Αρχική Βοηθήματα ΕγκυκλοPedia Γαστρονομία Κέρκυρας: Τι είναι το νούμπουλο

Γαστρονομία Κέρκυρας: Τι είναι το νούμπουλο

0
Γαστρονομία Κέρκυρας: Τι είναι το νούμπουλο

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ | Τι είναι το νούμπουλο, πώς φτιάχνεται, με τι σερβίρεται. Κέρκυρα, τοπικά αλλαντικά.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ | Τι είναι το νούμπουλο, πώς φτιάχνεται, με τι σερβίρεται. Κέρκυρα, τοπικά αλλαντικά.

Το νούμπουλο είναι τοπικό αλλαντικό της Κέρκυρας, γνωστό από την εποχή της Ενετοκρατίας. Συγκαταλέγεται στα εκλεκτά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. 

Πρόκειται για καθαρό χοιρινό κρέας, μαριναρισμένο με μπαχαρικά και βότανα της κερκυραϊκής γης, περασμένο σε έντερο και καπνισμένο με αρωματικά κλαριά του νησιού όπως φασκόμηλο, φλισκούνι, σχοίνο και δάφνη. Επί αιώνες παρασκευαζόταν στα νοικοκυριά της Κέρκυρας και στα χασάπικα. Εξειδικευμένες στην παραγωγή νούμπουλου αλλαντοποιίες εμφανίζονται μόλις τη δεκαετία του 1960, με πρώτη την Κερκυραϊκή Αλλαντοποιία.

Ο Γιώργος Πίττας στο βιβλίο του «Οι θησαυροί της ελληνικής γαστρονομίας» αναφέρει ότι κάποιες φορές το κρέας μπορεί να έχει μαριναριστεί και σε τοπικό κρασί κατά τη διάρκεια της παρασκευής του νούμπουλου.

Ο εκλεκτός κερκυραϊκός μεζές συνήθως σερβίρεται κομμένος σε πολύ λεπτές φέτες τυλιγμένες σε ρολό. Είναι μεζές για τσίπουρο, αλλά και κρασί, που αγαπάει ιδιαίτερα το κόκκινο. Συνοδεύεται και με τις τοπικές συκομαΐδες αλλά και με κουμ κουτ ή πεπόνι, το καλοκαίρι. 

Επίσης μπαίνει στις σαλάτες, τις ομελέτες (καγιανάδες, δηλαδή, αυγά χτυπητά με ντομάτα), αλλά και σε κάποια πιάτα με ζυμαρικά.

Ποιοτικό νούμπουλο στην Κέρκυρα βρίσκει κανείς και σε χασάπηδες, τον κύριο όμως όγκο τον παράγουν δυο-τρία αλλαντοποιεία, που το προωθούν και εκτός του νησιού. Σύμφωνα με το βιβλίο «Οι θησαυροί της ελληνικής γαστρονομίας» δύο από αυτά είναι:

Κερκυραϊκή Αλλαντοποιία. Ο Νίκος Χαλιανδρός, ο ιδρυτής της Κερκυραϊκής Αλλαντοποιίας, είναι ο πιο καταξιωμένος παραγωγός του νούμπουλου. Γεννημένος στο νησί, έφυγε μικρός και έπειτα από μια μεγάλη περιπλάνηση στον κόσμο των αλλαντικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επέστρεψε στην Κέρκυρα, που ήταν πάντα στο μυαλό του, και με τη γυναίκα του, Παναγιώτα, οργάνωσε το πρώτο εργαστήρι, το 1976. Πάνω από μια δεκαετία δούλευε μόνος, έγινε γνωστός, και το 1987 μετέφερε το εργοστάσιο στην Άνω Κορακιάνα, όπου ξεκίνησε την παραγωγή των τοπικών αλλαντικών: νούμπουλο φουμικάδο, σαλάδο, πικάντικα λουκάνικα Κέρκυρας, πηχτή και καπνιστή πανσέτα.

CO.ME.CO S.A. (Κερκυραϊκή Εταιρεία κρεάτων ΑΕ). Ιδρύθηκε στην Κέρκυρα από την οικογένεια Λαβράνου και αποτελεί το στυλοβάτη του Δικτύου Παραγωγών Κέρκυρας. Η εταιρεία άρχισε να δραστηριοποιείται το 2001 στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων κρέατος και αλλαντοποιίας, με τις πιο σύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις, εξοπλισμένες με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Κέρκυρα και μια από τις πιο ισχυρές στην Ελλάδα, στον τομέα της τυποποίησης, επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος και αλλαντικών. Στην παραγωγή της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα τοπικά προϊόντα του νησιού, όπως νούμπουλο φουμικάδο, μοσχαρίσιο νούμπουλο και κερκυραϊκό σαλάδο.

Φημισμένη για το ποιοτικό νούμπουλο είναι και η οικογενειακή αλλαντοποιία Λ&Α Μιχαλάς στους Δουκάδες Κέρκυρας με παράδοση από το 1981 στην παραγωγή τοπικών κερκυραϊκών αλλαντικών. Εκτός από νούμπουλο φτιάχνουν και σαλάδο (είδος τοπικού σαλαμιού).

ΕΙΚΟΝΕΣ: greekgastronomyguide.grcomeco.gr

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com