Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Σαρακοστή με θαλασσινά στα κάρβουνα – Σε πόση ώρα ψήνονται χταπόδι, σουπιά, καλαμάρι, γαρίδες

Σαρακοστή με θαλασσινά στα κάρβουνα – Σε πόση ώρα ψήνονται χταπόδι, σουπιά, καλαμάρι, γαρίδες

0
Σαρακοστή με θαλασσινά στα κάρβουνα – Σε πόση ώρα ψήνονται χταπόδι, σουπιά, καλαμάρι, γαρίδες
Εικόνα: Shutterstock

Ετοιμάζεστε για Κούλουμα με ψητά θαλασσινά στα κάρβουνα; Χρόνοι ψησίματος και συμβουλές για να πετύχει το μπάρμπεκιου με χταπόδι, σουπιά, καλαμάρι, γαρίδες.

Αν αυτή την Καθαρά Δευτέρα έχετε αναλάβει χρέη ψήστη για φρέσκα θαλασσινά, θυμηθείτε τα εξής, ανάλογα με το είδος:

Για σουπιές ψητές και ψητά καλαμάρια

Tips Σουπιές και καλαμάρια πρέπει να είναι καθαρισμένα (ζητήστε το απ’ τον ιχθυοπώλη). Ιδανικά για ψήσιμο θεωρούνται καλαμάρια και σουπιές με βάρος γύρω στα 250 γρ. – 300 γρ. Τα μικρά καλαμάρια είναι καλύτερα να μπουν στο τηγάνι. Όσο για τα θράψαλα, ως κάπως σκληρότερα, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε σε μαγειρευτά.

Χρόνος ψησίματος για σουπιές και καλαμάρια. Για το προαναφερθέν βάρος θα χρειαστεί ψήσιμο 6′-8′ και για τις δύο Η θράκα να είναι προς δυνατή και η απόσταση της σχάρας από τα κάρβουνα γύρω στα 8 εκ.

Για χταπόδι ψητό

Tips. Το χταπόδι που θα επιλέξουμε -και ανάλογα πάντα με το μέγεθος της παρέας- καλό θα είναι να ξεπερνάει το 1 1/2 κιλό καθώς μαζεύει αρκετά με το ψήσιμο. Θα πρέπει επίσης να χωριστεί σε πλοκάμια, πράγμα που μπορείτε να ζητήσετε να το κάνει για σας ο ιχθυοπώλης. Ο σάκος του χταποδιού είναι αρκετά σκληρός για να μπει στη σχάρα. Προτιμήστε να τον χρησιμοποιήσετε σε άλλες παρασκευές.

Χρόνος ψησίματος για χταπόδι στα κάρβουνα. Πλοκάμια χταποδιού με περίμετρο γύρω στα 3 εκ. χρειάζονατι 24′-28′ για να ψηθούν περιμετρικά. Η θράκα θα πρέπει να είναι προς δυνατή και η σχάρα σε απόσταση περίπου 10 εκ.

Για γαρίδες ψητές

Tips. Οι γαρίδες είναι καλύτερα να ψήνονται με το κέλυφος για να μη χάνεται το πολύτιμο γευστικά ζουμί τους. Αν όμως θέλετε να τις περάσετε σε καλαμάκια για να τις γυρίζετε ευκολότερα πολλές μαζί θα πρέπει πρώτα να τις καθαρίσετε και να αφιρέσετε το εντεράκι τους με μια οδοντογλυφίδα. Χρειάζεται αρκετή προσοχή να μην ξεραθούν.

Χρόνος ψησίματος γαρίδας. Μέτριες προς μεγαλούτσικες γαρίδες χρειάζονται το πολύ 3′ για κάθε πλευρά. Σε κάθε περίπτωση θα ξέρε πώς ψήθηκαν μόλις τις δείτε να αλλάζουν χρώμα και να κοκκινίζουν.

Γενικά tips

Καθαρή σχάρα. Γενικός κανόνας για τα BBQ είναι ότι όσο πιο καθαρή η σχάρα τόσο λιγότερο το κόλλημα των τροφών επάνω της κατά το ψήσιμο.

Ζεστή σχάρα. Οι σχάρες πρέπει να έχουν ήδη ζεσταθεί καλά πριν μπει η τροφή για ψήσιμο.

Επάλειψη με ελαιόλαδο. Το άλειμμα με ελαιόλαδο της τροφής βοηθάει το ψήσιμο και τη νοστιμίζει.

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com