Αρχική Βοηθήματα Τι είναι το μάρτσιπαν και πώς φτιάχνεται

Τι είναι το μάρτσιπαν και πώς φτιάχνεται

0
Τι είναι το μάρτσιπαν και πώς φτιάχνεται

Μια αμυγδαλόπαστα ιδανική για σοκολατάκια αλλά και για στόλισμα γλυκών

Το μάρτσιπαν είναι μια «ζύμη» αμυγδάλου, μια αμυγδαλόπαστα, που με μικρές παραλλαγές πρωταγωνιστεί στα γλυκίσματα πολλών χωρών του κόσμου. Έντονα συνδεδεμένη με τα Χριστούγεννα είναι στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς με μάρτσιπαν καλύπτονται οι παραδοσιακές γιορτινές αγγλικές πουτίγκες και τα κέικ φρούτων.

Ένα είδος μάρτσιπαν χρησιμοποείται και στη Γερμανία όχι μόνο για να «ντυθεί» εξωτερικά το χριστουγεννιάτικο στόλεν, το γλυκό ψωμί με τα φρουί γλασέ και τους καρπούς, αλλά και για να μπει στο εσωτερικό του. Πλάθετε σε στενό ρολό και τοποθετείτε μέσα στη ζύμη.

Η αμυγδαλόπαστα χρησιμοποιείται και ως γέμιση σε σοκαλτάκια και τρουφάκια: πλάθεται σε μπαλάκια και βυθίζεται σε κουβερτούρα. Με την αμυγδαλόπαστα αυτή οι κάτοικοι του ιταλικού Σαν Τζιμινιάνο φτιάχνουν μια εκδοχή του πανφόρτε τους απλώνοντάς την πάνω από το βασικό γλυκό. Οι Σικελοί δημιουργούν με μάρτζιπαν τα περίφημα frutta martorana, δίνοντας στην επιχρωματισμένη με αμυγδαλόπαστα σχήμα γνωστών φρούτων.

Και τα αμυγδαλωτά των νησιών μας τα κυλισμένα στη χιονάτη άχνη είναι κι αυτά φτιαγμένα από παρεμφερή ζύμη αμυγδάλου.

Πώς φτιάχνεται το μάρτσιπαν

Το μείγμα αποτελείται συνήθως από τρία βασικά υλικά: το αμύγδαλο, τη ζάχαρη άχνη και το αυγό (συνηθέστερα το ασπράδι του). Η υφή του καθορίζεται από το πόσο αμύγδαλο εμπεριέχεται σε αυτό: περισσότερο αμύγδαλο πιο σφιχτό μάρτσιπαν, περισσότερο ασπράδι πιο μαλακό.

Υλικά: 250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα,  2 ασπράδια αυγών, 250 γρ. ζάχαρη άχνη 1. Αλέθετε στο μπλέντερ τα αμυγδαλα με την άχνη μέχρι να γίνουν σκόνη 2. Προσθέτετε το ασπράδι λίγο λίγο συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια ζύμη όσο μαλακή τη θέλετε ανάλογα για τη χρήση της.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com