Αρχική Βοηθήματα Τι είναι το μαρινάρισμα και η μαρινάτα ή μαρινάδα;

Τι είναι το μαρινάρισμα και η μαρινάτα ή μαρινάδα;

0
Τι είναι το μαρινάρισμα και η μαρινάτα ή μαρινάδα;

Μαρινάρισμα ονομάζεται η παραμονή του κρέατος για κάποιο χρονικό διάστημα σε ποσότητα αρωματισμένου με διάφορα μυρωδικά υγρού μείγματος, που περιέχει κάποιο όξινο στοιχείο, όπως κρασί, ξίδι, χυμό λεμονιού, στο οποίο προστέθηκαν κόκκοι πιπεριού ή άλλα μπαχαρικά, μουστάρδα, σκόρδο, κρεμμύδια, μέλι, πετιμέζι ή γούστερ σος.

Μαρινάτα ή μαρινάδα λέγεται το μείγμα αυτό όπου μαρινάρεται το κρέας. To μείγμα αυτό μπορεί ακόμη να περιέχει γιαούρτι, ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά. Το μαρινάρισμα εκτός του ότι χαρίζει τα ιδιαίτερα αρώματά της στο κρέας, το κάνει επίσης πιο μαλακό και τρυφερό κατά το ψήσιμο. Αν μάλιστα σκεπάζεται εξ ολοκλήρου από το υγρό της, το κρέας μπορεί να παραμείνει σε αυτήν για αρκετά 24ωρα χωρίς να αλλοιωθεί και με εξαιρετικά αποτελέσματα στην υφή και τη γεύση του.

Επτά μαρινάτες για κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, λαχανικά

Μαρινάρονται επίσης προκειμένου να αποκτήσουν ξεχωριστά αρώματα τα πουλερικά, το ψάρι, αλλά και τα λαχανικά που πρόκειται να ψηθούν σε σχάρα.

Παρόμοιο αποτέλεσμα με τη μαρινάτα έχει και η επάλειψη του κρέατος με άφθονο ελαιόλαδο, το οποίο έχετε ανακατέψει πριν με θυμάρι, δεντρολίβανο, πιπέρι και σκόρδο. Στη συνέχεια το κρέας τυλίγεται σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και φυλάσσεται στο ψυγείο για 1-2 μέρες ώστε να τραβήξει τα αρώματα των μυρωδικών.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.