Αρχική Ειδήσεις Σνακ με …σχήμα κατατεθέν

Σνακ με …σχήμα κατατεθέν

0
Σνακ με …σχήμα κατατεθέν

PLANET FOOD | Δημοφιλή τρόφιμα που διεκδίκησαν να κατοχυρώσουν όχι μόνο το σήμα τους αλλά και το σχήμα τους. Κάποια το πέτυχαν κιόλας. 

PLANET FOOD | Δημοφιλή τρόφιμα που διεκδίκησαν να κατοχυρώσουν όχι μόνο το σήμα τους αλλά και το σχήμα τους. Κάποια το πέτυχαν κιόλας. 

Μπορεί η Nestle να έχασε τη μάχη που έδινε για περισσότερα από δέκα χρόνια για να κατοχυρώσει το σχήμα με τις τέσσερις χαρακτηριστικές «τραπεζοειδείς» της μπάρες, στα γνωστά μας Kit Kat, είχε πάντως αρκετούς λόγους να ελπίζει πως άξιζε να δώσει το χρονοβόρο και πολυέξοδο αγώνα, αφού άλλα διάσημα σνακ το έχουν κατορθώσει. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε πριν από έναν περίπου μήνα την προσφυγή του κολοσσού τροφίμων Νestle, που ισχυριζόταν πως το ιδιότυπο σχήμα των Kit Kat αφενός της ανήκει, αφετέρου είναι εικονικό της ταυτότητας ενός προϊόντος της Ευρώπης και πρέπει να προστατευτεί. Σύμφωνα με το δικαστήριο όμως, το δε σχήμα υπάρχει και σε αντίστοιχα νορβηγικά σνακ από το …1931 (τα Kvikk Lunsj), η δε  θέση περί «ευρωπαϊκής ταυτότητας» για να γινόταν δεκτή, θα έπρεπε να αφορά όλες τις επιμέρους ευρωπαϊκές αγορές και όχι μερικές χώρες -έστω και μεγάλες- που επικαλέστηκε η εταιρεία. Έτσι αρνήθηκε να της το κατοχυρώσει, κάτι για το οποίο -παρεμπιπτόντως- ο μεγάλος ανταγωνιστής της Nestle, η Cadbury, είχε αγωνιστεί σκληρά για να συμβεί. 

Τα σοκολατάκια Hershey’s Kisses πάντως τα είχαν καταφέρει απ’ το 1920. Τα περίφημα αμερικανικά σοκολατάκια, που είναι γνωστά για το χαρακτηριστικό «λοφίο» τους -μια σοκολατένια «μύτη» στην κορυφή τους- μπόρεσαν να κατοχυρώσουν νομικά το σχήμα τους ήδη από το 1920, εμποδίζοντας τον ανταγωνισμό να τα αντιγράψει. 

Επιτυχής κατοχύρωση και του τριγώνου της …αμαρτίας, της διάσημης Toblerone. To τριγωνικό σχήμα της ιστορικής βασίλισσας των σοκολατών των απανταχού αεροδρομίων και duty free, της Toblerone, συνδέεται οπτικά με τις Άλπεις μόλις το 1970, οπότε το όρος Μάτερχορν κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Ταυτοτικό στοιχείο της ελβετικής σοκολάτας αυτό το πυραμιδοειδές σχέδιο καταχωρήθηκε και νομικά ως ιδιοκτησία της εταιρείας το 1998. Τη σύνδεση στην κοινή καταναλωτική συνείδηση του τριγώνου με τη συγκεκριμένη σοκολάτα είχε καλλιεργήσει ιδιαίτερα και μια διαδεδομένη το 1990 διαφήμιση που έλεγε «φτιαγμένη από τριγωνικά αμύγδαλα τριγωνικών δέντρων και τριγωνικό μέλι από τριγωνικές μέλισσες». Ωστόσο η αντοχή της σχετικής διάταξης του 1998 δοκιμάστηκε πέρυσι, όταν η Poundland σχεδίασε μια παρόμοια εκδοχή σοκολάτας, ισχυριζόμενη ότι η αντιγραφή δεν ήταν παραβίαση εμπορικού σχήματος της Toblerone, αφού η ίδια η Toblerone είχε τροποποιήσει νωρίτερα από μόνη της το πατενταρισμένο σχήμα προκειμένου να φέρει τις νέες συσκευασίες στο βάρος που ήθελε. Αυτή η υπόθεση τελικά επιλύθηκε μέσω εξωδικαστικών οδών.

Τι σχήμα έχουν τα Pringles; Χμμ, ένα μάλλον αρκετά ιδιαίτερο ώστε να τους εξασφαλίσει την κατοχύρωση. Η πατέντα Pringles ξεκίνησε το 1976 αρχικά για «φύλλα κρούστας» που μπορούν να «κοπούν σε ελλειπτικά κομμάτια με παρόμοιο μέγεθος και σχήμα ψιλοκομμένης πατάτας και στη συνέχεια να τηγανιστούν σε απλή φριτέζα.»

Με πληροφορίες από newpost.gr | BBC | TheGuardian

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.