Αρχική Ιστορίες Food Stories Η πρότυπη λαϊκή αγορά της οδού Καυταντζόγλου

Η πρότυπη λαϊκή αγορά της οδού Καυταντζόγλου

0
Η πρότυπη λαϊκή αγορά της οδού Καυταντζόγλου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Τι κάνει τη λαϊκή αυτή να ξεχωρίζει;

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Τι κάνει τη λαϊκή αυτή να ξεχωρίζει;

Άνετους διαδρόμους και ελεύθερους χώρους μεταξύ των πάγκων, οριοθετημένες θέσεις για όλους τους νόμιμους πωλητές, παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού που διατίθενται δωρεάν, μηχάνημα συμπίεσης συσκευασιών, ειδικούς κάδους συλλογής βιοαποβλήτων, αλλά και χημικές τουαλέτες διαθέτει -σύμφωνα με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- η πρότυπη λαϊκή αγορά, που λειτουργεί στην οδό Καυταντζόγλου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης οι πάγκοι φέρουν διαφορετικό χρωματισμό και λογότυπο, ανάλογα με το αν χρησιμοποιούνται από παραγωγούς ή επαγγελματίες. 

Οι προδιαγραφές αυτής της πρότυπης λαϊκής αγοράς σχεδιάζεται να εφαρμοστούν το επόμενο χρονικό διάστημα και στις 92 λαϊκές αγορές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της πρότυπης λαϊκής αγοράς της οδού Καυταντζόγλου, τονίστηκε ακόμη ότι ο θεσμός των λαϊκών αγορών δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας καθώς η Περιφέρεια προκήρυξε 218 νέες άδειες πώλησης προϊόντων για ανέργους και προχώρησε στην απόδοση 116 κενών θέσεων σε επαγγελματίες και παραγωγούς. Επιπλέον ίδρυσε δύο νέες λαϊκές στον Τρίλοφο και τη Νέα Ραιδεστό με 100 θέσεις πώλησης, νομιμοποίησε τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις οδούς Κανάρη και Γιάννη Αγγέλου και προχώρησε στη διανομή κουπονιών για δωρεάν αγορές σε οικογένειες με απροστάτευτα τέκνα.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε ότι η επιτυχία της πρότυπης λαϊκής αγοράς θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες, εφόσον οι ίδιοι οι πωλητές, οι επαγγελματίες και οι καταναλωτές στηρίξουν τη λειτουργία της. Γνωστοποίησε ότι χημικές τουαλέτες θα μπουν σε όλες τις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει εξασφαλισμένο 1 εκατ. ευρώ σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό της, για την κατάρτιση και υλοποίηση του διετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσεων των Λαϊκών Αγορών 2018 – 2019.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε ότι αυτή η προσπάθεια είναι πάρα πολύ σημαντική, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου και τόνισε ότι εξετάζονται από κοινού τα αιτήματα που υποβάλλονται από διάφορες γειτονιές της Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία λαϊκών αγορών.

Μάλιστα, από πλευράς του δήμου έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκομιδής όχι μόνο των οργανικών απορριμμάτων ξεχωριστά από τις λαϊκές αγορές αλλά και του φελιζόλ, το οποίο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είναι πολύ κακό για το περιβάλλον και δημιουργεί προβλήματα στα απορριμματοφόρα που χρησιμοποιούνται στην αποκομιδή. Για το λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για τη συλλογή του συγκεκριμένου υλικού και από τα γήπεδα. 

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com