Αρχική Ειδήσεις «Οι τεντζερέδες της Μαρίας» πάνε Μύκονο

«Οι τεντζερέδες της Μαρίας» πάνε Μύκονο

0
«Οι τεντζερέδες της Μαρίας» πάνε Μύκονο

Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου παρουσιάζει το βιβλίο της Μαρίας Εκμεκτσίογλου την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023.

Οκτώβρη του 2022 πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο «Οι τεντζερέδες της Μαρίας» από τις εκδόσεις Πεδίο και γέμισε η κουζίνα μας μυρωδιές μπαχαριών. Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη για την πολίτικη κουζίνα με διαλεχτές και εγγυημένες συνταγές που υπογράφει η Μαρία Εκμεκτσίογλου. Η δημοφιλής και στις δυο πλευρές του Αιγαίου μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια εστιατορίου, που στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά από τις πετυχημένες μαγειρικές της εμφανίσεις στην τηλεόραση, γράφει στις πρώτες σελίδες των «Τεντζερέδων» της για τα κίνητρά της.

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Οι τεντζερέδες της Μαρίας»

«Συνταγές μου που κάποτε ήταν συνταγές τους»

«Ο καθένας μας δίνει μια μάχη για την ύπαρξή του, εγώ δίνω τη μάχη μου με τις μαγειρικές μου κρατώντας ζωντανή τη μνήμη όσων έχασα αλλά δεν ξέχασα μέσα από τις συνταγές μου που κάποτε ήταν συνταγές τους. Σε κάθε συστατικό, υλικό ή μπαχαρικό που θα προσθέσω στον τεντζερέ μου ζωντανεύει η κουζίνα των προγόνων μου, με τυλίγουν οι μυρωδιές και οι θύμησες. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκομαι έστω και νοητά στην κουζίνα των γιαγιάδων και των προγιαγιάδων μου απολαμβάνοντας τη ζεστασιά, τη θαλπωρή και νιώθοντας το πάθος που είχαν για τη δημιουργία γεύσεων.

Η καθεμία γυναίκα, μια μάγισσα της γεύσης, μια νεράιδα της αντοχής και της καλαισθησίας που, κρύβοντας στον κόρφο της μια εικονίτσα της Παναγιάς και τα μπαχάρια της, δίνει ζωή στο σπιτικό της, δύναμη, αντοχή και αισιοδοξία, και κάθε φορά έχει τη δύναμη να ξαναγεννιέται από τις στάχτες της και να είναι αρχόντισσα και κυρά του σπιτικού της».

Η πρόσκληση

Παρουσίαση του βιβλίου στη Μύκονο

Έναν ακριβώς χρόνο, λοιπόν, μετά το πρώτο ξεφύλλισμα του βιβλίου της, κάποιες άλλες γυναίκες, «αρχόντισσες και κυρές των σπιτικών τους» πήραν την πρωτοβουλία να παρουσιάσουν το βιβλίο της Μαρίας στον νησί τους, τη Μύκονο. Πρόκειται για τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου που απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους και όσες το επιθυμούν να βρεθούν την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 στις 18:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι στην εκδήλωση προς τιμήν της πολίτισσας μαγείρισσας και της μαγειρικής της έκδοσης. Για το βιβλίο της Μαρίας Εκμεκτσίογλου «Οι Τεντζερέδες της Μαρίας» θα μιλήσουν ο συγγραφέας-γευσιθήρας, Δημήτρης Ρουσουνέλος, και η γεωπόνος-γευσιγνώστρια ελαιολάδου Ανίτα Ζάχου. Λάτρεις των αυθεντικών μικρασιατικών γεύσεων, σπεύστε!

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!