Αρχική Ειδήσεις Δελτία Τύπου Θησαυροί της Κορινθιακής Γης – H τοπική γαστρονομία συναντά την πολιτιστική κληρονομιά

Θησαυροί της Κορινθιακής Γης – H τοπική γαστρονομία συναντά την πολιτιστική κληρονομιά

0
Θησαυροί της Κορινθιακής Γης – H τοπική γαστρονομία συναντά την πολιτιστική κληρονομιά

Η εκδήλωση «Θησαυροί της Κορινθιακής Γης» πραγματοποιήθηκε για ακόμα μία χρονιά δίπλα από τον Ναό του Απόλλωνα, σε έναν από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, δημιουργώντας ένα μοναδικό γαστρονομικό γεγονός.

Η σύνδεση άλλωστε της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με την αγροδιατροφή και τη γαστρονομία αποτελούν εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που ενδυναμώνουν στο μέγιστο την τοπική οικονομία και το τουριστικό brand της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας καθώς και με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, της Αμερικάνικης Σχολής Ανασκαφών Κορίνθου, του Επιμελητήριου Κορινθίας, της Wyndham Poseidon Resort & του Κέντρου Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Κορινθίας.

Οι «Θησαυροί της Κορινθιακής Γης» αποτελούν έμπνευση της Κατερίνας Καρσιώτη, Δημοσιογράφου – Ξεναγού σε γαστρονομία & αγροτουρισμό ενώ η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου (ΣΕΑΚ) με στόχο την απόλυτη σύνδεση του πολιτιστικού αποθέματος με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα.

Για πρώτη φορά ένας αρχαιολογικός χώρος με τεράστια ιστορία άνοιξε τις πόρτες του σε μία γαστρονομική εκδήλωση και αυτό χάρη στην υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και της προϊσταμένης κ. Παναγιώτας Κασίμη.

Πλήθος επισκεπτών βρέθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου όπου παρακολούθησε μία εντυπωσιακή Ημερίδα με αναγνωρισμένους ομιλητές. Εξαιρετικές ομιλίες με ιδιαίτερες θεματικές πραγματοποιήθηκαν από την Ιουλία Τζώνου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ανασκαφών Κορίνθου της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών, τη Θάλεια Τσιχλάκη, Δημοσιογράφο Γεύσης, τον Γιώργο Στυλιανουδάκη, Chef, τη Μαρία Κατσούλη, Διευθύντρια του Athena International Olive Oil Competition, τον Πάρη Τσάρτα, Πρύτανη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθήνας στο Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης
& τον Παναγιώτης Μητρογιάννης, Διατροφολόγο.

Παράλληλα το κοινό συμμετείχε σε ένα άκρως βιωματικό Live Cooking με καλεσμένους Chefs, τον Γιώργο Στυλιανουδάκη, τον Γιάννη Μπρατσολιά και τον Κώστα Γεωργατζά οι οποίοι on air μαγείρεψαν 4 πιάτα με πρώτες ύλες απευθείας από την κορινθιακή γη.

H έκθεση επίσης των τοπικών προιόντων στο υπαίθριο χώρο του παραδοσιακού χωριού έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τους “θησαυρούς” της κορινθιακής γης και να πραγματοποιήσουν γευσιγνωσίες μαζί με τους τοπικούς παραγωγούς.

Τεράστιο ενδιαφέρον και σπουδαία θέση κατείχε η προθήκη με τα κεραμικά μαγειρικά σκεύη στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τα δουν και με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων & της Αμερικάνικης Σχολής Ανασκαφών να αντιληφθούν τη χρήση τους στο παρελθόν & την σύνδεση τους με το παρόν.

Στη γαστρονομική εκδήλωση Θησαυροί της Κορινθιακής Γης μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Παναγιώτα Κασίμη, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλης Νανόπουλος, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χάρης Βυτινιώτης, η εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου (εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα) κα Αθήνα Κόρκα, ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα
Αθλητισμού κ. Γιώργος οικονόμου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Πρώην
Αντιπροεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ στο ΔΣ της ΔΥΠΑ και στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ κ. Γιάννη Παπαργύρη, ο Γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ και εκπρόσωπος του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Μπόνης, Μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου της ΕΣΕΕ (Νίκος Χαβαλές, Μανώλης Ψαρουδάκης), ο Υποψήφιος βουλευτής νομού Κορινθίας κ. Νίκος Δήμας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Νοτιοδυτικής Ελλάδος Ζακύνθου Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Γιώργος Βαγενάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννης Μπούρης, ο Πρόεδρος του
Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Παναγιώτης Λουζιώτης, ο κ. Παναγιώτης Πιτσάκης, ο Απόστολος
Παπαφωτίου, ο Πρόεδρος ΟΕΒΕ Κορινθίας κ. Τάσος Μποζίκης, ο Ταμείας ΟΕΒΕ Κορινθίας κ.
Παναγιώτης Σπύρου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Τιμολέων Πιέτρης, ο Επικεφαλής της πνοής δημιουργίας κ. Νίκος Σταυρέλης, ο Επικεφαλής της Πράσινης πόλης κ. Δημήτρης Πρωτοπαππάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βραχατιου κ. Βαγγέλης Τσάκωνας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Γεώργαρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Μανωλάκης, Θέμης Κουτσογκίλας, Στριμενοπούλου Γιωργία, Βασίλης Ταγαράς, ο Πρώην αντιπρόεδρος του ΚΕΠΑΠ κ. Παναγιώτης Μεταξάς, ο αντιπρόσωπος της ΕΣΕΕ κ. Νικόλαος Θεοδοσάκης, η Πρόεδρος του Σωματείου «Λόγω και Τέχνης Αλκυονίδες» κ. Όλγα Κονομοδή και η Πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ίδρυματος Τεχνών & Πολιτισμού Κορίνθου κ. Μαρία Χρησταρά.

Επιμέλεια Θησαυρών Κορινθιακής Γης: Κατερίνα Καρσιώτη | Graphics: Άγγελος Κουρτίδης | Video: Μερκούριος Γκούμας | Διοργάνωση: Σύλλογος Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου

Στην Αρχαία Κόρινθο, σε έναν ιερό τόπο που ξεδιπλώνει ένα αφήγημα αέναο η εντοπιότητα έχει τον πρώτο λόγο & οι τοπικοί παραγωγοί συνομιλούν απευθείας με σένα…
Ακριβώς εκεί όπου γεννήθηκαν.
Δίπλα στο χώμα και κάτω από τον ήλιο!

Logo: Το σήμα αντικατοπτρίζει τα αρχικά ΘΚΓ. To γράμμα Θ αντικαταστάθηκε από το σχήμα της κάτοψης της Κύλικας, ένα είδος κούπας που κατασκευαζόταν ιδιαιτέρως στα δημοφιλή κατά την αρχαιότητα κεραμικά εργαστήρια στην Αρχαία Κόρινθο. Την Κύλικα την χρησιμοποιούσαν κυρίως για να πίνουν κρασί, αλλά και για να καταναλώνουν τρόφιμα (φρούτα, καρποί). Η κύλιξ ήταν πλατύ και ρηχό κύπελλο με δυο λαβές τοποθετημένες αντιδιαμετρικά στο χείλος της. Ο πάτος της ήταν σχεδόν επίπεδος και αποτελούσε την κύρια επιφάνεια για ζωγραφικές παραστάσεις. Εμφανίστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. και ήταν σε μεγάλη χρήση στην κλασική περίοδο. Ο συνδυασμό του γράμματος Θ και της κάτοψης της Κύλικος αποτελεί έναν συμβολισμό της γαστρονομίας καθώς και της κοινότητας. Στην αρχαιότητα το συμπόσιο αποτελούσε μία ιεροτελεστία με τους συνδαιτυμόνες να απολάμβαναν ένα γεγονός τροφής & πόσης. Το κυκλικό σχήμα εντός της Κύλικας υποδηλώνει τα στερεά τρόφιμα όπως σταφίδα, ελιά, τοπικά κρέατα και τυριά ενώ η σταγόνα που πρωταγωνιστεί εκτός αυτού συμβολίζει τα υγρά όπως κρασί και λάδι. Η λέξη “Θησαυροί” αναφέρεται στον αγροδιατροφικό & γαστρονομικό πλούτο της Κορινθίας.

Philosophy: Η Αρχαία Κόρινθος αποτελεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ένα τόπο νευραλγικό και ένα σημείο «πραγματικό» κόμβο. Το αφήγημα του προορισμού ξεδιπλώνει κάθε δυνατή πτυχή του από την ιστορία & τον πολιτισμό μέχρι την αγροδιατροφή & την γαστρονομία. Ο πλούτος της περιοχής ήταν αδιαμφισβήτητος. Άλλωστε ως «Αφνειός» αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο και αυτό λόγω της ιδανικής γεωγραφικής θέσης καθώς και της εύφορης γης που απλώνεται γύρω από τον Ακροκόρινθο. Με terroir ιδιαίτερο και με ορεινούς και παραθαλάσσιους όγκους να διαγράφουν την περιοχή. Το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής συνδυαστικά με τις με μοναδικές πρώτες ύλες αποτελούν δύο εκ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Και αυτό έρχονται να αναδείξουν και οι «Θησαυροί της Κορινθιακής Γης». Να υπενθυμίζουν την τεράστια αξία των τοπικών προιόντων & των ανθρώπων τους.

Τότε & Σήμερα! Την άρρηκτη σύνδεση τους με το τουριστικό γίγνεσθαι και το μοναδικό βίωμα που τελικώς προσφέρει η τοπική κουζίνα την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να αναδεικνύουμε και να διαφυλάσσουμε διότι αποτελεί την κληρονομιά μας.
Γιατί η εμπειρία προέρχεται από την προσπάθεια να μάθεις. Και μέσα από τα τοπικά προιόντα τα οποία αποτελούν και τους πρεσβευτές μιας περιοχής ανακαλύπτεις έναν ολόκληρο τον τόπο!

«γιατί τα τοπικά προιόντα είναι τα μικρά διαμάντια της φύσης αλλά και της πόλης σου…ανακάλυψε τα δίπλα σου!»

Δείτε επίσης

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!