Αρχική Διατροφή Doctor Food Πουλερικά και ψάρια, σημαντικά όπλα κατά του εγκεφαλικού

Πουλερικά και ψάρια, σημαντικά όπλα κατά του εγκεφαλικού

0

H καθημερινή κατανάλωση πρωτεΐνης, όπως στήθος κοτόπουλου ή φιλέτο σολομού μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού σε ποσοστό που φθάνει το (εντυπωσιακό) 20%, σύμφωνα με μακροχρόνια έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.  

chicken-salmon900.jpg

H καθημερινή κατανάλωση πρωτεΐνης, όπως στήθος κοτόπουλου ή φιλέτο σολομού, μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού σε ποσοστό που φθάνει το (εντυπωσιακό) 20%, σύμφωνα με μακροχρόνια έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.  

Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και θα μπορούσε να αποτρέψει κάθε χρόνο 10.000 θανάτους στη Βρετανία, καταδεικνύει η μελέτη που δημοσίευσε η  Telegraph. Συγκεκριμένα, με μόλις 20 γρ. πρωτεΐνης προερχόμενης από πηγές όπως το στήθος κοτόπουλου (σ.σ. μειωμένα λιπαρά σε σχέση με το κόκκινο κρέας) ή ένα φιλέτο σολομού (πλούσιο στα λεγόμενα «καλά λιπαρά») σε ημερήσια βάση, η εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 20%.

«Εάν η καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης κάθε ανθρώπου κυμαινόταν σ’ αυτά τα επίπεδα, θα συνεπαγόταν 1,4 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο το χρόνο σε όλο τον κόσμο, καθώς και μείωση των μη αναστρέψιμων βλαβών λόγω εγκεφαλικού», δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος (και υπογράφων τη μελέτη) δρ Xinfeng Liu της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νατζίνγκ στην Κίνα (Nanjing University School of Medicine). Οι ερευνητές μελέτησαν δείγμα 254.489 ατόμων σε μια έρευνα που κράτησε 14 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες και την πορεία της υγείας των εθελοντών. 

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα λευκά κρέατα με χαμηλά λιπαρά, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για τα «λιπαρά» ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί κι ο γαύρος, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα -3 λιπαρά, που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Πιο συγκεκριμένα ο δρ Liu συμβουλεύει να αποφεύγεται το κόκκινο κρέας, το οποίο –αντίθετα με τα λευκά– έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα αποτελέσματα των μελετών, μέρος των οποίων διεξήχθη και στην Ιαπωνία, δείχνουν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου μπορούν να μειωθούν αν αντικατασταθεί το κόκκινο κρέας με άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια ή τα πουλερικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου δεν είναι ίδιας τάξης αν η κατανάλωση πρωτεΐνης προέρχεται από φυτικές και όχι ζωικές πηγές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology. Δείτε το πλήρες άρθρο της Telegraph στα αγγλικά πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.