Αρχική Ιστορίες Food Stories H Θεσσαλονίκη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO

H Θεσσαλονίκη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO

0
H Θεσσαλονίκη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO

PLANET FOOD | Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού εντάσσεται σ’ αυτόν ελληνική πόλη.

PLANET FOOD | Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού εντάσσεται σ’ αυτόν ελληνική πόλη.

Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική ελληνική πόλη που επιτυγχάνει την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της UNESCO. Αυτή η σημαντική διάκριση, που καθιστά τη Θεσσαλονίκη γαστρονομική πρωτεύουσα, εντάσσοντάς την σε διεθνείς τουριστικούς χάρτες και ενισχύοντας την ταυτότητα και το brand της, ήταν το αποτέλεσμα στρατηγικής συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. 

«Mε επιμέλεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης προετοιμάσαμε και καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο και αναδείξαμε μεταξύ άλλων την ιστορία της πόλης, τη γαστρονομική μας παράδοση, όπως διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες, το διεθνές έργο της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στον τομέα των τροφίμων καθώς και το δημιουργικό δυναμικό της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. 

O φάκελος υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Τουρισμού και την αρμόδια υφυπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, αλλά και σε ανώτατο επίπεδο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και από την Ελληνίδα πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζέρβα.

«Η γαστρονομία είναι βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης -η πόλη μας είναι σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών, πλέον και με τη σφραγίδα της UNESCO. Η καλή τοπική κουζίνα είναι η ραχοκοκαλιά της γαστρονομικής προσφοράς, επιβραβεύεται οικονομικά και αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία», ανέφερε ο κ. Ζέρβας. 

Τεράστια είναι τα οφέλη για την πόλη που επιλέγεται από την UNESCO να γίνει μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας, τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα Δίκτυο Πόλεων που διαθέτουν παράδοση στη γαστρονομία και προωθεί την Πολιτιστική Πολυμορφία και την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη. Η σημασία του Δικτύου έγκειται στο ότι διευκολύνει τις πόλεις-μέλη στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πόρων στην εν λόγω θεματική. Παράλληλα, δρα ενισχυτικά προς το δημιουργικό, κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής. 

«Η συγκεκριμένη διάκριση έρχεται να προστεθεί στη δυναμική της Θεσσαλονίκης, η οποία σε συνδυασμό με τα 15 μνημεία UNESCO που διαθέτει, έχει όλα τα εχέγγυα, για να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ως τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός», επισήμανε. 

«Η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO αποτελεί μια σημαντική και παγκόσμια διάκριση για την πόλη, που θέτει τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τη δημιουργικότητα στο επίκεντρο της τουριστικής της ανάπτυξης και προβολής», σημείωσε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.