Αρχική Ιστορίες Αράζω Σπίτι Φτιάχνουμε αλιάδα (σκορδαλιά με πατάτα)

Φτιάχνουμε αλιάδα (σκορδαλιά με πατάτα)

0
Φτιάχνουμε αλιάδα (σκορδαλιά με πατάτα)
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης | Studio 112

25η ΜΑΡΤΙΟΥ | Για κάποιους η σκορδαλιά είναι ένας …έμμεσος τρόπος να κρατήσουν τους άλλους σε απόσταση, για μας είναι το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου με κουρκούτι.

Η αλιάδα είναι σκορδαλιά με πατάτα, που συνοδεύει παραδοσιακά τον τηγανητό μπακαλιάρο. Έτσι την αποκαλούν κυρίως στα νησιά του Ιονίου. Είναι νηστίσιμο πιάτο και πρωταγωνιστεί στο τραπέζι του Ευαγγελισμού. Με βάση το σκόρδο και το ελαιόλαδο, η κλασική σκορδαλιά μπορεί να γίνει και με ψωμί και κατά περίπτωση να προστεθεί καρύδι.

Ιδιαίτερη περίπτωση αλιάδας, δηλαδή σκορδαλιάς φτιαγμένης με πατάτα, αποτελεί η κεφαλονίτικη που σε παλιές συνταγές εμφανίζεται να περιέχει ως υγρό στοιχείο και λίγο  ζωμό από βρασμένο μπακαλιάρο.

Κλασική σκορδαλιά με πατάτα

Υλικά: 4-5 πατάτες μέτριες, βρασμένες με τη φλούδα, 3 – 5 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με την ένταση που επιθυμείτε), 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού ή ξίδι λευκό (ανάλογα με το γούστο σας), αλάτι

Εκτέλεση: Πολτοποιείτε στο μπλέντερ το σκόρδο με το λεμόνι (ή το ξίδι). Ξεφλουδίζετε τις πατάτες, τις αλατίζετε και τις λιώνετε με πιρούνι με το μισό ελαιόλαδο. Αναμειγνύετε τις λιωμένες πατάτες με το μείγμα σκόρδου-λεμονιού (ή ξιδιού) και ανακατεύετε με το σύρμα προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι η σκορδαλιά να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com