Γραβιέρα Κρήτης

0
Γραβιέρα Κρήτης

 Γη φημισμένη, η κρητική, για τα δεκάδες χόρτα, αγριόχορτα, μυρωδικά και βοτάνια, εξασφάλισε μοναδική τροφή στα ζωντανά της, που με τη σειρά τους χάρισαν στους ντόπιους ασυναγώνιστο σε γεύση φρέσκο γάλα.

Κρήτη.
Τόπος ξεχωριστής ομορφιάς με ξεχωριστούς ανθρώπους. Ατέλειωτη θάλασσα, εύφορα πεδινά και μνημειώδη ορεινή ζώνη με αιχμή του δόρατος το θρυλικό Ψηλορείτη. Γη φημισμένη, η κρητική, για τα δεκάδες χόρτα, αγριόχορτα, μυρωδικά και βοτάνια, εξασφάλισε μοναδική τροφή στα ζωντανά της, που με τη σειρά τους χάρισαν στους ντόπιους εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και ασυναγώνιστο σε γεύση φρέσκο γάλα.

Ο πλούτος του νησιού τους, από τη μια, που τους επέτρεψε την απόλυτη αυτάρκεια και η περηφάνεια τους, από την άλλη, που δεν τους επιτρέπει να υιοθετούν εύκολα αλλότριες συνήθειες, οδήγησε τους Κρητικούς μέσα στους αιώνες στις πολύ ιδιαίτερες και εντελώς δικές τους μεθόδους παραγωγής των προϊόντων τους και φυσικά σε μια τοπική κουζίνα που θα τη ζήλευε όλη η Ελλάδα.

Έτσι γεννήθηκαν γεύσεις όπως το απάκι, η στάκα, οι κριθαροκουλούρες, η τσικουδιά. Έτσι γεννήθηκε και η μοναδική Γραβιέρα Κρήτης.

Η Γραβιέρα Κρήτης Τρύπας είναι ένα εξαιρετικό σκληρό τυρί ωρίμανσης, προϊόν ΠΟΠ, που παράγεται στα ορεινά της Κρήτης. Για να τη φτιάξουν, οι άνθρωποι του τυροκομείου χρησιμοποιούν 100% παστεριωμένο, πρόβειο γάλα και ελάχιστο κατσικίσιο. Η ωρίμανσή του διαρκεί από 4-6 μήνες. Η γεύση της είναι πλούσια, γλυκιά, ελαφρά αλατισμένη, βουτυράτη με παρόν το ευχάριστο άρωμα του γάλακτος. Το χρώμα της είναι ανοιχτό κίτρινο προς το λευκό, με στρογγυλές τρυπούλες και φυσική κόρα εξωτερικά.

Η Γραβιέρα Κρήτης Τρύπας έχει λιπαρά 25% και μέγιστη υγρασία 38%. Την ξεχωριστή αυτή γραβιέρα ανακάλυψε ο ΑΒ και την εξασφάλισε μέσω της αλυσίδας των σούπερ μάρκετ του και σε όλους …βλέπουμε την Κρήτη μόνο το καλοκαίρι!

Πώς να την απολαύστε.
Η γραβιέρα Κρήτης είναι ένα γευστικό ποίημα από μόνη της. Στέκεται μια χαρά σκέτη με το αγαπημένο σας κρασί ή μια τσικουδιά. Συνοδέψτε τη με χωριάτικο ψωμί, κριθαρομπουκιές ή πολύσπορα. Τολμήστε την ακόμη με κάποια φρούτα, όπως το σταφύλι και το αχλάδι. Στην κουζίνα η γραβιέρα αποτελεί ιδανική επιλογή όταν θέλετε να απογειώσετε τη γεύση μιας πίτας, να γεμίσετε πιπεριές ή να εμπλουτίσετε τις μελιτζάνες που προορίζονται για ορεκτικά.
Θυμηθείτε ακόμη ότι τη γλυκιά, βουτυράτη γεύση της τη λατρεύουν τα παιδιά.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com