Αρχική Ειδήσεις Δελτία Τύπου ATHENA IOOC 2023 – Τον Μάιο, στην Καβάλα, ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιόλαδου

ATHENA IOOC 2023 – Τον Μάιο, στην Καβάλα, ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιόλαδου

0
ATHENA IOOC 2023 – Τον Μάιο, στην Καβάλα, ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιόλαδου

Στη πόλη της Καβάλας, 4 με 6 Μαΐου, διεξάγεται φέτος ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» (ATHENA IOOC), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, η οποία στεγάζει έναν από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους ελαιώνες της Ελλάδας.

Οι διαδικασίες αξιολόγησης της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού θα λάβουν χώρα στην «Παλιά Λέσχη», ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης. Συμμετέχουν 30 κριτές από 13 χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία, Χιλή και, βέβαια, Ελλάδα), όλοι τους σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου ελαϊκού γίγνεσθαι, έμπειροι γευσιγνώστες-δοκιμαστές διεθνούς εμβέλειας και κύρους και γνώστες της παγκόσμιας αγοράς. Η αναλογία τους παραμένει πάντα 2 προς 1, δηλαδή 20 από το εξωτερικό και 10 από τη χώρα μας, διατηρώντας σθεναρό το διεθνή χαρακτήρα του διαγωνισμού.

Πάνω από 500 ελαιόλαδα αναμένεται να αξιολογηθούν

Από τις 58 χώρες στον κόσμο που καλλιεργούν ελιές, στον ATHENA IOOC συμμετέχουν  φέτος ελαιόλαδα από 22 χώρες, οι οποίες παράγουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. Πέραν των «γνωστών υπόπτων» της Μεσογειακής Λεκάνης (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Γαλλία, Αλγερία, Κύπρος, Λιβύη, Μαρόκο και Τουρκία), στο διαγωνισμό ΑΤΗΕΝΑ συμμετέχουν και ελαιόλαδα από χώρες όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κροατία, η Νότια Αφρική, το Περού, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία, η Σλοβενία, η Χιλή και εσχάτως η Κίνα, που επενδύει (και) στην καλλιέργεια της ελιάς. Πάνω από 500 ελαιόλαδα αναμένεται να αξιολογηθούν αυστηρά και με προσοχή από τους έμπειρους κριτές που θα έρθουν στην Καβάλα από τις πέντε ηπείρους. Εντυπωσιακός είναι επίσης ο αριθμός των ποικιλιών ελιάς από τις οποίες παράγονται τα συμμετέχοντα στο φετινό διαγωνισμό ελαιόλαδα, που φτάνουν ήδη τις 132.

Αυτοί είναι μερικοί, μόνο, λόγοι που κάνουν τον ATHENA IOOC έναν από τους πιο αξιόπιστους, έγκριτους και σημαντικούς διαγωνισμούς ελαιολάδου στον κόσμο, με αποτέλεσμα να τον εμπιστεύονται ως φορέα πιστοποίησης υψηλής ποιότητας πολλοί από τους  καλύτερους ελαιοπαραγωγούς ανά την υφήλιο. Μία διάκριση στον ATHENA συμβάλει στην αναβάθμιση της εικόνας κάθε ελαιολάδου, βελτιώνοντας τη διαπραγματευτική του αξία και τις πωλήσεις του στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.