Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Τι είναι το βούτυρο «κλαριφιέ» – Πώς να το φτιάξετε

Τι είναι το βούτυρο «κλαριφιέ» – Πώς να το φτιάξετε

0
Τι είναι το βούτυρο «κλαριφιέ» – Πώς να το φτιάξετε

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ | Ιδανικό για σοτάρισμα και για σάλτσες, αλλά και για κουραμπιέδες, το βούτυρο «κλαριφιέ» ή διαυγές, παρασκευάζεται στο σπίτι χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερα σκεύη ή εργαλεία.

Το βούτυρο κλαριφιέ ή διαυγές βούτυρο είναι το καθαρό λίπος του βουτύρου, που έχει διαχωριστεί από τα στερεά μέρη του γάλακτος τα οποία εμπεριέχει το κοινό φρέσκο βούτυρο αγελάδος που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ.

Ο διαχωρισμός αυτό από τα κατάλοιπα του γάλακτος, βοηθάει το βούτυρο κλαριφιέ να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να ταγκιάζει.

Πού χρησιμεύει το βούτυρο κλαριφιέ

Επειδή το διαυγές βούτυρο έχει μεγαλύτερη αντοχή στη θερμότητα -αρχίζει να καπνίζει πολύ αργότερα από το το κοινό βούτυρο (στους 252°C το διαυγές, στους 163-190°C το κλασικό), θεωρείται ιδανικό για σοτάρισμα, αφού δεν «μαυρίζει» εύκολα, για την παρασκευή σαλτσών με βάση το βούτυρο, όπως η μπεαρνέζ, αλλά και για τους κουραμπιέδες.

Πώς φτιάχνεται το βούτυρο κλαριφιέ

Για περίπου 400 γρ. βούτυρο κλαριφιέ θα χρειαστείτε 500 με 650 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

Λιώνετε σιγά σιγά το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά (καλύτερα σε μπεν μαρί) χωρίς να ανακατεύετε γιατί θα καθυστερήσετε πολύ. Θα αρχίσει να σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια και στη συνέχεια μέρος του να υποχωρεί. Όταν σταματήσει να παράγεται αφρός και κατακάτσει σημαντικό μέρος του, τότε το βούτυρο έχει διαχωριστεί. Με ένα κουτάλι αφαιρείτε τον εμφανή αφρό της επιφάνειας και αυφού τελειώσετε με αυτό το στάδιο σουρώνετε το περιεχόμενο περνώντας το από λεπτή σήτα ή τουλπάνι. Διατηρείτε το βούτυρο κλαριφιέ στο ψυγείο σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.


ΠΗΓΗ: Πρώτη δημοσίευση icookgreek.com | Δεκέμβριος 2019

Δείτε επίσης

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!