδήλατο ή με τα πόδια, θα επισκεφθούν τα «Δαρδανέλλια», στην αρχή της Πανεπιστημίου, όπου από τη μια μεριά ήταν το ζαχαροπλαστείο του Γιαννάκη κι από την άλλη το Ντορέ και θα μάθουν γιατί βαφτίστηκε έτσι το στενό πέρασμα, θα ανακαλύψουν σε πιο πασίγνωστο ζαχαροπλαστείο σέρβιραν γλυκά Γερμανοί κατάσκοποι, θα θυμηθούν το Πέτρογκραδ και τη Μαίρη Λω, αλλά και τα κατάμεστα τραπεζάκια του Φλόκα και του Ζόναρς της δεκαετίας του ’60, τότε που «όπου πετύχαινες τραπέζι καθόσουν». To στίγμα της αφήγησης δίνουν τόσο θαμώνες και μελετητές όσο και οι άνθρωποι πίσω από εμβληματικά ζαχαροπλαστεία εποχής που επιβιώνουν ως τις μέρες μας, όπως ο Βάρσος, η Στάνη, ο Παπασπύρου, η Χαρά, οι Ασημακόπουλοι, το Désiré.

Μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων, των θρυλικών χώρων και των δελεαστικών επιδορπίων, η Αθήνα ξετυλίγει την πιο «γλυκιά» της μνήμη, στο πιο ζαχαρένιο οδοιπορικό του «Κλεινόν Άστυ». Ξεναγοί μας με αλφαβητική σειρά οι: Ηλίας Αποστόλογλου (Συνταξιούχος Ζαχαροπλάστης), Αλεξανδρα Αλεξανδράκη (Κόρη Κάρολου Ζωναρά), Βασίλης Ασημακόπουλος (Ζαχαροπλάστης – Ιδιοκτήτης), Δημήτρης Ασημακόπουλος (Ζαχαροπλαστείο «Αφοί Ασημακόπουλοι»), Γιώργος Βάρσος (Ιδιοκτήτης Ζαχαροπλαστείου), Νίκος Βατόπουλος (Δημοσιογράφος), Παναγιώτης Γιαννάτος (Θαμώνας «Βάρσου»), Θανάσης Κάππος (Συγγραφέας), Αθανάσιος Καραγεώργος (Ιδιοκτήτης «Στάνης»), Τόνια Καφετζάκη (Ιστορικός – Εκπαιδευτικός), Γιώργος Κυριακόπουλος (Συγγραφέας), Ορέστης Μαργαρίτης (Θαμώνας «Βάρσου»), Δώρα Μέντη (Εκπαιδευτικός – Τμ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Θανάσης Παπασπύρου (Εμπορικός Διευθυντής «Papaspirou»), Κωσταντίνος Παπασπύρου (Διευθύνων Σύμβουλος «Papaspirou»), Σταύρος Παπουτσής (Ιδιοκτήτης Ζαχαροπλαστείου «Χαρά»), Βασίλειος Πετράκης (Κάτοικος Κολωνακίου), Γιάννης Σταθόπουλος (Ιδιοκτήτης «Désiré»)

To Σενάριο – Σκηνοθεσία υπογράφει η Μαρίνα Δανέζη και τη Διεύθυνση φωτογραφίας ο Δημήτρης Κασιμάτης – GSC. Β’ Κάμερα: Φίλιππος Ζαμίδης 
Μοντάζ: Παντελής Λιακόπουλος • Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης • Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης • Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης • Σύνταξη: Χριστίνα Τσαμουρά – Δώρα Χονδροπούλου • Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Νάσα Χατζή • Οργάνωση Παραγωγής: Ήρα Μαγαλιού – Στέφανος Ελπιζιώτης • Μουσική Τίτλων: Φοίβος Δεληβοριάς • Τίτλοι αρχής και γραφικά: Αφροδίτη Μπιτζούνη


Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.