Αρχική Ειδήσεις «Μοσχοβολάει… αλληλεγγύη» – Εργαστήρι φτιάχνει μελομακάρονα για ευπαθείς ομάδες

«Μοσχοβολάει… αλληλεγγύη» – Εργαστήρι φτιάχνει μελομακάρονα για ευπαθείς ομάδες

0
«Μοσχοβολάει… αλληλεγγύη» – Εργαστήρι φτιάχνει μελομακάρονα για ευπαθείς ομάδες
Φωτογραφίες: Δημήτρης Τοσίδης | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περίπου 75 κιλά μελομακάρονα θα μοιραστούν σε άστεγους και ευπαθείς οικογένειες από τα μέλη των Περβολάρηδων στη Θεσσαλονίκη.

Μοσχοβολάει ο τόπος στο μικρό εργαστήρι των Περβολάρηδων στην Τούμπα όπου, ψήνονται μελομακάρονα για να μοιραστούν σε ευπαθείς ομάδες, σε μια κίνηση να «σπείρουν αγάπη κι ας μη θερίσουν», όπως γράφει σε ποίημά του ο Σπύρος Ποταμίτης.

Περίπου 75 κιλά μελομακάρονα θα μοιραστούν σε άστεγους και οικογένειες από τα μέλη των Περβολάρηδων, μιας κοινότητας εθελοντών που δραστηριοποιείται από το 2013 και αυτές τις γιορτές, «έχει σηκώσει μανίκια» και πλάθει εκατοντάδες γιορτινά γλυκά για να τα διανείμει σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Δίνοντας το στίγμα της ομάδας, ο Φίλιππος Πολατσίδης σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στόχος τους είναι να «φροντίσουμε για το σήμερα ρίχνοντας κλεφτές ματιές για το αύριο».

«Φροντίζουμε δηλαδή», εξηγεί, «να καλύψουμε, όσο το δυνατόν, διατροφικές ανάγκες ευάλωτων συμπολιτών μας για το σήμερα και ταυτόχρονα, προσπαθούμε να τους ενδυναμώσουμε μέσα από συνεργατικά εργαστήρια ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να πάρουν στα χέρια τη ζωή τους». Στην κατεύθυνση αυτή οι «Περβολάρηδες» διοργανώνουν εργαστήρια επεξεργασίας τροφής, όπως σάλτσες, μαρμελάδες, τουρσιά και πουτίγκες, με πρώτες ύλες που προέρχονται από την ανάκτηση σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

«Έρχονται εδώ πολλοί άνθρωποι και μαθαίνουν αυτές τις επεξεργασίες που άλλοι τις ήξεραν και άλλοι όχι και είναι αυτό που λέγαμε παλιά «οικιακή οικονομία», πως δηλαδή να αξιοποιούμε ό,τι υπάρχει μέσα στο σπίτι» σημειώνει ο κ.Πολατσίδης προσθέτοντας ότι ένα κομμάτι αυτής της συνεργασίας είναι και με το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, με τον τομέα Γεωπονίας τροφίμων και περιβάλλοντος, ειδικότητα τεχνολογίας τροφίμων και ποτών. Μαθητές του ΕΠΑΛ, παίρνουν φρούτα και λαχανικά από τους Περβολάρηδες, τα κάνουν μαρμελάδες ή διάφορες σάλτσες και τα επιστρέφουν στην ομάδα για να τα μοιράσουν.

Μελομακάρονα έτοιμα προς μοίρασμα στο εργαστήριο της ομάδας των Περβολάρηδων στην Τούμπα, Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Λουίζο από τους «Περβολάρηδες», λαχανικά και φρούτα προμηθεύονται από το Social Plate – Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ και το Bios Coop- Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης.

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε τα απορρίμματα και να κάνουμε ανάκτηση τροφής γι΄αυτό μεταποιούμε τα τρόφιμα και ότι περισσεύει πηγαίνει για κομποστοποίηση» λέει, ενώ μοιράζονται και νωπά λαχανικά σε περίπου 20 οικογένειες.

Το προσεχές Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, οι Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης θα βρεθούν στο κέντρο της πόλης για να μοιράσουν σε άστεγους κουτιά με μελομακάρονα και διάφορα άλλα είδη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Νατάσα Καραθάνου

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.