Αρχική Βοηθήματα Τι είναι η γούστερ σος (σάλτσα Worcestershire)

Τι είναι η γούστερ σος (σάλτσα Worcestershire)

0
Τι είναι η γούστερ σος (σάλτσα Worcestershire)

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ | Το αγγλικό παρασκεύασμα που διακινείται έτοιμο και συναντάμε σε μια σειρά συνταγές για σάλτσες και μαρινάτες έχει μακρά ιστορία.

Η σάλτσα Worcestershire, ή επί το ελληνικότερον γούστερ σος, είναι ρευστό, πικάντικο μείγμα με σκούρο καφέ χρώμα που χρησιμοποιείται ως καρύκευμα. Πρόκειται για σάλτσα που κυκλοφορεί έτοιμη στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Περιέχει μεταξύ άλλων σόγια σος, ξίδι, γλυκαντικά, αντσούγια, ταμάρινθο, κρεμμύδι, σκόρδο, μπαχαρικά.

Χρησιμοποιείται για να δώσει ένταση σε σούπες, σε μαρινάτες για κρέας, σε κοκτέιλ, σε μαγειρευτά και σάλτσες. Ακόμη χρησιμοποιείται στο σερβίρισμα κάποιων ψαριών και στη δημιουργία ταρτάρ. Την αγαπάει ιδιαίτερα η ινδική κουζίνα.

Η γούστερ σος είναι σάλτσα με μεγάλη ιστορία. Πρωτοφτιάχτηκε το 1837 στο Worcester (Ουόρτσεστερ ή Γούστερ) της Αγγλίας και διαδόθηκε από τους Τζον Γουίλι Λι και Ουίλιαμ Χένρι Πέρινς (της φίρμας Lea & Perrins), φαρμακοποιούς με δικό τους φαρμακείο.

Κατά μία άποψη, η εισαγωγή της συνταγής στην αγγλική επικράτεια αποδίδεται στον Λοχαγό Χένρι Λιούις Έντγουορντς (1788–1866). Ο Έντουαρντς, βετεράνος των ναπολεόντειων πολέμων, πιστεύεται ότι έφερε τη συνταγή μετά από τα ταξίδια του στην Ινδία και αυτή κάπως έφτασε στα χέρια των Λι και Πέρινς.

Λέγεται μάλιστα πως όταν η συνταγή εκτελεστηκε για πρώτη φορά στο φαρμακείο των Λι καιΠέρινς, το γευστικό αποτέλεσμα ήταν τόσο έντονο ισχυρό, που θεωρήθηκε ακατάλληλο για φαγητό και εγκαταλείφθηκε. Λίγα χρόνια αργότερα, ωστόσο, στην προσπάθειά τους να ανοίξουν χώρο στην αποθήκη τους, οι δυο φαρμακοποιοί έπεσαν πάλι σε εκείνο το πρώτο βαρέλι με γούστερ σος. Δοκιμάζοντας εκ νέου το προϊόν ανακάλυψαν ότι η σάλτσα, που πλέον είχε υποστεί ζύμωση, είχε ωριμάσει και ήταν πολύ πιο ήπια και εύγευστη.

Έτσι, το 1838 διατίθενται στην αγορά τα πρώτα μπουκάλια με γούστερ σος των Λι και Πέρινς. Μετά από αρκετές δεκαετίες επιτυχίας προωθούμενη ως «η σάλτσα που βοηθάει το κρέας να ωριμάσει», και συγκεκριμένα το 1897, οι εγκαταστάσεις για την παρασκευή της γούστερ σος μεταφέρονται από το φαρμακείο σε εργοστάσιο, πάντα στην πόλη του Ουόρτσεστερ. Στον ιστορικό χώρο που βρίσκεται στην οδό Μίντλαντ Ρόουντ, θα εξακολουθήσει να παράγεται για πολλούς αιώνες όχι βέβαια από τους ίδιους ιδιοκτήτες. Το 1930, η Lea & Perrins αγοράστηκε από την HP Foods, η οποία με τη σειρά της αγοράστηκε από την Imperial Tobacco το 1967. Ακολούθησε εξαγορά της από την Danone το 1988 και τέλος από τη Heinz το 2005.

Την ακολουθή η φήμη ότι από τότε φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο και η ακριβής συνταγή της παραμένει μυστική.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com