Αρχική Blogs Ρακόμελο! Στο μπρίκι ή στην κατσαρόλα;

Ρακόμελο! Στο μπρίκι ή στην κατσαρόλα;

0
Ρακόμελο! Στο μπρίκι ή στην κατσαρόλα;

Την απάντηση τη βρήκαμε στο www.allgreeks.gr –απ’ όπου και αναδημοσιεύουμε τόσο το εισαγωγικό κείμενο όσο και τις 2 συνταγές- χάρη στο φίλο μας τον Νίκο Β. που τη μοιράστηκε μαζί μας στο fb. Ευχαριστούμε!

Την απάντηση τη βρήκαμε στο www.allgreeks.gr –απ’ όπου και αναδημοσιεύουμε τόσο το εισαγωγικό κείμενο όσο και τις 2 συνταγές- χάρη στο φίλο μας τον Νίκο Β. που τη μοιράστηκε μαζί μας στο fb. Ευχαριστούμε!

Λέει λοιπόν ο allgr που φαίνεται να το έχει σπουδάσει το θέμα: «Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με τη διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, ή άλλα τοπικά βότανα. Λίγο πολύ, όλες οι συνταγές, αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας ρακόμελο, μοιάζουν. Προσέξτε μόνο μη την πατήσετε, όπως συμβαίνει στο ιντερνέτ, προσπαθώντας να παντρέψετε τη μια συνταγή με την άλλη, και μη μου ζητήσετε ευθύνες αν αρχίσετε μετά και κουτουλάτε τα ντουβάρια. Κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις συνταγές σε δύο κατηγορίες, ανάλογα την ποσότητα που θέλουμε να παρασκευάσουμε.

Ρακόμελο στο μπρίκι, για να πιει η παρέα από ένα ποτηράκι ο καθένας, συνήθως μετά το φαγητό. Ρακόμελο στην κατσαρόλα, να το φυλάξουμε στο μπουκάλι και να πίνουμε όσο θέλουμε και όποτε θέλουμε.

Ρακόμελο στο μπρίκι
Υλικά
1 μπρίκι (εννοείται)
κανέλα τριμμένη
κεφαλάκια γαρίφαλου (όσοι θα ποιούν συν ένα)
κρητική ρακή
μέλι

Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο μπρίκι τόσα ποτηράκια ρακή, όσα θέλουμε να φτιάξουμε, λίγη τριμμένη κανέλα (όχι πολύ, γιατί θα πικρίσει) και τα γαρίφαλα και το βάζουμε σε σιγανή θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μέλι, από μισή κουταλιά του γλυκού, για κάθε ποτήρι που θα φτιάξουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς, και πάντα σε σιγανή θερμοκρασία, γιατί από τις αναθυμιάσεις της ρακής, υπάρχει κίνδυνος φωτιάς. Μόλις αρχίσει και γουργουρίζει, βγάζουμε το μπρίκι και σερβίρουμε. Φροντίζουμε σε κάθε ποτήρι να υπάρχει και από ένα κεφαλάκι γαρίφαλου. Στο δικό μας βάζουμε δύο!

Ρακόμελο στην κατσαρόλα
Υλικά
1 λίτρο τσικουδιά  
4 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι
2 ξυλάκια κανέλα
4 καρφάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσέχουμε να μην πάρει φωτιά από τις αναθυμιάσεις της τσικουδιάς. Μόλις πάρει βράση σβήνουμε τη φωτιά, αλλά δεν το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το σκεπάζουμε με το καπάκι της για 10′ να πάρει τα αρώματα.

Και τώρα η μεγάλη ερώτηση: Πώς πίνεται το ρακόμελο; Ζεστό ή κρύο;
Κατά τη γνώμη μου, όπως σας κάνει κέφι. Και για το κρύο και για τη ζέστη, είναι εξίσου ωραίο. Προσωπικά έχω πάντα στο ψυγείο μου ένα μπουκάλι παγωμένο, (για να επιβιώσω σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου!). Προσοχή μόνο στην ποσότητα. Το γλυκό ξεγελάει. Μην το παρακάνετε, δεν είναι λικέρ, είναι ο διάολος της Κρήτης κλεισμένος σε μπουκάλι!»

Δείτε το link της πηγής πατώντας εδώ: Ας φτιάξουμε Ρακόμελο, και… εις υγεία!

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com