Αρχική Ειδήσεις Ραντεβού στο 3ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων στη Νέα Αρτάκη

Ραντεβού στο 3ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων στη Νέα Αρτάκη

0
Ραντεβού στο 3ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων στη Νέα Αρτάκη

Σε θεσμό εξελίσσεται το γαστρονομικό φεστιβάλ που διοργανώνει για τρίτη χρονιά ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών Κυζικηνών στη Νέα Αρτάκη, στις 14-16 Ιουλίου 2023, με γεύσεις που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Κυζικηνή Χερσόνησο.

Παρουσίαση συνταγών (αλμυρών και γλυκών) της Μικράς Ασίας από δεκάδες Αρτακηνές μαγείρισσες με τη συμμετοχή των σεφ Μανώλη Παντελάκη και Γιάννη Λύρα (Παρασκευή), της Νένας Ισμυρνόγλου (Σάββατο) και του Ηλία Μαμαλάκη (Κυριακή) και μπόλικους μεζέδες περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων στο λιμάνι της Νέας Αρτάκης στις 14, 15, 16 Ιουλίου. Σύλλογοι, μαγαζιά της περιοχής που βρίσκεται λίγο έξω από τη Χαλκίδα και πλήθος εθελοντών στηρίζουν τη διοργάνωση των Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών αναβιώνοντας με live μαγειρέματα τη μικρασιατική παράδοση, θυμίζοντας ξεχασμένα πιάτα και ταξιδεύοντας τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες γευστικά στον πολιτισμό και την κουζίνα της Κυζικηνής Χερσονήσου.

100 χρόνια από την εγκατάσταση των Αρτακηνών στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας

Το ξεχωριστό αυτό γευστικό φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας ενισχύοντας με τον τρόπο του την ιδέα του γαστρονομικού τουρισμού και προβάλλοντας τα προϊόντα σε συνδυασμό με την πολιτιστική κληρονομιά της Νέας Αρτάκης, ενός τόπου το οποίου το όνομα και η εξέλιξη είναι άρρηκτα δεμένες με τον ερχομό των προφύγων. Φέτος, μάλιστα, πρόκειται για χρονιά ορόσημο για την πόλη και το Σύλλογο των Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών καθώς τιμώνται παράλληλα τα 60 χρόνια της ίδρυσής του Συλλόγου και τα 100 χρόνια από την εγκατάσταση των Αρτακηνών στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας (1923-2023).

Μικίκια, κους κους, γαύρος ομελέτα (που όσο περίεργος και αν αγούγεται άλλο τόσο νόστιμος αποδεικνύεται) και μελιτζάνες με αυγό και τυρί | Εικόνες: ICookGreek

Μικρασιατικές συνταγές που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ

Ανάλογα τη μέρα και την ώρα που θα βρεθεί κανείς στον παραθαλάσσιο χώρο του φεστιβάλ θα γνωρίσει λογιών λογιών αλμυρά και γλυκά εδέσματα, όπως: μικίκια, χοσάφ, αρτακηνούς κουραμπιέδες γάμου, μαντί, ρολό κολοκυθάκι, γαύρος ομελέτα, κατημέρια, τσακλαμά, αχαμνόπιτα, χουνκιάρ μπεγιεντί, μαντί, κεφτέδες (κλασικοί-κρεμμυδοκεφτέδες, «κιλίκ» Ατταλείας), φοινίκια, σάμαλι, κρέμα μαλεμπί.

Εδέσματα του τριημέρου

Καθ’ όλο το τριήμερο θα προσφέρονται σουτζουκάκια, κους κους, παστουρμαδόπιτα, γαύρος τηγανητός και δυο ειδών ουζομεζέδες: ο ένας με μελιτζάνες με αυγά, ντολμαδάκια με γιαούρτι, σαλάτα και ο άλλος με ψαρικά και γαύρο ομελέτα. Θα διατίθενται ακόμη μικίκια και λαλάγγια, ενώ από γλυκά θα υπάρχει αχαμνόπιτα, χαλβά φούρνου, χαλβά κατσαρόλας. Περισσότερα για το φεστιβάλ εδώ

Το προσωρινό σπίτι του Λαογραφικού Μουσείου της Νέας Αρτάκης | Εικόνα: ICookGreek

Tip 

Αν βρεθείτε στη Νέα Αρτάκη είτε με αφορμή το Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων είτε για φρέσκα θαλασσινά και ουζάκι, κάντε μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο (Αγίου Νικολάου 8), όπου θα δείτε την αναπαράσταση ενός αρτακηνού σπιτιού με εξαιρετικά και άκρως συγκινητικά κειμήλια της καθημερινής και κοινωνικής ζωής της εποχής. Το Μουσείο ανοίγει κατόπιν συνεννόησης εδώ.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.