Αρχική Ειδήσεις Τη γλίτωσαν ελιές και λάδι από τους δασμούς Τραμπ – Τι γίνεται με φέτα και γιαούρτι

Τη γλίτωσαν ελιές και λάδι από τους δασμούς Τραμπ – Τι γίνεται με φέτα και γιαούρτι

0
Τη γλίτωσαν ελιές και λάδι από τους δασμούς Τραμπ – Τι γίνεται με φέτα και γιαούρτι

PLANET FOOD | Πιο έντονα πλήττεται η ελληνική βιομηχανία παραγωγής ροδάκινου σε κομπόστα.

PLANET FOOD | Πιο έντονα πλήττεται η ελληνική βιομηχανία παραγωγής ροδάκινου σε κομπόστα.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στον εξαγωγικό και αγροτικό κόσμο της χώρας η πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς σε σειρά ελληνικών προϊόντων, την ώρα μάλιστα που οι ελληνικές εξαγωγές προς την εν λόγω χώρα βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης. Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν οι ροδακινοπαραγωγοί και οι κονσερβοποιοί.

Την ίδια ώρα, πάντως, η εξαίρεση από την επιβολή δασμών των επιτραπέζιων ελιών και του ελαιολάδου –που αποτελεί το κυριότερο εξαγόμενο αγροτικό προϊόν της Ελλάδας στις ΗΠΑ– δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τα προϊόντα αυτά, καθώς την ίδια ώρα οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν δασμούς στο ελαιόλαδο και στις ελιές που παράγονται στην Ισπανία.

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στην Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει η Καθημερινήτο 2018 η αξία των εξαγωγών της κατηγορίας «Λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα χωρίς ξίδι», που πρόκειται στη συντριπτική πλειονότητά τους για ελιές, ήταν 133,82 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ το 2018 ήταν 41,96 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας συνεχώς αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Στο 1,37 δισ. ευρώ οι περσινές εξαγωγές

Σύμφωνα λοιπόν με τα έως τώρα ανεπίσημα στοιχεία από τους πρώτους υπολογισμούς των εξαγωγικών φορέων της χώρας, στους τομείς που σχεδιάζουν να επιβάλουν δασμούς οι ΗΠΑ και αφορούν και την Ελλάδα αντιστοιχούν 92 κωδικοί προϊόντων, με τους πρόσθετους δασμούς να είναι 25%. Με βάση, πάντως, τα στοιχεία εξαγωγών για το 2018, οι οποίες σημειωτέον έφτασαν το 1,37 δισ. ευρώ, τα προϊόντα που εκτιμάται ότι θα πληγούν είναι πολύ λιγότερα.

Σε δεινή θέση αναμένεται να βρεθούν οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου και οι κονσερβοποιοί, καθώς οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου στις ΗΠΑ, στις οποίες επιβάλλεται ήδη δασμός 18%, μπορεί να φτάνουν ορισμένες χρονιές ακόμη και τα 50 εκατ. δολ.

Άλλα προϊόντα που θα πληγούν εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τις απειλές τους είναι τα τυριά, με την αξία των συγκεκριμένων εξαγωγών να φτάνει το 2018 τα 29,11 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη φέτα στις ΗΠΑ πραγματοποιείται περίπου το 2% των συνολικών εξαγωγών του δημοφιλούς ελληνικού τυριού. Στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνεται και το γιαούρτι, όμως η Ελλάδα πραγματοποιεί ελάχιστες εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!