Αρχική Featured Πέντε tips για πασχαλινά τσουρέκια σαν της γιαγιάς

Πέντε tips για πασχαλινά τσουρέκια σαν της γιαγιάς

0
Πέντε tips για πασχαλινά τσουρέκια σαν της γιαγιάς

Ακολουθήστε μερικές βασικές αλλά σημαντικές συμβουλές για να φτιάξετε τσουρέκια-όνειρο!

Θυμάστε παλιά τη Μεγάλη Πέμπτη σε τι περίεργη, βουβή αναταραχή βρίσκονταν τα σπίτια της γειτονιάς; Με κρεβατοκάμαρες ή άλλα δωμάτια του σπιτιού σφαλισμένα, μέρα μεσημέρι, λες και αναπαυόταν μέσα κάποιος μυστήριος επισκέπτης, που σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να ενοχληθεί; Ήταν οι ζύμες των πασχαλινών τσουρεκιών, οι «φασκιωμένες» καλά με πετσέτες και κουβέρτες, που «ξεκουράζονταν» με τις ώρες πίσω από τις κλειστές πόρτες μετά το επίμονο ζύμωμα με το χέρι. Γιατί οι παλιές νοικοκυρές έπαιζαν στα δάχτυλα τους δυο βασικότερους κανόνες της παρασκευής ενός αφράτου, μαστιχωτού τσουρεκιού:

Tip 1: Πολύ καλό ζύμωμα. Αν ζυμώνουμε με τα χέρια, τα βουτάμε συχνά σε λιωμένο βούτυρο και «διπλώνουμε» τη ζύμη για να το απορροφάει σταδιακά και έτσι τα τσουρέκια μας να αποκτήσουν την επιθυμητή μαστιχωτή υφή. Επίσης δεν προσθέτουμε κατά το ζύμωμα περισσότερο αλεύρι απ’ όσο επιτάσσει η συνταγή, γιατί θα σφίξουμε τη ζύμη και θα θυμίζει γλυκό «ψωμί».

Tip 2: Υπομονή στην αναμονή της ζύμης. Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να «δεθούν» σωστά τα συστατικά της και να κάνουν τη δουλειά τους το αλεύρι και η μαγιά, δεν «ενοχλούμε» τα ζυμάρια που «ξεκουράζονται» και φουσκώνουν για ώρα -συνήθως σε δυο δόσεις- ξεσκεπάζοντάς τα και κοιτώντας τα κάθε τόσο. «Σσσς, ησυχάζουν τα τσουρέκια…» που έλεγε και η γιαγιά.

Κατά τα άλλα για υπέροχα, αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια σαν της γιαγιάς, θυμόμαστε ακόμη:

Tip 3: Τη μαγιά τη διαλύουμε πάντα σε χλιαρό νερό ή γάλα. Αν διαλύσουμε τη μαγιά σε καυτό υγρό, θα την «κάψουμε», δηλαδή θα εξοντώσουμε τους μύκητες που θα έκαναν τα τσουρεκάκια μας να σταθούν στο ύψος τους.

Tip 4: Φροντίζουμε τα υλικά μας. Να είναι τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, να χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας αλεύρι και μυρωδάτο βούτυρο και να δίνουμε σημασία στην ποσότητα από μαχλέπι ή μαστίχα ή άλλων μπαχαρικών που ενδεχομένως χρησιμοποιήσουμε, καθώς αν το παρακάνουμε, μπορεί να βγάλουν «πικράδα».

Tip 5. Δεν παραψήνουμε τα τσουρέκια. Τα τσουρέκια είναι ευαίσθητα παρασκευάσματα σε σχέση με άλλα ζυμαρένια γλυκίσματα και δεν πρέπει να τα αφήσουμε να παραψηθούν γιατί θα τα ξεράνουμε. Σε ένα μεγάλο τσουρέκι συνήθως αρκούν 40’ στους 170° C για να βγει λαχταριστό και με όλη την απαιτούμενη υγρασία, ενώ τα μικρά τσουρεκάκια που συνήθιζε να πλάθει η γιαγιά για τα εγγόνια με τα υπολείμματα της ζύμης και τα έριχνε μαζί με τα υπόλοιπα στο φούρνο, θέλουν ακόμη λιγότερη ώρα για να γίνουν.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com