Αρχική Food Stories Looking Back Για μισό αιώνα οι Νεοϋορκέζοι έπαιρναν καφέ στο χέρι σ’ αυτό το ελληνοπρεπές χάρτινο ποτήρι

Για μισό αιώνα οι Νεοϋορκέζοι έπαιρναν καφέ στο χέρι σ’ αυτό το ελληνοπρεπές χάρτινο ποτήρι

0
Για μισό αιώνα οι Νεοϋορκέζοι έπαιρναν καφέ στο χέρι σ’ αυτό το ελληνοπρεπές χάρτινο ποτήρι

Λέγεται Anthora και έχει συμπεριληφθεί στα 50 πιο εμβληματικά αντικείμενα της Νέας Υόρκης. Έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες αγαπημένες σειρές και ταινίες. Δείτε την ιστορία του.

Λέγεται Anthora και έχει συμπεριληφθεί στα 50 πιο εμβληματικά αντικείμενα της Νέας Υόρκης. Έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες αγαπημένες σειρές και ταινίες. Δείτε την ιστορία του.

Υπήρξε για δεκαετίες η πιο σταθερή αξία της πιο εφήμερης απόλαυσης των νεοϋορκέζικων δρόμων και εξακολουθεί να είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα αντικείμενα της πόλης. «Ένα έμβλημά της τόσο ζωντανό όσο το Άγαλμα της Ελευθερίας», σύμφωνα με τους New York Times, και ένας σταθερός σιωπηλός πρωταγωνιστής δημοφιλών αμερικανικών σίριαλ και  ταινιών. Και ταυτόχρονα ένας διαχρονικός, πανταχού παρών εκπρόσωπος του ελληνικού στοιχείου. Γαλανόλευκα χρώματα, μαίανδρος και ένα όνομα παραφθορά το amphora (αμφορέας): Anthora. Πώς συνέβη αυτό;

Ακόμη και σήμερα η τουριστική βιομηχανία της ΝΥ δεν εγκαταλείπει το Anthora δημιουργώντας πορσελάνινα φλιτζάνια (φωτό nycoffeecup.com), μπλουζάκια και όλα τα συναφή σουβενίρ.

Λοιπόν αυτό το χάρτινο ποτηράκι, με το ελληνοπρεπές design, που πρωτοαντίκρισαν οι Νεοϋορκέζοι στη δεκαετία του 1960, είναι ο καρπός της ιδέας του Laszlo Büch (το αμερικανοποίησε στη συνέχεια σε  Buck)-Τσέχου μετανάστη, επιζήσαντα του Άουσβιτς, που έχασε και τους δυο γονείς του από τους Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατέληξε στη Νέα Υόρκη μετά το τέλος του. Έχοντας ήδη δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο χώρο της κατασκευής χάρτινων κυπέλλων απ’ το ’50 και δουλεύοντας πλέον για εταιρεία που ήθελε να «σπάσει» την αγορά του ζεστού κυπέλλου της Νέας Υόρκης, ο Buck συνέλαβε την ιδέα του Anthora στις αρχές των sixties: δεδομένου ότι πολλοί από τους επιχειρηματίες της πόλης ήταν Έλληνες, ο Buck σκέφτηκε πως ίσως έπρεπε να «απευθυνθεί» κατευθείαν σ’ αυτούς χρησιμοποιώντας τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και γνώριμα σύμβολα. Ένα χάρτινο κύπελλο χωρίς χερούλια με έναν αμφορέα, έναν μαίανδρο στην περίμετρο και η φράση We Are Happy To Serve You (Χαιρόμαστε να σας σερβίρουμε) υπέθεσε πως θα ήταν αρκετό. Μην έχοντας καμία απολύτως σχέση ή σχετική εκπαίδευση με την τέχνη του design, προχώρησε παρ’ όλ’ αυτά ο ίδιος στο σχεδιασμό του κυπέλλου. Και το αποτέλεσμα ήταν το …απόλυτο success story. 

Το 1994 το Anthora πούλησε 500 εκατομμύρια κομμάτια, το 2004 200 εκατομμύρια, ο Buck πέθανε το 2010, η πόλη στο μεταξύ άλλαξε, το χάρτινο κυπελλάκι με τη θριαμβευτική πορεία δεν το βλέπεις πια καθημερινά. Ωστόσο πρόλαβε να περάσει στη σφαίρα του θρύλου, να τρυπώσει στη λίστα με τα 50 πιο εμβληματικά αντικείμενα της πόλης και να πρωταγωνιστήσει στις πιο δημοφιλείς αμερικανικές σειρές και ταινίες, κάνοντας το τρίπτυχο γαλανόλευκη-μαίανδρος-αμφορέας να εμφανίζεται στις πιο απίθανες στιγμές: μπροστά στον Mr. Robot, την Κάρι Μπράντσο ή το Λύκο της Γουόλ Στριτ.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.